, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Στο εδώλιο τέσσερις ορκωτοί ελεγκτές που βεβαίωναν το «καλώς έχειν» των οικονομικών στην περίοδο της υπεξαίρεσης

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έχουν παραπεμφθεί και προγραμματίστηκε να δικαστούν την προσεχή Τρίτη, τέσσερις ορκωτοί ελεγκτές οι οποίοι επί επτά χρόνια βεβαίωναν ότι τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης «έβαιναν καλώς», παρ’ ότι στα ταμεία γινόταν πάρτι κατάχρησης, με συνέπεια να ζημιωθεί ο δήμος με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι συγκεκριμένοι ελεγκτές – λογιστές θα  καθίσουν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς τόσο με τις εκθέσεις τους όσο και με διάφορες βεβαιώσεις κατηγορούνται ότι ανέφεραν πως δεν υπήρχε κανένα διαχειριστικό πρόβλημα στα ταμεία του δήμου. Παράλληλα τους επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες καθώς στις παρατηρήσεις των εκθέσεών τους δεν επισημαίνεται πουθενά ότι ο δήμος δεν χρησιμοποιούσε το διπλογραφικό σύστημα, όπως επιβαλλόταν, όμως το απλογραφικό που ήταν διάτρητο σε καταχρήσεις.  Ουσιαστικά οι ορκωτοί κατηγορούνται ότι με τις εκθέσεις τους άνοιγαν τον δρόμο για να συνεχιστεί η καταλήστευση των ταμείων του δήμου, καθώς δεν έβλεπαν τίποτε επιλήψιμο.

Η παραπομπή των τεσσάρων ελεγκτών, ενισχύει έναν εκ των ισχυρισμών του πρώην δημάρχου και καταδικασθέντα σε 12ετή κάθειρξη για την υπεξαίρεση Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να γνωρίζει για την υπεξαίρεση όπως και για το έλλειμμα της παγίας προκαταβολής, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βεβαίωναν το «καλώς έχειν».


 

Χαρακτηριστική είναι μία ανακοίνωσή του που είχε εκδοθεί με αφορμή την έρευνα για τις ειδικές εντολές. «Οι ειδικές εντολές των αντιδημάρχων Οικονομικών ενεκρίνοντο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Οικονομικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Ορκωτούς Ελεγκτές, την Δημαρχιακή Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωνε ενδεικτικά.

Μεταξύ των μηχανισμών αυτών επαναλάμβανε διαρκώς ότι ήταν οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, όπως έπραξαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα που είχαν παρελάσει καταθέτοντας στη δίκη της υπεξαίρεσης και στη δίκη της παγίας προκαταβολής. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται πως δεν μπορούσαν να γνωρίζουν την υπεξαίρεση καθώς τα στοιχεία που προσκομίζονταν στους ίδιους για να ελέγξουν δεν πρόδιδαν κάτι τέτοιο.

Από τις πρώτες έρευνες 

Η έρευνα για τις ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών ξεκίνησε από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Λάμπρο Τσόγκα ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά  με τις ενέργειές τους για την αποτροπή του σκανδάλου της παγίας προκαταβολής, το έλλειμμα της οποίας περιορίστηκε τελικά στο δικαστήριο σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Το πόρισμα της επιθεωρήτριας Μαρίας Θεοδωροπούλου που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2014 στον εισαγγελέα διαφθοράς προκάλεσε νέα έρευνα.

Ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να εξεταστούν οι ευθύνες των ελεγκτών για όλα τα οικονομικά σκάνδαλα του δήμου και όχι μόνον για την παγία. Είναι ενδεικτικό ότι στο παραπεμπτικό βούλευμα  για τους τέσσερις ελεγκτές σημειώνεται τόσο η υπόθεση της παγίας όσο και αυτή της υπεξαίρεσης. Γίνεται δε ειδική μνεία στο γεγονός πως δεν παρατήρησαν σε καμία από τις εκθέσεις τους ή άλλα έγγραφά τους ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν εφάρμοζαν σωστά το κλαδικό λογιστικό. Μάλιστα στο βούλευμα καταγράφονται 16 εκθέσεις και βεβαιώσεις των ελεγκτών για τα οικονομικά τα δήμου από το 2003 μέχρι και το 2009.

Η υπόθεση που άφησε το στίγμα της στην πόλη 

Το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, από τα ταμεία του δήμου ήταν αυτό που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από δύο εξαντλητικές δικαστικά διαδικασίες ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Ο άλλοτε στενός του συνεργάτης πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνων  και 5 μηνών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Ο βασικός υπεξαιρέτης πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων και 6 μηνών για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Δύο υπάλληλοι, που ήταν στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου καταδικάστηκαν για πλημμελήματα σε ποινές φυλάκισης ενός και δύο ετών με τριετή αναστολή.

Το βασικό σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης «γέννησε» πολλές δικαστικές έρευνες από τις οποίες έγιναν αρκετές δίκες, ενώ αρκετές δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη στα δικαστήρια και συνεχίζονται.