04:10, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Στα συρτάρια οι έρευνες για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

Του Κώστα Καντούρη

Μία ακόμη μηνυτήρια αναφορά για τη δυσοσμία της δυτικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο γραφείο του εισαγγελέα. Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου που έγινε δέκτης πάλι έντονων παραπόνων από τους δημότες ζήτησε την παρέμβασή του, καθώς παρά τις έρευνες μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η εστία της μόλυνσης που προκαλεί τη δυσοσμία.

Την ώρα που η πρώτη έρευνα για τη δυσοσμία στην περιοχή έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης μηχανήματος μέτρησης ρύπων, ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ζητώντας να ερευνηθεί ξανά η προέλευση της μόλυνσης, που ουσιαστικά είναι ίδια με την προηγούμενη, χωρίς όμως να’ χει βρεθεί η πηγή της. «Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη, καθώς ειδικά στην περιοχή Κορδελιού – Ευόσμου, είναι σε μεγαλύτερη ένταση, σημειώνεται στην αναφορά και γίνεται λόγος για «ενοχλήσεις των κατοίκων στα μάτια και τσούξιμο στο λαιμό».

Ο δήμαρχος στην αναφορά του στον εισαγγελέα κάνει λόγο για «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει βρεθεί η αιτία της ρύπανσης, ούτε από την προηγούμενη φορά για την οποία επίσης κατέθεσε αναφορά. «Δεν έχει εντοπιστεί ο υπαίτιος για το συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Σούλας, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση και σε βάρος των ΕΛΠΕ από το Νοέμβριο του 2016.

Είναι αλήθεια πως ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχει διατάξει έρευνα πριν σχεδόν τρία χρόνια, όμως αυτή είχε… κολλήσει, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο μηχάνημα μέτρηση ρύπων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά τέθηκε στο αρχείο χωρίς δράστη. Την προμήθεια του μηχανήματος, με την επιχορήγηση των ΕΛΠΕ, ανακοίνωσε η περιφέρεια, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Στην ανακοίνωση του δήμου γίνεται έκκληση να εξετάσουν ενδελεχώς την υπόθεση οι επιθεωρητές περιβάλλοντος με μόνιμη παρουσία στην περιοχή.

«Η υγεία των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καταλήγει στην αναφορά του ο δήμαρχος.

Εκτιμάται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς θα ζητήσει να του διαβιβάσουν τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάσει πώς θα ξεκινήσει νέα έρευνα