, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κόντρα φοιτητικών παρατάξεων ΑΠΘ για κατοχύρωση μαθημάτων χωρίς εξετάσεις

Στο αίτημα να κατοχυρωθούν σε όλους τους φοιτητές τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να πραγματοποιηθούν εξετάσεις επανέρχεται η πρωτοβουλία στο ΑΠΘ «Φοιτητές ενάντια στην εξεταστική» με ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει ως υποτακτική τη στάση των προέδρων 12 φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι χθες, με κοινή τους δήλωση, διαχώρισαν τη θέση τους, χαρακτηρίζοντας «αντιεπιστημονική και κενή περιεχόμενου» τη διεκδίκηση να μην πραγματοποιηθεί εξεταστική.
«Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας επίθεσης από διάφορα αστικά μέσα προς στους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην εξεταστική- σφαγείο», αναφέρουν οι «Φοιτητές ενάντια στην εξεταστική» και διερωτώνται για τη στάση των συναδέλφων τους «με τέτοιους… “Προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων”, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;», καθώς τους καταλογίζουν ότι μιλάνε για τα συλλογικά αιτήματα όταν «δεν έχουν πάρει οι ίδιοι την πρωτοβουλία να προτείνουν τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης στους συλλόγους τους μετά την καραντίνα» και «με την τοποθέτησή τους γυρνάνε την πλάτη στους φοιτητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και τρέχουν να κάνουν skype με το καθηγητικό κατεστημένο για να διαχειριστούν την σφαγή που έρχεται».
«Γνωρίζουμε ότι με αυτές τις συνθήκες χιλιάδες φοιτητές θα αποκλειστούν από αυτές τις εξετάσεις. Αυτό το γνωρίζουν και οι συγκεκριμένοι “πρόεδροι των συλλόγων” και παρόλα αυτά η υποταγή τους στο αφήγημα του συστήματος τους οδηγεί στο να κάνουν προτάσεις για το πώς οι φοιτητές θα περάσουν πιο ανώδυνα το σφαγείο που ετοιμάζεται! Είναι επιτακτικό να σπάσει το κλίμα της υποταγής που καλλιεργείται και να βγουν πλατιά οι φοιτητές μέσω των συλλογικών τους οργάνων και να διεκδικήσουν με αγώνα να αναγνωριστεί το εξάμηνο και να κατοχυρωθούν τα μαθήματα», καταλήγουν οι «Φοιτητές ενάντια στην εξεταστική», που υπογράφουν ως μέλη διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων φοιτητών του ΑΠΘ από τα Τμήματα Βιολογίας, Κινηματογράφου, Αρχιτεκτονικής, Φυσικής, Ιατρικής και Ψυχολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή τους, χθες (Πέμπτη), οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Φυσικής, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Παιδαγωγικού, Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών ανέφεραν ότι «σήμερα, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, οι φωνές που “αγωνίζονται” να μην δώσουμε εξεταστική», καταγγέλλοντας τους «Φοιτητές ενάντια στην εξεταστική» ότι με τη στάση τους «εξυπηρετούν τον σκοπό την κυβέρνησης: να μαθαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για το επιστημονικό μας αντικείμενο, σκόρπια, αποσπασματικά, αρκεί αυτά που μαθαίνουμε να είναι αυτά που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτά που μας κάνουν ακόμη πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το “ρωμαλέο” φοιτητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες έχει βρει ευκαιρία να κλείνει σχολές με το έτσι θέλω για κάθε απίθανο λόγο. Τώρα που η χώρα πέρασε την πιο κρίσιμη δοκιμασία της και ενώ οι φοιτητές προετοιμάζονται για την εξεταστική τους, ακόμα και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, βλέπουμε μια θλιβερή μειοψηφία να ζητά τα ανήκουστα. Θέλουν πτυχίο χωρίς εξετάσεις. Σχολεία χωρίς πανελλήνιες. Δουλειά χωρίς προσπάθεια. Περιμένουμε και τον κύριο Τσίπρα να δικαιώσει τις κινηματικές τους προσπάθειες ζητώντας στα δυο πτυχία ένα μεταπτυχιακό δώρο. Αυτό ξέρουν μόνο να κάνουν εδώ και χρόνια, όμως ευτυχώς τους κερδίζει κάθε μέρα το υγιές κομμάτι των φοιτητών».
Η ομάδα «Φοιτητές ενάντια στην εξεταστική» οργανώνει ανοικτή συζήτηση αύριο (Σάββατο), στις 7 το απόγευμα, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής καλώντας «κάθε φοιτητή ή πολιτική δύναμη που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της συγκυρίας να πάρει ενεργό μέρος».
πηγή ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.