fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Φοίνικας: Η περιοχή της Καλαμαριάς που περιμένει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της

Η περιοχή του Φοίνικα βρίσκεται πάνω στο ανατολικό όριο του Δήμου Καλαμαριάς με την ενότητα να καλύπτει περίπου το 6% της συνολικής έκτασης και το 4% του πληθυσμού του Δήμου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 στις γειτονιές ζουν περίπου 4.600 κάτοικοι. Στην περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή τα τελευταία χρόνια επικρατεί μαρασμός με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και την κίνηση να λιγοστεύει μετά το μεσημέρι. Μοναδική πνοή στην περιοχή το πανηγύρι του 15Αυγουστου που γεμίζει ασφυκτικά όλος ο οικισμός με υπαίθρια παζάρια, ψησταριές, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και πολύ κέφι.
Της Αναστασίας Καρυπίδου
Η πλατεία και το πάρκο μοιάζουν έρημα καθώς δεν θυμίζουν σε τίποτα τις παλιές εποχές όταν η περιοχή γέμιζε κάθε απόγευμα κόσμο και τα πάρκα γέμιζαν οικογένειες.
Ο οικισμός του Φοίνικα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Είναι σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, κατά τα πρότυπα των «κηπουπόλεων» όπου η κατοικία συγκεντρώνεται σε κτίρια διάσπαρτα μέσα σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους.
Επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ξαναγίνει η περιοχή ζωντανη με επαγγελματική δραστηριότητα και να σταματήσουν τα καταστήματα να κλείνουν και να μετακομίζουν στο κέντρο της Καλαμαριάς ή του Αγίου Ιωάννη.
«Ο δρόμος που γίνεται η λαϊκή αγορά κάθε Πέμπτη  έχει αρκετές ζημιές και μάλιστα όταν  βρέχει συγκεντρώνει πολλά νερά» αναφέρει ο κ Παναγιώτης κάτοικος της περιοχής και επισκέπτης της πλατείας.
Η κυρία Μαρία που έχει φούρνο στην περιοχή έχει ζήσει όλες τις εκφάνσεις. «Κάποτε η περιοχή έσφυζε από ζωή τώρα βλέπεις κόσμο μόνο το πρωί και αυτό λόγω του ταχυδρομείου που λειτουργεί στην περιοχή και του προποτζίδικου αναφέρει».

Δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη του Φοίνικα
Τρόπους για να πάρει μπροστά η «μηχανή» του Φοίνικα και να ξαναζωντανέψει οικονομικά η περιοχή αναζητά η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς. Πρόκειται για μία γειτονιά που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ‘60 και στην οποία επιθυμεί να ρίξει αυξημένο βάρος ο δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης. Στα σχέδια είναι αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, η επέκταση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού και η συντήρηση του πρασίνου.
«Κάναμε κάποια πρώτα βήματα, σε αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας μας, για να λύσουμε προβλήματα της περιοχής. Και τα βήματα θα συνεχιστούν. Προχωρούμε σε μία δέσμη μέτρων» δηλώνει στην «Karfitsa» o κ.Δαρδαμανέλης, προσθέτοντας πως ο Φοίνικας είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον αποτελεί πρόκληση για την Καλαμαριά.
Σε αυτό το πλαίσιο της αναβάθμισης αποφασίστηκε από τη διοίκηση να δημιουργηθούν στον Φοίνικα τα πρώτα 21 σημεία δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και όχι σε κάποια άλλη περιοχή της Καλαμαριάς. «Γυρίσαμε το πρόγραμμα WiFi For You στον Φοίνικα, με 21 ελεύθερα σημεία για όσους εισέρχονται στην αγορά και τους επισκέπτες», αναφέρει ο δήμαρχος.

Παράλληλα, αναμένεται σύντομα να υπογραφεί σύμβαση με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ώστε να υλοποιηθεί μελέτη για δημιουργία ενός καινούργιου ΚΑΠΗ και ενδεχομένως και ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο οικόπεδο του Φοίνικα. Όπως τονίζει η δημοτική αρχή, υπάρχει ανάγκη να αναβαθμιστούν οι προνοιακές δομές αλλά και οι παιδικοί σταθμοί.
Στο σχεδιασμό επίσης είναι να βοηθηθούν επιχειρήσεις, να γίνουν δημοπρασίες καταστημάτων ώστε να ζωντανέψει και πάλι η τοπική αγορά. «Κάναμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις και προγραμματίζουμε μεγαλύτερες για να αναδείξουμε την περιοχή. Έχουμε ήδη κάποια μαγαζιά που νοίκιασαν χώρους και είναι φωτεινά και 24ωρης λειτουργίας, γεγονός που καθιστά πιο ασφαλή την περιοχή», συμπληρώνει ο κ.Δαρδαμανέλης.
Τέλος, όπως αναφέρει ο δήμαρχος το ρέμα έχει καθαριστεί, τα μπάζα και τα ογκώδη που ήταν συσσωρευμένα στα όρια με τον Αϊ Γιάννη (κοντά στην περιφερειακή τάφρο) έχουν απομακρυνθεί, θα αναβαθμιστεί ο φωτισμός με led, ενώ γίνονται προσπάθειες να περάσει στα χέρια του δήμου το Γήπεδο του Φοίνικα που ανήκει στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

‘Ερχεται μεγάλος καθαρισμός στο στρατόπεδο Κόδρα
Μεγάλο κάλεσμα προς τους εθελοντές για καθαρισμό του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα απευθύνει ο δήμος Καλαμαριάς στις 5 Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος. Το τελευταίο διάστημα τα συνεργεία του δήμου έχουν πάρει «φωτιά» και εκτελούν εργασίες προκειμένου ο χώρος να καταστεί ασφαλές και προσβάσιμος για τους δημότες και τους επισκέπτες.
Πρώτη προτεραιότητα ήταν να περισυλλεγούν και να απομακρυνθούν τα σκουπίδια, τα ογκώδη αντικείμενα και τα μπάζα, καθώς και όλα τα υλικά που εναπόθεταν κατά καιρούς διάφοροι καταληψίες και ρακοσυλλέκτες.
Θα κατεδαφιστούν τα παράνομα παραπήγματα και οι πρόχειρες κατασκευές που υπάρχουν μέσα στο πρώην στρατόπεδο, ενώ γίνονται διαδικασίες για την απομάκρυνση και την υιοθέτηση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται εντός του χώρου με την υιοθέτηση από φιλόζωους ιδιώτες.
«Σιγά σιγά θα βάλουμε το πρώην στρατόπεδο στην καθημερινότητα μας. Περνώντας από το σημείο βλέπω συνεχώς κόσμο να μπαίνει στο χώρο, ενώ παλαιότερα έβλεπες ανθρώπους μετρημένους στα δάχτυλα. ‘Ηδη η γειτονιά κατάλαβε πως κάτι αλλάζει και κάνουν τη βόλτα τους στο πρώην στρατόπεδο», πρόσθεσε ο κ.Δαρδαμανέλης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.