06:24, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

«Μαύρες» γιορτές για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Οι δρόμοι  της Θεσσαλονίκης γέμισαν με κόσμο τις γιορτές. Οι καταστηματάρχες είδαν πολλούς καταναλωτές να μπαίνουν στα καταστήματα τους και να κοιτάζουν  τα προϊόντα τους, άλλα δεν είδαν τους πελάτες να… αγοράζουν –και κατ’ επέκταση τα ταμεία τους να γεμίζουν με χρήματα!– ούτε την περίοδο των Χριστουγέννων ούτε  της Πρωτοχρονιάς.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Τα καταστήματα στην οδό Εγνατία παρέμειναν σχεδόν άδεια καθώς, όπως υπογραμμίζουν ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι, η κίνηση δε θύμιζε σε τίποτα τις εορταστικές μέρες περασμένων ετών. «Η κίνηση του κόσμου ήταν όπως η αντίστοιχη ενός Σαββάτου μέσα στο χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Ιωαννίδου, πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων της οδού Εγνατίας. Την ίδια εικόνα αντίκρισαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και οι έμποροι στην οδό Βενιζέλου, των οποίων τα καταστήματα έμειναν άδεια από κόσμο.

Αντιθέτως, τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως φαίνεται να πήραν  τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη της εορταστικής περιόδου.  Ο κόσμος ψώνισε και οι ιδιοκτήτες είδαν τα ταμεία  τους  να γεμίζουν. Ωστόσο και εδώ τα μικρά καταστήματα ήρθαν δεύτερα στην κούρσα των κερδών ακολουθώντας τα πολυκαταστήματα.

Η καλύτερη ημέρα των γιορτών για την αγορά ήταν η Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, καθώς τότε, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, όντως παρουσιάστηκε στην αγορά αύξηση των κερδών.

Απογοήτευση

Η αύξηση αυτή όμως δεν ήταν παρά… σταγόνα στον ωκεανό, με αποτέλεσμα τα μηνύματα της πλειοψηφίας των εμπόρων για το κλείσιμο του 2018 να μην είναι θετικά, με τους επιχειρηματίες να εκφράζονται με απογοήτευση για την εορταστική περίοδο. «Είδαμε κόσμο στο κέντρο όμως αυτό δεν μετουσιώθηκε σε χρήμα για τους εμπόρους. Ο κόσμος στους δρόμους πάντα λειτουργεί θετικά στην αγορά, αλλά η κοσμοσυρροή δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στους τζίρους των ταμείων», αναφέρει στην Karfitsa ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, τα 8.500 μαγαζιά της Θεσσαλονίκης –εκτός από τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών– δεν είχαν ούτε κόσμο ούτε κέρδη από την κίνηση των εορτών.

Ο ίδιος εμφανίζεται επιφυλακτικός και σε ό,τι αφορά στο μέλλον. «Για το 2019 δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα αν δεν αποφασίσει η πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τις εμπορικές επιχειρήσεις. Έχουμε σοβαρά προβλήματα με την υπερφορολόγηση, όπως άλλωστε όλος ο κόσμος, που δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα στην αγορά. Οι εμπορικές  επιχειρήσεις θίγονται διπλά, καθώς υφίστανται τις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δικές τους επιβαρύνσεις», εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.

«Κόκκινα» δάνεια

Πονοκέφαλος για τους  εμπόρους είναι και τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου είναι το «μαύρο πρόβατο» για τις τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πάρουν δάνεια σε αντίθεση με τις  πολυεθνικές  επιχειρήσεις. Αυτές έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δάνεια από άλλες χώρες με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, περάσαμε εδώ και πολύ καιρό την κόκκινη γραμμή. Κανείς δεν έχει καταλάβει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο πιο μεγάλος εργοδότης μετά το Δημόσιο, καθώς προσφέρουν εργασία σε 650.000 ανθρώπους, που μαζί με τις οικογένειες τους ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια» εξηγεί ο  κ. Φιλιππίδης.

Για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης η ανάκαμψη των επιχειρήσεων είναι καθαρά πολιτική απόφαση καθώς, όπως λένε, είναι επιτακτική ανάγκη οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων  να καταλάβουν ότι «δεν μπορείς να σφάζεις την αγελάδα και μετά να ζητάς να παράξει γάλα».  Η ευχή που εκφράζουν οι έμποροι για το 2019 είναι μια: H σημερινή κυβέρνηση να καταλάβει ότι μπορεί να «κρατηθεί» από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι, όπως λένε, με αυτόν τον τρόπο θα  έχει άμεσα αποτελέσματα  σε είσπραξη κερδών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της προκειμένου να βελτιώσει και το πρόβλημα της ανεργίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ