, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Κ. Ζέρβας: Δημοπρατείται δίκτυο μόνιμων ποδηλατοδρόμων 1,3 εκ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

«Μέσω τροπολογίας σήμερα δίνεται η δυνατότητα για προσωρινές ποδηλατοδρομήσεις. Την ερχόμενη Τετάρτη ο Δήμος έχει συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που θα κατατεθεί η πρόταση για την προσωρινή δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων που θα διασχίζει από το ανατολικό άκρο της πόλης μας μέχρι το δυτικό», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι και δημοπρατείται δίκτυο μόνιμων ποδηλατοδρόμων προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ μαζί με την συντήρηση μεγάλου μέρους από το υφιστάμενο.
«Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη είναι 12 χιλιόμετρα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009. Από το 2009 και μετά το δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί στο ελάχιστο και δεν έχει προστεθεί ούτε ένα εκατοστό καινούργιου ποδηλατόδρομου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.
Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι τους επόμενους μήνες να τριπλασιαστεί περίπου το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο δήμο μας να έχουμε ποδηλατοδρόμους παντού στη Θεσσαλονίκης «έτσι ώστε το ποδήλατο να είναι ένα εργαλείο στην επίλυση του κυκλοφοριακού».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου CHANGE, Γιάννη Πολίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια περιορισμού των μετακινήσεων, το ποδήλατο δυστυχώς δεν κέρδισε την προτίμηση των μετακινουμένων. «Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα (σ.σ παρόμοιων ερευνών) σε άλλες χώρες, το ποσοστό παρέμεινε χαμηλό, της τάξης 1,5-2% ως μερίδιο μετακινήσεις, όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη κέρδιζε τις προτιμήσεις και η χρήση του αυξήθηκε κατά 30-40%». Ακόμη πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια γενικότερη κουλτούρα, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από τα σχολεία. Ο κ. Πολίτης επισήμανε ότι οι υποδομές θα πρέπει να είναι και οι κατάλληλες και πρόσθεσε, «ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στη Θεσσαλονίκη, εκτιμώ ωστόσο ότι είμαστε αρκετά μακριά έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα το οποίο βοηθά και προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη».
«Σε συνεννόηση και σε συνεργασία πάντα με την Ομοσπονδία σχεδιάζουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και όταν θα μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε στη διοργάνωση αγώνων με ποδήλατο, αλλά και να υποδεχτούμε μεγάλες διοργανώσεις προκειμένου κι εμείς με τη σειρά μας να ευαισθητοποιήσουμε το κόσμο για να χρησιμοποιήσει παραπάνω το ποδήλατο αν και η πόλη δεν είναι τόσο φιλική προς αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Νεολαίας – Εθελοντισμού, Πέτρος Λεκάκης.
«Αγαπάμε τις αστικές συγκοινωνίες και για αυτό κάνουμε προσπάθειες για την ποιότητα και την αλλαγή του τρόπου ζωής στις πόλεις ώστε η χρήση ποδηλάτου στις ποδηλατολωρίδες να είναι πιο ασφαλής. Η Θεσσαλονίκη στο θέμα της αστικής συγκοινωνίας έχει ακόμα πάρα πολλά πράγματα να κερδίσει, όταν έχουμε καλύτερη κυκλοφορία και προσφορότερη αστική υποδομή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας.
Ο Πρωταθλητής ποδηλασίας, Γιάννης Ταμουρίδης σημείωσε ότι «Το ποδήλατο αποτελεί μια από τις ευκολότερες λύσεις πέρα από το ότι είναι ένα οικολογικό μέσο μετακίνησης η ευχάριστηση και η ευεξία που σου προσφέρει είναι μοναδική».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Γιάννη Ταμουρίδη και τον Πρόεδρο Ποδηλασίας, Παύλο Παπαδόπουλο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.