, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΒΕΘ: Μείωση διαγραφών επιχειρήσεων και αύξηση εγγραφών

Ανακάμπτει σταδιακά η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Β.Ε.Θ. καθώς στο α’ τρίμηνο 2019, μειώθηκαν οι διαγραφές μελών από το Μητρώο ενώ αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων μελών, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Επίσης, την εμφάνισή τους έκαναν αρκετές ενεργειακές κοινότητες.
Ανάσχεση των διαγραφών στο α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, καταγράφεται όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, αυξητική τάση κατά το εξεταζόμενο διάστημα σημειώνουν  οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019 προχώρησαν σε διαγραφή 122 επιχειρήσεις, έναντι 158 που κατέβασαν ρολά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2018. Η μείωση των διαγραφών αγγίζει το 22,7 %, ενώ η αύξηση των εγγραφών το 19,3%. Οι επιχειρήσεις που κατά το φετινό εξεταζόμενο διάστημα εισήλθαν στον επιχειρηματικό στίβο αγγίζουν τις 148, έναντι 124 πέρυσι.
Και την τρέχουσα χρονιά την τιμητική τους έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ ήταν ατομικές (87), ενώ οριακά περισσότερες ήταν οι ατομικές που κατέβασαν ρολά (93).
Παρόλο που οι ατομικές επιχειρήσεις αποτελούν το συνήθη ύποπτο των διαγραφών εντούτοις φαίνεται πως είναι και η πιο προσφιλής επιλογή για όσους θέλουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυξητική τάση παρουσίασαν το α΄τρίμηνο του έτους οι ΙΚΕ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018 καθώς δημιουργήθηκαν 22 έναντι 12 πέρυσι. Την ίδια ώρα 8 ενεργειακές κοινότητες εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ.
«Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο περιορισμός των λουκέτων, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά η τάση για ‘απόδραση’ από το επιχειρείν συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «παρά τα θετικά μηνύματα που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.