Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Δεν είμαι ο δήμαρχος του γραφείου»
Στο διαφορετικό, φετινό, Σεπτέμβριο λόγω ακύρωσης της ΔΕΘ αλλά και των πρωτοβουλιών που πάρθηκαν και θα παρθούν με στόχο την οικονομική στήριξη της πόλης, των κατοίκων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται σε συνέντευξη του στην free press «Karfitsa» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου
Δηλώνει σίγουρος πως τα μεγάλα έργα στην πόλη θα «τρέξουν» παρά τις επικρατούσες συνθήκες, ενώ αναφορικά με την αγορά των 50 λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας και την εμπλοκή του δήμου υποστηρίζει πως η Θεσσαλονίκη «κουράστηκε από υποσχέσεις και θέλει λύσεις».
Παράλληλα, θέτει τις προτεραιότητες για τον δεύτερο χρόνο διοίκησής, ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως θα πρέπει να είναι «πιο καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη» και όχι «γκρινιάρα και αρνητική», ενώ ο ίδιος -όπως τονίζει- δεν έχει απομακρυνθεί από τον παλμό των Θεσσαλονικέων. «Δεν είμαι ο δήμαρχος του γραφείου. Αποζητώ να είμαι κοντά στους κατοίκους, να ακούω τα παράπονα, τις υποδείξεις. Η πολιτική γίνεται για τους πολλούς, για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά.
– Ένας Σεπτέμβριος χωρίς ΔΕΘ… σας τρομάζουν οι οικονομικές επιπτώσεις που -ενδεχομένως – προκύψουν;
Με προβληματίζουν, δεν με τρομάζουν. Προ κορονοϊού είχε δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό momentum για την πόλη γεγονός που δείχνει ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το απότομο φρενάρισμα λόγω πανδημίας μπορεί να ξεπεραστεί, αρκεί όμως να απαλλαγούμε από τις χρόνιες παθογένειες. Αν η πόλη δουλέψει σκληρά, τρέξει, διεκδικήσει, οργανώσει την ατζέντα της και κοιτάξει το μέλλον υπό το πρίσμα των ευκαιριών και όχι των κινδύνων, μπορούμε να αλλάξουμε κατηγορία. Σε ό,τι αφορά στην ακύρωση της ΔΕΘ πήρα πρωτοβουλίες συγκεκριμένες. Καλέσαμε στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς της πόλης (θεσμούς, επιμελητήρια, συνδικάτα) και καταγράψαμε τις προτεραιότητες σε υπόμνημα προς την κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι όσο προχωράμε με σχέδιο, συγκεκριμένα βήματα, ορθολογική ιεράρχηση τόσο θα πετυχαίνουμε στόχους.
– Οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν στη «σκιά» της πανδημίας. Μπορούν να τρέξουν μεγάλα έργα παράλληλα με την προάσπιση της δημόσιας υγείας;
Ναι, μπορούν και είμαι απόλυτος σε αυτό. Θα έλεγα πως είναι μονόδρομος η επιτάχυνση όσων ήδη γίνονται, η ωρίμανση των έργων της επόμενης γενιάς. Η συμβολή των μεγάλων έργων ίσως είναι καθοριστική στην ανάσχεση της ύφεσης και στο πέρασμα σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Τα μεγάλα έργα ήταν και παραμένουν απαραίτητα για την εξέλιξη της πόλης και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ενεργούν υπό το καθεστώς ιδεοληψιών και ξεπερασμένων αντιλήψεων τις οποίες μάλιστα η Θεσσαλονίκη πλήρωσε ακριβά. Εμείς διεκδικούμε κάθε έργο, κάθε πόρο γιατί αντιλαμβανόμαστε πως είναι μονόδρομος.
– Θεωρείτε πως η αγορά των 50 λεωφορείων από τη Γερμανία ήταν η κίνηση που «σημάδεψε» τις πρώτες 365 ημέρες της θητείας σας;
Δεν θέλω να αξιολογώ ο ίδιος το έργο μου. Αυτό είναι δουλειά άλλων – των πολιτών πρωτίστως. Επίσης δεν ξέρω αν ήταν η πολιτική που «σημάδεψε» τον πρώτο χρόνο. Ξέρω όμως ότι ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής, σκληρής δουλειάς και υπέρβασης αμέτρητων εμποδίων. Ήταν μια πολιτική που αλλάζει το παράδειγμα διότι στοχεύει σε λύση άμεση, ρεαλιστική, που δεν εξαγγέλεται απλά, αλλά υλοποιείται. Είναι πολιτική που δεν απαιτεί αέναη διαβούλευση αλλά αποφασιστικότητα. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική, το καθήκον μου απέναντι στους Θεσσαλονικείς και έτσι βλέπω την εξέλιξη της πόλης. Η Θεσσαλονίκη κουράστηκε από υποσχέσεις, από σχεδιασμούς, από διαβουλεύσεις. Μία λύση για κάθε πρόβλημα και όχι το αντίθετο.
– Ποιους στόχους βάζετε για τον δεύτερο χρόνο διοίκησης;
Περαιτέρω ενίσχυση καθαριότητας, ανάταξη του πρασίνου, μηδενικά προβλήματα στα σχολεία του Δήμου, έναρξη εκτεταμένου προγράμματος παρεμβάσεων σε 100 δρόμους και γειτονιές και πρόοδο στα μεγάλα έργα που προγραμματίζουμε. Επίσης θα ήθελα να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα στην υπόθεση μετατροπής της πόλης σε smartcity.
– Περιμένετε να σκληρύνει η αντιπολίτευση τη στάση της;
Περιμένω και τολμώ να πω ότι επιθυμώ πιο καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη αντιπολίτευση, καθώς εάν ήταν θα καταλάβαινε την αποδοχή -ορισμένων έστω- πρωτοβουλιών της Διοίκησης και θα συναινούσε στην υλοποίησή τους. Μέχρι τώρα έχουμε επιδείξεις αντιπολιτευτικής γυμναστικής, ιδεοληψίες, βασικά απουσία κουλτούρας συνεισφοράς στην υπόθεση της πόλης, πλην εξαιρέσεων. Το γεγονός ότι κάποιοι δεν εξελέγησαν Δήμαρχοι, και κάποιοι δεν είναι Αντιδήμαρχοι! Περιμένω να ακούσω προτάσεις, επεξεργασίες και σχέδια για την πόλη και δηλώνω ότι είμαι έτοιμος – εάν είναι προς το συμφέρον της – να τα συζητήσω και να τα υιοθετήσω. Αλλά να είναι προτάσεις με αρχή, μέση και τέλος και όχι εκθέσεις ιδεών και αντιπολίτευση γκρίνιας και άρνησης.
– Προεκλογικά γυρίσατε πολύ στους δρόμους… ένα χρόνο μετά, πιστεύετε ότι «πιάνετε» ακόμη τον παλμό των κατοίκων;
Ναι, γυρνάω στους δρόμους. Πηγαίνω αυτοπροσώπως στις αυτοψίες των έργων, βγαίνω για περίπατο, απογεύματα καθημερινών παίρνω τους συνεργάτες μου και κυκλοφορούμε όποτε μπορούμε στις γειτονιές. Θέλω να έχω αδιαμεσολάβητη εικόνα για την κατάσταση της πόλης, πρωτογενές υλικό και ιδία άποψη. Θα ήθελα να έχω μεγαλύτερη ευχέρεια αλλά τα καθήκοντα είναι πολλά. Πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα δεν έχω απομακρυνθεί από τον παλμό των Θεσσαλονικέων. Είναι κάτι άλλωστε που το αποζητώ – θέλω να είμαι κοντά τους, να ακούω τα παράπονα, τις υποδείξεις. Η πολιτική γίνεται για τους πολλούς, για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα. Δεν είμαι ο δήμαρχος του γραφείου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ