, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έτσι έφτασε η ασφάλεια στον ψυκτικό της Καλαμαριάς

Ο 31χρονος ψυκτικός μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης έδειχνε στο περιβάλλον του πως ήταν ήσυχος, παρ’ ότι λιγότερο από ένα 24ωρο νωρίτερα είχε συντρίψει με αλλεπάλληλα χτυπήματα με σφυρί –εκτιμάται πως ήταν περισσότερα από είκοσι– το κεφάλι της 63χρονης πελάτισσάς του. Περίμενε τη στιγμή που θα κληθεί στην ασφάλεια να εξεταστεί, καθώς ήταν ένα από τα πρόσωπα που ήταν γνωστό πως πέρασε από το σπίτι της οδού Πασσαλίδη. Πίστεψε πως η εξαφάνιση των στοιχείων, όπως οι μπότες του, τα γάντια και το σφυρί που χρησιμοποίησε, θα τον έσωζαν.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Οι έμπειροι αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα με την εξέταση του 31χρονου μελετούσαν το αυτοκίνητό του. Λίγες κηλίδες αίματος είχαν ποτίσει στο κάθισμα. Ήταν η άκρη του νήματος που θα ξετύλιγε την εξιχνίαση μίας άγριας ανθρωποκτονίας με θύμα μία νοικοκυρά που απλώς έκανε παρατήρηση στον μάστορα του κλιματιστικού, ζητώντας του να κάνει μία πρόσθετη εργασία.
Το έγκλημα διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 του μήνα στο σπίτι της γυναίκας. Ο 31χρονος πήγε για να επιδιορθώσει μία βλάβη στο κλιματιστικό και η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη από τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με την εκδοχή του, που ανέπτυξε και στην απολογία του στην ανακρίτρια στις 18 του μήνα, η γυναίκα του ζήτησε να κάνει μία πρόσθετη εργασία στο σπιράλ του κλιματιστικού και ο νεαρός αρνήθηκε λέγοντας ότι έπρεπε να προγραμματιστεί άλλη επίσκεψη, καθώς είχε και άλλα ραντεβού. Η γυναίκα εκνευρίστηκε και όπως λέει ο ίδιος, σε κάποια στιγμή τον έσπρωξε, τον χαστούκισε και τότε πήρε το σφυρί και τη χτύπησε στο κεφάλι. «Άρχισα να τη χτυπάω…», έχει πει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως δεν θυμάται τι συνέβη από εκεί και πέρα. Το πρωί της επόμενης ημέρας, την Πέμπτη, η κόρη της 63χρονης βρήκε νεκρή τη μητέρα της σε λίμνη αίματος.
Μπορεί το έγκλημα να διαπράχθηκε «δι’ ασήμαντον αφορμήν», ωστόσο ο κατηγορούμενος, αμέσως μετά έκανε κινήσεις που δεν συνάδουν με την αιτία της τραγικής κατάληξης της διαφωνίας με την 63χρονη. Το σημαντικότερο, είναι πως μετά το έγκλημα πήγε και έπλυνε τα χέρια του στο μπάνιο το θύματος και ατάραχος εξυπηρέτησε όλα τα ραντεβού της ημέρας, επισκευάζοντας κλιματιστικά, όπως ήταν το πρόγραμμά του… Και επέστρεψε στο σπίτι του.
Πέταξε τα πάντα
Αναμφίβολα η συγκεκριμένη υπόθεση δολοφονίας είναι πρωτοφανής στα εγκληματικά χρονικά, καθώς υπάρχουν δεδομένα που την κάνουν ξεχωριστή. Κυρίως ο κατηγορούμενος, ο οποίος την Παρασκευή 14 του μήνα έδειχνε συντετριμμένος μην έχοντας αντιληφθεί όσα προκάλεσε έξω από το γραφείο του εισαγγελέα. Κάπως έτσι ήταν και την Τρίτη λίγο πριν την απολογία του. Το γεγονός πως το παρελθόν του είναι τέτοιο, δηλαδή δεν έχει δώσει ποτέ αφορμές ούτε καν υπερβολικών αντιδράσεων και δεν έχει ψυχιατρικό υπόβαθρο, που δεν θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο κακό, είναι το βασικότερο. Από την άλλη, η αφορμή του εγκλήματος είναι επίσης εντελώς ασήμαντη. Όπως έλεγαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, «σταδιακά κατανοεί το μέγεθος του σφάλματός του να αντιδράσει υπερβολικά σε μια κακή στιγμή, αφαιρώντας παράλογα και άδικα μία ζωή και καταστρέφοντας σε λίγα δευτερόλεπτα και τη δική του ζωή».
Από την άλλη όμως, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ο 31χρονος έδειξε πως σκέφτεται ψύχραιμα και προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των υπόπτων. Εκτός της απίστευτης ψυχραιμίας να συνεχίσει τη δουλειά του επισκευάζοντας κλιματιστικά, φρόντισε να πετάξει τα τρία στοιχεία που οδηγούσαν στον ίδιο. Το σφυρί, τα γάντια εργασίας και τις μπότες του. Ειδικά οι μπότες, ήταν αυτές που θα ταυτιζόταν με το αποτύπωμα υποδήματος που βρέθηκε από τους αστυνομικούς στη λίμνη αίματος της γυναίκας. Παρ’ ότι οι μαρτυρίες που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί της δίωξης ανθρωποκτονιών ανέφεραν πως φορούσε αυτές τις μπότες, ο 31χρονος στις πρώτες στιγμές της ανάκρισης στην ασφάλεια επέμενε ότι φορούσε… αθλητικά παπούτσια και παρουσίαζε σενάρια που τον απομάκρυναν από τον τόπο του εγκλήματος.
Τα ενοχοποιητικά στοιχεία όμως ήταν τέτοια όμως που σύντομα αναγκάστηκε και παραδέχτηκε το έγκλημα, αφήνοντας εμβρόντητους, ως προς την αιτία, ακόμη και τους έμπειρους αστυνομικούς της δίωξης ανθρωποκτονιών. Άλλωστε, ακόμη και τα χρήματα που είχε μαζί του είχαν κι αυτά αίματα. Εγκληματολόγοι παρατηρούσαν πως τέτοια εγκλήματα τα οποία συνδυάζουν ασήμαντη αφορμή αλλά και χτυπήματα που δείχνουν απίστευτο μίσος, αποτελούν αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων. Αυτό είπε ότι θα γίνει και ο συνήγορός του Νίκος Διαλυνάς, που θα επικαλεστεί ότι το έγκλημα έγινε εν βρασμώ, ενώ θα ζητήσει και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.