01:47, Παρασκευή
07 Οκτωβρίου 2022

Λουκέτο και στους παιδότοπους έβαλε ο κορωνοϊός- Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Αγωνία και ανασφάλεια επικρατεί στους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες παιδότοπων, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα εξαιτίας του κορωνοϊού και του λουκέτου που κρίθηκε απαραίτητο ότι πρέπει να μπει και στους συγκριμένους χώρους.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι σε οικονομικά δυσχερή θέση λόγω των νέων δεδομένων. Η πτώση του τζίρου, σύμφωνα με την Ειρήνη Βαβούσκου, ιδιοκτήτρια του πολυχώρου διασκέδασης παιδιών Partyland, ξεκίνησε τους τελευταίους δυο μήνες.
«Είχε διαμορφωθεί μια απίστευτα δυσμενής κατάσταση στο κομμάτι της εστίασης και πιο ειδικά για τους παιδότοπους, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Πριν δυο μήνες κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει την δραματική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αυτή η πτώση. Εδώ και ένα μήνα πλέον ο τζίρος στους παιδότοπους έχει βρεθεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης και υπάρχουν περιπτώσεις που έχει εκμηδενιστεί.
Δυστυχώς όμως τα έξοδα δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Το αντίθετο, μένουν σταθερά, δυσανάλογα και δυσβάστακτα, λόγω της επισκεψιμότητας που έχει πέσει στα τάρταρα. Αυτή τη στιγμή σε σχέση με τους προηγούμενους χρόνους, του αντίστοιχους μήνες, έχουμε πτώση στο 12%».
Κλείσιμο και των παιδότοπων
Την Τετάρτη, μια μέρα αφότου αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, για 14 ημέρες, το υπουργείο Εσωτερικών πήρε την απόφαση να κλείσουν επίσης όλοι οι παιδότοποι της χώρας. «Για το αν έπραξε σωστά η Κυβέρνηση δεν είμαι αρμόδια για να το κρίνω, καθώς την απόφαση αυτή την πήραν άνθρωποι με γνώσεις και εξειδίκευση πάνω σε ιατρικά ζητήματα. Εφόσον κρίνουν ότι το κλείσιμο των παιδότοπων είναι υπέρ για το δημόσιο συμφέρον και για την δημόσια υγεία, οφείλουμε να το σεβαστούμε», ξεκαθαρίζει η κα Βαβούσκου μιλώντας στην Karfitsa.
Ωστόσο προσθέτει ότι «Από την άλλη σαφώς περιμένουμε την στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό για να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας ως επιχειρήσεις και να μπορέσουμε να στηρίξουμε το προσωπικό μας. Είμαστε σε αναμονή αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια».
Να ληφθούν μέτρα
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την πτώση του τζίρου σε επιχειρήσεις, λόγω του κορωνοϊου, η κα Βαβούσκου θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί. «Σαφώς και όλοι οι επιχειρηματίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά ειδικά οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα παιδιά, που είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι, πρέπει να στηριχτούν από το κράτος. Υπάρχουν διάφορα έξοδα, όπως τα πάγια που είτε μπει το κλειδί στην πόρτα, είτε όχι, τα έξοδα αυτά τρέχουν, όπως το ενοίκιο. Επίσης, υπάρχει η μισθοδοσία. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει , όμως υπάρχουν και κινήσεις που είναι ανώφελες. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν όντως να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και μέτρα που δεν προσδίδουν κάτι, αν βασίζονται επί του τζίρου. Να δοθεί λοιπόν βοήθεια», επισημαίνει η επιχειρηματίας και εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο αν «έπεφτε» το ζήτημα αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων.
Για αυτό τον λόγο, λέει η ίδια, το Σωματείο που θέλουν να συστήσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη και κινούν της διαδικασίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυτή τη στιγμή επισπεύδουν τις κινήσεις τους, ώστε δημιουργηθεί άμεσα και να αντιμετωπίσουν ομαδικά τα προβλήματα που έχει φέρει ήδη η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω του κορωνοϊού.
Μετά την κρίση ο κορωνοϊός
Ως επαγγελματίας που επέζησε κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα, η κα Βαβούσκου αναφέρει ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τις επιχειρήσεις της χώρας. «Έχει μεγάλη σημασία για έναν επιχειρηματία έχοντας στην πλάτη του 10 χρόνια οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, να νιώσει πλέον ασφάλεια. Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να παρθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή και ληφθούν μέτρα και κίνητρα». Η ίδια προσθέτει δε ότι «αν αυτή η περίοδος είναι σε παγκόσμιο επίπεδο δύσκολη, για τους επιχειρηματίες της Ελλάδας είναι εκατό φορές περισσότερο, καθώς έχουμε νωπό ακόμη το δύσκολο οικονομικό παρελθόν που διανύσαμε. Μπήκαμε σε μια νέα δεκαετία με αισιοδοξία και ξαφνικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι μεγαλύτερο και άγνωστο, που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Δεν ξέρουμε τί επιπτώσεις και βαρύτητα θα έχει πάνω στην οικονομία».