, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άρχισε η δίκη των ασφαλιστικών ταμείων για την υπεξαίρεση του δήμου

Του Κώστα Καντούρη
Οι υπάλληλοι των τριών βασικών ασφαλιστικών ταμείων ΤΑΔΚΥ, ΤΥΔΚΥ και ΤΣΜΕΔΕ, που δεν εισέπραξαν ποτέ τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού αυτές υπεξαιρέθηκαν από τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζουν… διαφορές στα ποσά που έπρεπε να εισπράξουν. Σήμερα άρχισε η δίκη 13 υπαλλήλων των τριών ταμείων για απιστία σε βάρος του δημοσίου, καθώς φέρονται ότι δεν αναζήτησαν ποτέ τα χρήματα των κρατήσεων, με συνέπεια να διευκολύνουν την υπεξαίρεση των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με την κατάθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία στην κατάθεσή της σημείωσε πως οι κατηγορούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να αναζητήσουν τις κρατήσεις που δεν καταβλήθηκαν. Η επιθεωρήτρια ανέφερε μάλιστα πως σε ένα από τα ταμεία όταν ζήτησε έγγραφο για τα ποσά που οφείλονται από τον δήμο, έλαβε μηδενικό αποτέλεσμα, όμως στη συνέχεια τα έγγραφο αυτό τροποποιήθηκε όταν κατατέθηκε στην ανάκριση. Υπογράμμισε ακόμη ότι τα κενά στις καταβολές κρατήσεων ήταν μεγάλα για να κινήσουν υποψίες.
Στο εδώλιο κάθονται 13 υπάλληλοι κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία. Είναι πρώην προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΔΚΥ, σε βάρος των οποίων το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με το παραπεμπτικό βούλευμά του, αποδίδει ευθύνες για την απώλεια των εισφορών από τις κρατήσεις των εργαζομένων. Το ποσό που περιλαμβάνεται το κατηγορητήριο φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, με 5,1 εκ. να βαρύνουν το ΤΥΔΚΥ, 1,7 το ΤΑΔΚΥ και 240.000 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ. Οι υπάλληλοι έχουν υποστηρίξει στις απολογίες τους πως δεν είχαν καμία υποχρέωση αναζήτησης των εισφορών από τις κρατήσεις, καθώς ο δήμος ακόμη και σήμερα δεν τους έχει ενημερώσει ποιο είναι το ποσό της απώλειας.
Για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης έχουν καταδικαστεί ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης. Ο τελευταίος, όπως αναδείχτηκε και στην ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης, πλαστογραφούσε παραστατικά των ταμείων και παρουσίαζε στον δήμο ότι είχε καταβάλει τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ ουσιαστικά τις υπεξαιρούσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.