05:50, Δευτέρα
23 Μαΐου 2022

Οι δράσεις και τα έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη

Τα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα και χαρακτήρισε τη δωρεά «πολύτιμο εργαλείο για να προωθήσουμε έργα και δράσεις χωρίς να επιβαρύνουμε τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου».

Όπως είπε, έχει ήδη απορροφηθεί το 60% της δωρεάς και τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι. Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε πως τα βασικά κριτήρια επιλογής των έργων – δράσεων ήταν αφενός η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη κρίση και αφετέρου η υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος για μια πόλη εξωστρεφή, ανοιχτή σε καινοτόμες δράσεις, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους.

Από την πλευρά του, ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη δωρεά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, έγινε στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος του Ιδρύματος για την καταπολέμηση της κρίσης.

«Δουλέψαμε εντατικά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση της δωρεάς. Η συγκεκριμένη συνεργασία μας έδειξε πώς θα μπορούμε να δουλεύουμε με δημόσιους φορείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας.

Τα έργα κατανεμήθηκαν σε πέντε θεματικούς άξονες: κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων, πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, πολιτισμός και κοινωνία των πολιτών, τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη.

«Αυτά τα έργα και οι δράσεις θωρακίζουν την πόλη και αλλάζουν τη φυσιογνωμία της. Όλες οι πρωτοβουλίες συνιστούν σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του δήμου που είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει και να συνεχίσει», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Πιο αναλυτικά για την κοινωνική πολιτική και την ενίσχυση ευπαθών ομάδων διατέθηκε το 24% της δωρεάς και -μεταξύ άλλων- ενισχύθηκε η λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων και η λειτουργία του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής και Φροντίδας Αστέγων. Επίσης, προμηθεύτηκαν δύο οχήματα, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2020 θα λειτουργεί το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση».

Στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα αντιστοιχεί το 12,5% της δωρεάς με έργα και δράσεις που αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία της προ-θερμοκοιτίδας «Ok! Thess», τον εξοπλισμό και λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας «LAB’attoir» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και τον εξοπλισμό και λειτουργία του «Hellenic Design Centre» μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό έγιναν έργα που αφορούν σε ποσοστό 7,5% της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συγκεκριμένα η κατασκευή και τοποθέτηση 48 Δεικτών Μνήμης, ο εξοπλισμός και στελέχωση μέχρι τον Απρίλιο του 2020 δύο «Tourist Information Centers» και η ψηφιοποίηση αρχείου εφημερίδων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Το 5% των χρημάτων της δωρεάς πέρασαν στην κοινωνία των πολιτών με τα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» και το «Δωμάτιο της Γειτονιάς». Τέλος, σε ποσοστό 51% της δωρεάς ανέρχονται τα τεχνικά έργα και οι παρεμβάσεις στην πόλη. Μεταξύ αυτών, η ανάδειξη του άξονα Δημ. Γούναρη, η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών, η δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη), η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου Γενί Τζαμί και οδών Συγγρού, Βασ. Ηρακλείου και Αγίου Μηνά και το Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «Ιανός».

Η δωρεά σε αριθμούς, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, αφορά περισσότερους από 2.100 ωφελούμενους κοινωνικών δομών και 1.850 δομών καινοτομίας, ενώ πέρα από τις εξωτερικές συνεργασίες για τα έργα που υλοποιούνται προέκυψαν άμεσα 71 θέσεις εργασίας.