01:30, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Ο Χορτιάτης αποκτά νέο υπερσύγχρονο δημοτικό γυμναστήριο

Στην τελική ευθεία έχει μπει, η κατασκευή του κλειστού υπερσύγχρονου δημοτικού γυμναστηρίου Χορτιάτη, η οποία ξεκινά άμεσα, καθώς στους ήδη εξασφαλισμένους πόρους που είχε κλειδώσει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη προστέθηκαν και τα κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», αξιολογώντας ως πλήρως ώριμη τη μελέτη του δήμου.
Συγκεκριμένα σε απάντηση του προς τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού, εκφράζει σύμφωνη γνώμη για «την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ, της πράξης (ανέγερσης Γυμναστηρίου στη Δημοτική Κοινότητα Χορτιάτη), προϋπολογισμού 2.802.419,35 € (πλέον 672.580,65 € ΦΠΑ), καθώς πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 4 της Πρόσκλησης». Έτσι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, η κατασκευή του γυμναστηρίου θα ξεκινήσει άμεσα με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού ύψους (μαζί με το ΦΠΑ) 3.475.000 ευρώ, ενώ ήδη η ολοκλήρωση των μελετών αλλά και η έκδοση οικοδομικής άδειας για το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο του Χορτιάτη αποτελεί το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας, αλλά ταυτόχρονα και την αρχή των εργασιών για ένα έργο υπερ-τοπικού χαρακτήρα.
Το έργο –κόσμημα θα ανοίξει τις πύλες του στο δημοτικό ακίνητο στην περιοχή «Λούστρα» του Χορτιάτη με συνολική επιφάνεια περίπου 1.200 τ.μ. Θα αποτελείται από δύο κτίρια, την κεντρική σάλα με το γήπεδο και τις κερκίδες χωρητικότητας περίπου 300 θέσεων, καθώς και το κτίριο που θα στεγάσει τις βοηθητικές υπηρεσίες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, ιατρείο, κυλικείο κ.ο.κ.). Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου θα δημιουργηθεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες καθώς και θέσεις στάθμευσης.
Το κτίριο καλύπτει τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ είναι πλήρως προσβάσιμο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Εκτός από την αθλητική και την κοινωνική του σημασία, το νέο γυμναστήριο του Χορτιάτη έχει και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ενεργειακή απόδοση αφού μεταξύ άλλων διαθέτει φωτοβολταϊκούς και ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας, φωτιστικά σώματα LED με κεντρικό σύστημα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας.
«Συνεχίζουμε να δημιουργούμε έργα υποδομής για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες. Με σκληρή δουλειά και το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Μαζί δημιουργούμε έναν δήμο ανθρώπινο και σύγχρονο με έργο για όλους τους δημότες», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Κάϊτεζίδης.