14:56, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Νεάπολη: Δημοπρατήθηκε η ανακατασκευή του πάρκου των Ρουμανικών

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται το έργο της ανακατασκευής – ανάπλασης της πλατείας των Ρουμανικών στη Νεάπολη και της κατασκευής του 2ου Γυμνασίου Πεύκων στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, με το συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα δέκα εκατ. ευρώ (9.586.300 €), ποσό που καλύπτεται από χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η δημοπράτηση της ανακατασκευής και ανάπλασης της πλατείας Ρουμανικών έγινε σήμερα, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο και τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης-διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός, ύψους 1.750.000 ευρώ, θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου 2019, με την αποσφράγιση των φακέλων να γίνεται στις 29 Ιανουαρίου 2019, με την ανακήρυξη της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας.
Αυτή την περίοδο «τρέχει» και ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, προϋπολογισμού 7.836.300 ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιανουαρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων και η ανάδειξη αναδόχου του έργου θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2019.
«Πρόκειται για δυο πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που η καθεμία σηματοδοτεί κάτι το ξεχωριστό. Από τη μια αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή της Νεάπολης και από την άλλη δίνεται λύση στο σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης στα Πεύκα με την κατασκευή ενός μεγάλου και σύγχρονου Γυμνασίου, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας άλλης υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικής διαδικασίας», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναδεικνύοντας τη «συντονισμένη, μεθοδευμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια των Υπηρεσιών για την επιτυχία της ένταξης των δυο αυτών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, η οποία δικαίωσε τον αγώνα της διοίκησης του δήμου που επέμενε σ’ αυτά με πρωτοποριακούς σχεδιασμούς και διεκδικήσεις».
Όπως επισημαίνει, ο σχεδιασμός των έργων αυτών και η προώθησή τους προς υλοποίηση ξεκίνησε για το μεν 2ο Γυμνάσιο Πεύκων προ επταετίας και για το δε πάρκο Ρουμανικών προ πενταετίας, αλλά εξαιτίας καθυστερήσεων από την πλευρά κεντρικών, υπουργικών και περιφερειακών υπηρεσιών χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Πάρκο Ρουμανικών
Η ανακατασκευή και ολική ανάπλαση του πάρκου των Ρουμανικών συνιστά μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Νεάπολης.
Το σχέδιο ανάπλασης, όπως το εκπόνησαν τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αναφέρεται σε μια συνολική έκταση 5.323 τ.μ. Το πάρκο περικλείεται από τις οδούς Κων. Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου και Αγ. Στεφάνου, και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους με βλάστηση, το δεύτερο “πνεύμονα” πρασίνου της Νεάπολης μετά την περιοχή Στρεμπενιώτη.
«Με σταθερό βηματισμό και με προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά και στη μεγάλη αναγκαιότητα για σύντομη ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των Νεαπολιτών, σήμερα με τη δημοπράτηση εξαφανίσαμε κάθε αμφιβολία σχετικά με την πορεία του έργου της ανάπλασης του πάρκου των Ρουμανικών. Όταν τα λόγια γίνονται πράξεις θεωρώ ότι είναι καταλληλότερη στιγμή για να ενώνουμε όλοι σε ένα κοινό σκοπό που δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των κατοίκων του δήμου μας. Ο Άγιος Βασίλης ήρθε, λοιπόν, νωρίτερα για τους κατοίκους της Νεάπολης και είχε στο σάκο του αυτήν την πολύ όμορφη και σημαντική παρέμβαση», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Τ.Υ., στο πάρκο των Ρουμανικών επιτυγχάνεται ένας φυσικός και ενιαίος σχεδιασμός με την ανασύνταξη του ελεύθερου χώρου και χώρων πρασίνου. Κι αυτό έχει προβλεφθεί από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, περιβαλλοντική κατά τρόπο που λειτουργικά και τεχνικά θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο.
Η ανάπλαση θα αναδείξει ένα θεματικό πάρκο για όλες τις ηλικίες, με διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα του ως χώρου αναψυχής, που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της γειτονιάς και κατ’ επέκταση στην κοινωνική συνοχή. Η μελέτη, που εκπονήθηκε με ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προβλέπει καινοτόμο βιοκλιματικό σχεδιασμό με μονοπάτια και κλίμακες με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων.
Στο κέντρο του χώρου θα δεσπόζει υπαίθριο θέατρο, ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών-χρηστών κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τη δημιουργία διαβαθμισμένων ατμοσφαιρών στα επιμέρους τμήματα του πάρκου, προβλέπεται πλήρης αναβάθμιση του φωτισμού.
  • Οι κεντρικοί άξονες διέλευσης και οι δευτερεύουσες διαδρομές θα είναι οι περισσότερο φωτισμένες, στο χώρο ανάπτυξης των κερκίδων ο φωτισμός θα υποστηρίζει τη λειτουργικότητα του χώρου, το ίδιο και στην Παιδική Χαρά, το «Μικρό Χωριό» και τους άλλους λειτουργικούς χώρους, ενώ στο χώρο ανάπτυξης του υψηλού πρασίνου ο φωτισμός θα δημιουργεί διαφορετικές ατμόσφαιρες. Το πράσινο, στην υπό ανάπλαση περιοχή, θα καταλαμβάνει έκταση 2.560 τ.μ. και σε αυτή θα βρίσκονται 105 δέντρα.

2ο Γυμνάσιο Πεύκων
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων, ο οποίος ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου 2019 με την ανάδειξη του αναδόχου του έργου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο, σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών 12θέσιο Γυμνάσιο, με κλειστό γυμναστήριο, με αίθουσες ειδικών μαθημάτων, εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικής, χημείας και πολλαπλών χρήσεων.
Η διοίκηση του δήμου κατόρθωσε να το εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, που καλύπτει το σύνολο του προϋπολογισμού.