23:39, Παρασκευή
24 Ιουνίου 2022

Φοιτήτριες του ΑΠΘ στέλνουν sms στο 13033 και βοηθούν το περιβάλλον

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Μια παρέα τριών νέων γυναικών γίνεται φωτεινό παράδειγμα για το πως μπορεί εν μέσω καραντίνας ακόμη και ένας απλός περίπατος να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Ο λόγος για την Δόμνα Μπάρδα φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό και τις Σοφία Λεονταρίδου και Ειρήνη Αναγνωστοπούλου φοιτήτριες στην Σχολή Καλών Τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Οι τρεις φοιτήτριες έχουν ένα κοινό, αγαπούν το περιβάλλον και κάνουν ό,τι μπορούν για να το προστατέψουν. Όπως εξηγεί στην Karfitsa η 23χρονη Δόμνα πριν την καραντίνα έκαναν διάφορες εξορμήσεις με σκοπό να καθαρίσουν περιοχές πρασίνου από σκουπίδια. Η επιβολή του νέου lockdown όμως δεν τις πτόησε. Το αντίθετο, πλέον στέλνουν τον αριθμό 6 στο 13033 και έπειτα συνδυάζουν την σωματική άσκηση, ενώ παράλληλα καθαρίζουν άλλοτε πάρκα και άλλοτε περιοχές του Σέιχ Σου.
Από τις 3 Νοεμβρίου, όπου άρχισε να ισχύει η δεύτερη καραντίνα στη Θεσσαλονίκη, η παρέα έχει πραγματοποιήσει τρεις περιπάτους – καθαρισμούς, στο Σέιχ Σου, στο γηπεδάκι της Εστίας του ΑΠΘ και σε ένα πάρκο που βρίσκεται παράλληλα με την οδό Αγίου Δημητρίου πάνω από το Πανεπιστήμιο.

Αύξηση σκουπιδιών στην καραντίνα
Μετά από κάθε καθαρισμό τα κορίτσια γεμίζουν αρκετές σακούλες. Ειδικά κατά την διάρκεια της καραντίνας τα σκουπίδια έχουν αυξηθεί, παρατηρούν οι τρεις φοιτήτριες. «Τώρα στην καραντίνα μαζεύουμε περισσότερα σκουπίδια από ότι πριν. Από καφέδες, κουτάκια μπύρας, καπάκια, περιτυλίγματα σνακ», μας περιγράφουν.
Γίνονται παράδειγμα
Η δράση τους για την προστασία του περιβάλλοντος δεν περνάει απαρατήρητη. Ίσα ίσα παρακινούν και αρκετούς φοιτητές ακόμη και περαστικούς. «Μια φορά που καθαρίζαμε ένα πάρκο ήρθε ένα γονιός με το παιδί του και ζήτησε να βοηθήσει, ώστε να καθαρίσουν και εκείνοι μαζί μας το σημείο. Μάλιστα μας ευχαρίστησε που τους δώσαμε την ευκαιρία να το κάνουν. Μετά από λίγο και μια κοπέλα που έκανε εκεί γυμναστική συμμετείχε στον καθαρισμό», μας λένε οι τρεις φοιτήτριες και προσθέτουν ότι δέχονται αρκετά μηνύματα και από άλλους φοιτητές που θέλουν να βοηθήσουν στους καθαρισμούς.

Οι φοιτήτριες έφτιαξαν και μια πινακίδα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος