, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Τη Δευτέρα η αγωγή κατά των αντιστασιακών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Αποζημίωση 600.000 ευρώ διεκδικούν από τρεις αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και παιδιά θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στη Θεσσαλονίκη, απόγονοι του γενικού επιθεωρητή νομαρχιών Μακεδονίας και γενικού διοικητή Μακεδονίας επί γερμανικής κατοχής, Αθανάσιου Χρυσοχόου. Οι τελευταίοι αντέδρασαν για την εισήγηση που έγινε από τους αντιστασιακούς για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ, όπως αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο και την αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Τα παιδιά Χρυσοχόου έχουν καταθέσει αγωγή αποζημίωσης για «προσβολή μνήμης νεκρού» όπως αναφέρουν, καθώς κατηγορούν τους τρεις αντιστασιακούς Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέτα και τον βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη ότι προσβάλλουν τον πρόγονό τους λέγοντας πως ήταν συνεργάτης των ναζί. Ισχυρίζονται ότι ο στρατηγός πρόγονός τους, που ήταν φρούραρχος της Θεσσαλονίκης επί κατοχής, έχει αθωωθεί μετά την απελευθέρωση, οπότε προσβάλλεται η μνήμη του εφόσον επιμένουν να τον αποκαλούν συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών. Ισχυρίζονται επίσης πως ο πατέρας τους συμμετείχε και σε κατασκοπευτικό δίκτυο εναντίον των κατακτητών. Εκτός της αποζημίωσης ζητούν μέχρι και την προσωποκράτηση των τριών αντιστασιακών.
«Η ιστορική έρευνα έχει πλέον τεκμηριώσει τη μεθοδευμένη αθώωση και ένταξη συνεργατών των Γερμανών κατακτητών στο στρατόπεδο των νικητών του Εμφύλιου Πολέμου αλλά και στην επιβράβευσή τους από τη χούντα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών μέλη του οποίου είναι οι τρεις αγωνιστές από τους οποίους διεκδικούν αποζημίωση οι απόγονοι Χρυσοχόου, εν όψει της συζήτησης της αγωγής την προσεχή Δευτέρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. «Η αγωγή δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης», σημειώνεται στην ανακοίνωση και  συμπληρώνεται πως αυτό γίνεται την ώρα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Εν όψει της συζήτησης της αγωγής ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο το πρωί της προσεχούς Δευτέρας.