22:59, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Υπόθεση Δ. Γραικού: Τα πρόσωπα – κλειδιά της μυστηριώδους εξαφάνισης

Τρία πρόσωπα – κλειδιά αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της ανάκρισης, όπου οδηγείται η υπόθεση με τη μυστηριώδη εξαφάνιση του 59χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού στη Θεσσαλονίκη. Παρότι αρχικά κρίθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβαρυντικές για οποιονδήποτε, ο αντεισαγγελέας  Εφετών Βασίλης Φλωρίδης έκρινε πως ο κτηνοτρόφος δολοφονήθηκε και  παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά  παντός υπευθύνου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Σε αντίθεση με τη λακωνική πρόταση αρχειοθέτησης της υπόθεσης, ο κ. Φλωρίδης αναλύσει τα δεδομένα σε περίπου 20 σελίδες και επικεντρώνεται στον ρόλο τριών προσώπων: ενός επιχειρηματία – φίλου του θύματος (κατά τον εισαγγελέα), της συζύγου του 59χρονου και του συντρόφου της.

Στην πολυσέλιδη παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη τονίζονται αντιφάσεις και κρίσιμες καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν στην προανάκριση και οι οποίες αποτελούν για τον εισαγγελέα ισχυρά στοιχεία να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο. «Μονόδρομο αποτελεί η κρίση ότι ο Δ. Γραικός έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, η οποία οδήγησε στην αφαίρεση της ζωής του και πιθανώς και ιδιόκτητων πραγμάτων του αξίας.  Φρονούμε ότι εάν είχε διαφύγει σε άλλη χώρα (πιθανώς την ΠΓΔΜ) θα είχε οπωσδήποτε και κατά κάποιο τρόπο ήδη εντοπιστεί. Η περίπτωση κατά το κοινώς λεγόμενο ‘’να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε’’ μπορεί όντως μόνο κυριολεκτικά να ισχύει, μετά από ανθρώπινη ενέργεια», αναφέρεται στο συμπέρασμα του κ. Φλωρίδη.

Εξετάζοντας τη συμπεριφορά του εξαφανισθέντα τις κρίσιμες ώρες πριν χαθούν τα ίχνη του, αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς εάν το έπραττε δεν θα έπαιρνε από το σφαγείο 20 κιλά κρέας, ούτε την αμέσως προηγούμενη ημέρα θα είχε υποβάλει ένσταση για οφειλή του. Κυρίως, όμως, δεν θα εγκατέλειπε έτσι τα παιδιά του, που υπεραγαπούσε, και ειδικά την κόρη του, με την οποία «είχαν σχέσεις εξάρτησης». Για τους ίδιους λόγους θεωρείται απίθανη η αυτοκτονία, με την επιπρόσθετη εξήγηση ότι η οικονομική κατάστασή του, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, είχε βελτιωθεί.

Η εξαφάνιση

Ο κτηνοτρόφος εξαφανίστηκε το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016 αφού αναχώρησε από το σφαγείο της Χαλάστρας, όπου δεν έδειξε περίεργη συμπεριφορά. Αναχώρησε με το αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσε για μικρές, επαγγελματικές διαδρομές. Από τότε εξαφανίζεται ο ίδιος, το αυτοκίνητο, όπως και το «στίγμα» του κινητού του. Ακολούθησαν έρευνες μέχρι και με τη χρήση drones. Κανένα στοιχείο δεν έχει οδηγήσει σε ίχνη του εξαφανισθέντα. Τα μοναδικά στοιχεία που «βλέπουν» την κίνηση του αυτοκινήτου του μέχρι ένα σημείο, είναι οι κάμερες της περιοχής…

«Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολλά κενά και σε διάφορα σκέλη αυτής, όπου και μπορεί να υπάρχουν πιθανοί δράστες και με διαφορετικά κίνητρα ο καθένας. Πολλώ μάλλον όταν από συγκεκριμένο άτομο είχε ήδη εκδηλωθεί, έστω και λεκτικά, απειλή κατά της ζωής του Δ. Γραικού. Αυτά τα κενά θα πρέπει να ερευνηθούν στο στάδιο πλέον της κύριας ανάκριση με την άμεση, αυτονόητα, συνδρομή των διωκτικών αρχών, ώστε να βρεθούν τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, αποδεικτικά στοιχεία», κρίνει ο αντεισαγγελέας Εφετών. Η υπόθεση πήρε νέα τροπή καθώς ο αδελφός του 59χρονου, συνεπικουρούμενος από τον δικηγόρο του Νίκο Διαλυνά, κατέθεσαν μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση και διαρκώς συγκεντρώνουν στοιχεία.

Αντιφάσεις

Ο έμπορος κρεάτων και κτηνοτρόφος, με τον οποίο είχε επαφή ο 59χρονος, θεωρείται από τα κομβικά πρόσωπα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο έμπορος είχε «άνοιγμα» ύψους 40.000 ευρώ προς τον Γραικό. Η μαρτυρία της συζύγου του εξαφανισθέντα ανέφερε ότι ο 59χρονος είχε εισπράξει από τον έμπορο κρεάτων το ποσό των 17.000 ευρώ για αγοραπωλησία κρεάτων. Άλλη μαρτυρία όμως  μιλάει για 5 – 6.000 ευρώ, που αφορούσαν τμήμα του παλιού χρέους.

Αυτό που θεωρείται σημαντικό, είναι πως ο 59χρονος μετά τα Σφαγεία της Χαλάστρας, ακολουθεί το αυτοκίνητο του εμπόρου κρεάτων, χωρίς να είναι γνωστό μέχρις ποιου σημείου. Η κάμερα εντόπισε την κίνηση των δύο αυτοκινήτων προς την κτηνοτροφική μονάδα του εμπόρου στην ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα, στους συγγενείς του 59χρονου αμέσως μετά την εξαφάνιση ο έμπορος κρεάτων είχε υποστηρίξει ότι ο Γραικός είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται μία ακόμη αντίφαση του μάρτυρα, που περιγράφει πως το θύμα τον είχε ρωτήσει εάν μια γέφυρα του δρόμου είχε επισκευαστεί. Η γέφυρα όμως βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υποστήριξε ότι ο Γραικός ακολούθησε. Από την άλλη πάντως επιβεβαιώνεται από μαρτυρία άλλου κτηνοτρόφου, πως ο έμπορος κρεάτων μετά το σφαγείο της Χαλάστρας πήγε στην κτηνοτροφική του μονάδα.

Η σύζυγος του 59χρονου αποτελεί ένα ακόμη πρόσωπο – κλειδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ήταν σε διάσταση μαζί του, όμως η ίδια ανέφερε πως από το καλοκαίρι του 2016 οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν. Όμως από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει πως είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση από τον Φεβρουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2016, δηλαδή την περίοδο της εξαφάνισης. Η γυναίκα είναι αυτή που την επόμενη ημέρα δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του 59χρονου. Μάλιστα το θύμα είχε πληροφορηθεί την εξωσυζυγική σχέση και σύμφωνα με μαρτυρίες άμεσων συγγενών, ήθελε να είναι πάλι με τη γυναίκα του. Ο φάκελος με τα στοιχεία για την εξωσυζυγική σχέση είχε εξαφανιστεί από το φορτηγάκι και τον είχε πάρει η ίδια η σύζυγός του, όπως αναφέρεται σε κατάθεση του γιου του θύματος.

Ο σύντροφος

Η γυναίκα είχε καταθέσει ότι ένα βράδυ πριν την εξαφάνιση την επισκέφτηκε ο σύντροφός της στο σπίτι όπου ήταν μόνη, και διαπληκτίστηκαν. Ωστόσο, την ημέρα εκείνη αυτός ήταν στη Λάρισα, όπως επιβεβαιώνεται από την κίνηση του φορτηγού του και το «στίγμα» του κινητού του. Άλλωστε και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ήταν εκεί την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα το βράδυ που ακολούθησε της εξαφάνισης και πως έφυγε στις 2 – 3 το πρωί της επομένης. Αντίθετα, ο γιος του 59χρονου κατέθεσε πως όταν πήγε στο σπίτι στις 2 το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση, το αυτοκίνητο της μητέρας του έλειπε και στο σπίτι δεν ήταν κανείς. Αυτό που κρίνεται ως σημαντικό είναι πως η σύζυγος έχει καταθέσει ότι στο διάστημα λίγο πριν την εξαφάνιση καλούσε διαρκώς το κινητό του Γραικού, όμως τέτοιες κλήσεις δεν βρέθηκαν. Εντοπίστηκε πως η πρώτη κλήση που έγινε στο κινητό του ήταν δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση με αποστολή γραπτού μηνύματος.

Ο σύντροφος της συζύγου επίσης κρίνεται ότι έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Υποστήριξε πως μετά την εξαφάνιση του 59χρονου δεν βρέθηκε με τη σύζυγό του καθώς είχαν χωρίσει επειδή βρήκε φωτογραφίες με άλλους άντρες στο κινητό της. Αντίθετα, κατάθεση μάρτυρα τους δείχνει να συναντιώνται αρκετές ημέρες μετά την εξαφάνιση. Αυτό στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά με καταθέσεις, είναι ότι ο σύντροφος «έτρεφε αισθήματα ζήλειας». Μάλιστα, υπάρχει κατάθεση που κρίνεται κρίσιμη και αναφέρει πως έχει πει «εγώ θα σε πάρω από εκεί, αν σε αγγίξει θα τον σκοτώσω, θα τον πατήσω με το φορτηγό. Σ’ αγαπάω και θα σε κάνω γυναίκα μου».

Πάντως ο σύντροφος, σύμφωνα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βρίσκεται μακριά από τη Θεσσαλονίκη τις ώρες της εξαφάνισης. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί στις εισαγγελικές αρχές ότι μεταξύ των δύο συντρόφων από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα της εξαφάνισης είχαν πραγματοποιηθεί 2.400 κλήσεις, ενώ από την επόμενη μέρα καμία…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ