, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα Λαδάδικα»

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει  ο Ευστράτιος Λυκοβαρδάκης, πρόεδρος και ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών στα Λαδάδικα, τονίζοντας ότι επιχειρηματίες της περιοχής κρατούν με «νύχια και με δόντια» τα καταστήματα τους. «Υπάρχουν μαγαζιά που δεν ανοίγουν το μεσημέρι, επειδή δεν έχουν δουλειά, λόγω κορονοϊού. Έχουμε λουκέτα. Ήδη πέντε μαγαζιά πωλούνται», εξηγεί μιλώντας στην Karfitsa. Σύμφωνα με τον ίδιο τα Λαδάδικα που κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανά ακόμη και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης «αυτή την στιγμή κοντεύουν να χαθούν, λόγω της κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».
Ζητούν καθαριότητα και αστυνόμευση
Πέρα από την μείωση της κίνησης στα μαγαζιά από την στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν ξανά, μετά το lockdown, η περιοχή αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Όπως εξηγεί ο κ.Λυκοβαρδάκης η καθαριότητα είναι ελλιπής. «Τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης είναι όπως η Πλάκα και το Ψυρρή της Αθήνας. Από εδώ περνάει ένα μεγάλο μέρος των τουριστών της πόλης. Παρ’όλα αυτά όμως σε εμάς και κατ’επέκταση στην περιοχή ο δήμος δεν δίνει καμία σημασία. Είμαστε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μας έχουν τους κάδους με τα σκουπίδια ακριβώς μπροστά από τα μαγαζιά. Έχουμε παρακαλέσει να τους μεταφέρουν από εδώ ή να τοποθετήσουν υπόγειους κάδους, όμως δεν έχουν κάνει τίποτα. Κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα μας. Ζητήσαμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να έρχεται η υδροφόρα του δήμου να πλένει το πλακόστρωτο, αλλά από την ημέρα που βγήκε η νέα δημοτική αρχή έχοει έρθει μόλις δυο φορές», αναφέρει ο κ.Λυκοβαρδάκης, ο οποίος προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι είναι 64 ετών, κάθε Σάββατο αναγκάζεται να καθαρίζει μόνος του τον δρόμο. Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι τα φρεάτια δεν καθαρίζονται συχνά με αποτέλεσμα κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση να πλημμυρίζουν καταστήματα.
Η έλλειψη αστυνόμευσης είναι ένα ακόμη καίριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά κλοπών.

ο κ.Λυκοβαρδάκης

«Ο Δήμος πρέπει να στηρίξει την περιοχή»
«Τα Λαδάδικα είναι παρατημένα, δεν τα υπολογίζει ο δήμος που βγάζει λεφτά και από τα τραπεζοκαθίσματα και από τα αποδοτικά τέλη. Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να τονωθεί η περιοχή, όμως δεν γίνεται τίποτα.», υποστηρίζει ο κ.Λυκοβαρδάκης. Όπως τονίζει στην περιοχή πρέπει να γίνουν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που θα προσελκύσουν επισκέπτες, να γίνουν παρεμβάσεις όπως να υπάρχει πιο έντονος φωτισμός, να τοποθετηθούν δημόσιες τουαλέτες για να εξυπηρετούνται οι τουρίστες. «Δεν υπάρχει ούτε μια όμορφη ταμπέλα που να λέει ‘’εδώ είναι τα Λαδάδικα, σε διάφορες γλώσσες’’», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Σε ερώτηση πως πιστεύει πως θα είναι τα Λαδάδικα σε μια 10ετία από τώρα, ο ίδιος απαντάει: «Δεν ξέρω, είναι άγνωστο. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ ρευστά».