, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μία «κυψέλη» φροντίδας για ηλικιωμένους

Ρεπορτάζ: Αναστασια Καρυπιδου 
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, βάζουν καθημερινά από νωρίς το κλειδί στην πόρτα. Από τις 7:30 το πρωί και μετά αρχίζει στο χώρο η προσέλευση των ωφελούμενων που πάσχουν από το ανοϊκό σύνδρομο, από κινητικά προβλήματα, από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Η Βασιλική, η Θεοδώρα, η Αλεξάνδρα και ο Πρόδρομος είναι ορισμένοι μόνο από τους 17 ωφελούμενους, του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ηλικίας άνω των 65 ετών, που επισκέπτονται καθημερινά τη δομή ημερήσιας φροντίδας. Εκεί, τους περιμένει η νοσηλεύτρια, Γεωργία Καλογεροπούλου, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της, ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς φροντιστές και γενικών καθηκόντων, θα τους βοηθήσουν να πάρουν τα φάρμακα τους, να ικανοποιήσουν πρακτικές ανάγκες διαβίωσης, αλλά και να ενισχύσουν τη μνήμη τους με γνωστικές ασκήσεις και το σώμα με ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοές.
«Μ’ αρέσει πολύ εδώ και έρχομαι καθημερινά. Περνάω πολύ ωραία», ανέφερε στην εφημερίδα «Karfitsa» η 67χρονη κυρία Ελευθερία, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά εγγονιών. «Δεν με τρόμαξε η καραντίνα και ο κορονοϊός» προσθέτει, την ώρα που κάθεται στο σαλονάκι του ΚΗΦΗ μαζί με άλλους ωφελούμενους λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό. Η τηλεόραση είναι ανοιχτή για να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται οι ηλικιωμένοι, ενώ σταθερά δίπλα τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η  συγκεκριμένη δομή δεν σταμάτησε να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες. Βέβαια, η επισκεψιμότητα στο Κέντρο τις ημέρες του lockdown ήταν χαμηλότερη, καθώς το συγγενικό περιβάλλον θέλησε να προφυλάξει τους ηλικιωμένους από τον κορονοϊό και τους κράτησε στο σπίτι. Με εξαίρεση μόνο μία κυρία, ο γιος της οποίας εργαζόταν, και για το λόγο αυτό συνέχισε καθημερινά να μεταβαίνει στο χώρο προκειμένου να της κρατούν συντροφιά οι εργαζόμενοι, φροντίζοντας παράλληλα να λαμβάνει σε τακτικές ώρες τα φάρμακα της.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την άρση των απαγορευτικών μέτρων, οι ηλικιωμένοι άρχισαν να επιστρέφουν στο ΚΗΦΗ. Μετά την έλευση τους, λαμβάνουν την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα ενώ οι εργαζόμενοι φροντίζουν για την επιτήρηση, τη συντροφιά, την περιποίηση και τον καλλωπισμό τους, αλλά και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας λόγω κορονοϊού.
Από τις 10 το πρωί και μετά ακολουθεί το  πρόγραμμα παρεμβάσεων με διαφορετικό θέμα καθημερινά. Δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους είτε να αναπτύξουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους ανάλογα με την επικαιρότητα, είτε να ασκηθούν σωματικά αλλά και στο μυαλό, να φτιάξουν παζλ και να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. Να ζωγραφίσουν, να κάνουν χειροτεχνίες, να απασχοληθούν με μουσικόθεραπεία και παραμυθοθεραπεία.

Το ΚΗΦΗ του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, από την Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης & Μελετών (νυν ΚΕΔΗΘ) εξυπηρετώντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 οικογένειες. Λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:30 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι.
Τα κριτήρια συμμετοχής των ωφελούμενων είναι η κατάσταση υγείας, το εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση και ο σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, η αποφυγή ιδρυματικής περίθαλψης καθώς και η παραμονή τους στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικής, κοινωνικής και εργασιακής ζωής του οικογενειακού περιβάλλοντος που ασχολούνται με την φροντίδα των ηλικιωμένων.
Πρόσφατα, το χώρο επισκέφτηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με αρκετούς από τους ηλικιωμένους και να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους της δομής και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, για την πορεία του Κέντρου.
Η κ.Μιχαηλίδου μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη δουλειά που γίνεται στα ΚΗΦΗ και δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ώστε να ανοίξει ένα ακόμη, δεύτερο, ΚΗΦΗ στο δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και υποβολή αιτήματος: στο ΚΗΦΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, Παπαρηγοπούλου 7 (Πλατεία Δημοκρατίας), 3ος όροφος, και στη Κοινωφελή Επιχείρηση δήμου Θεσσαλονίκης, Κ.Καραμανλή 164 (περιοχή 25ης Μαρτίου), 1ος όροφος.
Σημειώνεται πως ΚΗΦΗ, ενταγμένα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχουν και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των ηλικιωμένων και να στέκονται αρωγοί στις ελληνικές οικογένειες.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.