04:40, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Καθαρισμοί σε 50 ρέματα και αντιπλημμυρικά έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Καθαρισμοί και συντηρήσεις θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε πενήντα ρέματα και αντιπλημμυρικά έργα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τα βασικά ρέματα είναι η περιφερειακή τάφρος και ο Δενδροπόταμος, καθώς και οι παραπόταμοί τους. Τα έργα θα ξεκινήσουν από κάτω προς τα πάνω ενώ θα εκτελούνται καθαρισμοί μετά από οδηγίες των υπηρεσιών.

Οι βλάβες θα αποκαθίστανται στα σημεία όπου υπάρχουν κατασκευές από σκυρόδεμα, ενώ θα γίνει καθαρισμός και συντήρηση του δικτύου ομβρίων στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα τα πρακτικά αποσφράγισης της επιτροπής διαγωνισμού του έργου, ενώ κατά τη συζήτηση του θέματος οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Θανάσης Μπασδάνης, από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το είδος των εργασιών που θα εκτελεστούν.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, διατύπωσε ερωτηματικά για το αν απαιτείται οριοθέτηση των ρεμάτων, το πώς θα γίνεται η ιεράρχηση των εργασιών και αν αυτές θα παρακολουθούνται από επιβλέποντα μηχανικό. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, ανέφερε ότι “υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο πρόκειται για έργο ή υπηρεσία” και σημείωσε πως θα έπρεπε “να προσδιοριστούν με ακρίβεια το είδος και η έκταση των εργασιών και να τιμολογηθούν”.

Απαντώντας στις παραπάνω επισημάνσεις, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας ανέφεραν ότι είναι απολύτως σαφές το τι θα καθαριστεί και θα πληρωθεί, επισήμαναν ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή ασάφεια με ακρίβεια εκατοστού στο τι κυβικά θα καθαριστούν, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι ότι όλα τα ρέματα θα καθαριστούν.

Απολογισμός των έργων στη Χαλκιδική και το Δήμο Θερμαϊκού

Στο μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα τους πίνακες απολογιστικών εργασιών για τα έργα αποκαταστάσεων και καθαρισμών που έγιναν στις περιοχές της Σιθωνίας Χαλκιδικής και του Δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, πρόκειται ουσιαστικά για την αποπληρωμή των έργων που εκτελέστηκαν μετά από τις καταστροφές που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στη Σιθωνία και τον Μάρτιο του 2018 στο Δήμο Θερμαϊκού.

Στη Χαλκιδική, οι καθαρισμοί ολοκληρώθηκαν εντός του 2017 και στον Δήμο Θερμαικού εντός του 2018, όμως οι αποπληρωμές γίνονται τώρα, λόγω της “καθυστέρησης της έγκρισης των χρημάτων αποκατάστασης” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Απομένουν κάποιες εργασίες να γίνουν στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, κάποια πρανή στις κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού στο Αγνάτι της Επανομής και η συνέχιση του τοιχίου στη Μηχανιώνα, αριστερά από την ιχθυόσκαλα πηγαίνοντας προς τις κατοικίες”, σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.

“Είναι μεγάλα έργα, γι΄ αυτό περιμέναμε να λήξουν όλες οι διαδικασίες πληρωμών του παρελθόντος και να δοθεί η έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ώστε να ξέρουμε πώς θα συνεχίσουν αυτές οι εργασίες”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί στην Επανομή και τη Μηχανιώνα, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κτηματική βεβαίωσε πως σε κάποια μικρά σημεία εκτελέστηκαν εργασίες εντός αιγιαλού και παραλίας και το λιμενικό με βάση τη σχετική νομοθεσία όρισε κάποια πρόστιμα.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι ο Δήμος Θερμαϊκού είχε βεβαιώσει με σχετικό έγγραφο ότι τα εν λόγω σημεία δεν εμπίπτουν σε αιγιαλό ή παραλία, επικαλέστηκε νόμο της πολιτικής προστασίας, μεταγενέστερο από εκείνον του λιμενικού, που ορίζει ότι θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους και γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας για την ένταξη των σχετικών έργων στο Νόμο 2971, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα και νομικές δυστοκίες.