, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι πέντε αστικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει… Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα στα «φόρτε» τους, με στόχο να δημιουργηθούν χώροι πιο θελκτικοί, πιο γοητευτικοί και πιο φιλικοί για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες, διαμορφώνοντας ένα νέο προφίλ για την πόλη.
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
Χαρακτηριστικά παράδειγμα για την εικόνα της Θεσσαλονίκης που αλλάζει, είναι η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Πρόκειται για δύο έργα, τα οποία «μπλόκαραν» τη χρήση των αυτοκινήτων. Μάλιστα, για κάποιες από τις αστικές παρεμβάσεις που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών, οι οποίες ωστόσο, με την έναρξη των έργων, κάμφθηκαν.
Από την πιλοτική εφαρμογή στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει στην πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, στο τμήμα του δρόμου από την οδό Μακένζυ Κινγκ έως την οδό Τσιμισκή. Ακολούθησαν διαφωνίες, τόσο από τον εμπορικό κόσμο, όσο και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες, όμως, δεν ήταν ικανές να κάμψουν την απόφαση της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Μετά από κάποιους μήνες πεζοδρομείται οριστικά το συγκεκριμένο τμήμα του εμπορικού δρόμου αλλάζοντας τα δεδομένα της περιοχής. Η πόλη αποκτά έναν νέο πεζόδρομο, διαμορφωμένο με μικρά σιντριβάνια, παγκάκια και ένα έγχρωμο «χαλί» από χυτό δάπεδο.
Οκτώ χρόνια μετά, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προχωρήσει και στην πεζοδρόμηση του νότιου τμήματος της Αγίας Σοφίας, από την οδό Τσιμισκή έως τη λεωφόρο Νίκης. Στο συγκεκριμένο κομμάτι –οι εργασίες για την πεζοδρόμηση του οποίου ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι– θα διαμορφωθεί ένας νέος πεζόδρομος καθώς και μια νέα πλατεία, μπροστά από την Ιερά Μητρόπολη.  Οι οδοί Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά και η λεωφόρος Νίκης στα σημεία διασταύρωσής τους με την οδό Αγίας Σοφίας παραμένουν στην κυκλοφορία.
Πλ. Ελευθερίας: Από πάρκινγκ… χώρος αναψυχής

Μια μεγάλη σε κλίμακα βιοκλιματική παρέμβαση υλοποιείται αυτή την περίοδο στην πλατεία Ελευθερίας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαμορφώσει πλήρως τον χώρο, απομακρύνοντας το πάρκινγκ που βρισκόταν χρόνια στο σημείο και παρά τις όποιες αντιδράσεις. Σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, με συνολικό εμβαδόν 10 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής αλλά και να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη που είναι συνδεδεμένη με την περιοχή.
Στην αναπλασμένη πλατεία Ελευθερίας θα κυριαρχούν το πράσινο και τα ψηλά δέντρα, θα οργανωθεί η ζώνη των καθιστικών, ενώ θα σχεδιαστεί ένα ηλιακό ρολόι, το οποίο θα παραπέμπει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με το χώρο. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος μετακινείται σε περίοπτο σημείο, με σκοπό να αναδειχθεί και να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του χώρου.
Νέα πνοή έδωσε η πλατεία Χρηματιστηρίου
Νέα πνοή απέκτησε η πλατεία Χρηματιστηρίου, μετά τη σημαντική βιοκλιματική αναβάθμιση, η οποία κόστισε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το έργο περιελάμβανε καίριες παρεμβάσεις σε ένα τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της πόλης και ειδικότερα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή  και Δωδεκανήσου. Διαβαίνοντας πλέον κάποιος την περιοχή, συναντά μεγάλους υπαίθριους ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες καθώς κι έναν διάδρομο με πίδακες, που οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Στόχος της ανάπλασης, μεταξύ άλλων, ήταν η δημιουργία σκιάς και δροσιάς στην πλατεία, στην οποία κυριαρχούν τα μεγάλα κτήρια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η περιοχή απέκτησε «ζωντάνια», ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η εμπορική δραστηριότητα από τη στιγμή που άνοιξαν πολλά καταστήματα, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Πρασινίζει η πλατεία Φαναριωτών

Αλλάζει μορφή το επόμενο διάστημα, ένας σημαντικός μνημειακός άξονας της πόλης, προς την πλευρά της θάλασσας, η πλατεία Φαναριωτών. Το έργο έχει στόχο την ανάδειξη του ιστορικού  άξονα της οδού Δημητρίου Γούναρη, την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της Στρατηγού Καλλάρη και της πλατείας Φαναριωτών, του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού της Νέας Παναγίας, με ανάδειξη των οικοδομικών λειψάνων του αρχαίου Ιπποδρόμου καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
Ο οδός Δημητρίου Γούναρη μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με πλακόστρωτο, διπλασιασμό του πρασίνου, παγκάκια κι ένα σιντριβάνι όπου θα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να …ξαποστάσουν. Ανάλογη παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί και στην οδό Στρατηγού Καλλάρη. Οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο και υλοποιούνται μέσω της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Τουριστικός Διάδρομος

Μια τουριστική διαδρομή που θα ξεκινά από τη Ροτόντα και διά μέσου της οδού Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων θα καταλήγει στην Άνω Πόλη, είναι αυτό το διάστημα στα σκαριά. Για τη δημιουργία του τουριστικού περιπάτου, αναπλάθεται η οδός Κάστρων, από την οδό Ελένης Ζωγράφου έως την οδό Ολυμπιάδος, μία περιοχή μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που ήταν εγκαταλειμμένη για πολλά χρόνια.
Οι εργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, εστιάζουν στη δημιουργία τουριστικού περίπατου παράλληλα με το βυζαντινό τείχος, στην επίλυση της ανεξέλεγκτης στάθμευσης, στην εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού για την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών και του προτειχίσματος. Στη διαδρομή δημιουργούνται τέσσερα καθιστικά με θέα προς την πόλη. Και αυτό το έργο υλοποιείται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.