, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δήμος Νεάπολης Συκεών: «Αποτελεί παράδειγμα για τους δήμους όλης της χώρας»

Με τα καλύτερα λόγια για την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την πολιτική παρουσία που ασκεί ο δήμος Νεάπολης Συκεών μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Γιάννης Βαρδακαστάνης στην επίσκεψή του στον δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Το οργανωμένο κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν τα δικαιώματα να φθάσουν στους πολίτες με τρόπο γνήσιο και αυτούσιο και ουσιαστικά να οδηγούν τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι και τα άτομα με αναπηρία, να γίνονται θύματα δημαγωγών και λαϊκιστών, να παρασύρονται και να στηρίζουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που οδηγούν στην απονεύρωση της Ε.Ε., η οποία αποβαίνει σε βάρος του χώρου των αναπήρων και σε ατομικό και σε πολιτικό επίπεδο».
Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες βράδυ από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση βιβλίου της Συνομοσπονδίας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν άτομα με αναπηρία και στελέχη του αναπηρικού κινήματος από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
Πρόκειται για το βιβλίο «Τα δικαιώματά σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο αποτελεί συγγραφή του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για άτομα με αναπηρία) και μεταφράστηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), και αφορά στα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ε.Ε., όπως αυτά διαμορφώθηκαν την τελευταία 20ετία.
Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο κ.Βαρδακαστάνης παρουσίασε αναλυτικά τους σταθμούς στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν γίνει μεγάλα βήματα από το 1997 έως και σήμερα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα».
«Ο δήμος μας χρωστά πολλά στον Γιάννη γιατί μαζί ξεκινήσαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά για τα άτομα με αναπηρία, όπως είναι τα ΚΔΑΠμεΑ, που πρώτοι ξεκινήσαμε στη χώρα, τα διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, κ.ά. Στην πορεία της μακράς αυτής περιόδου δεν ήταν όλα ρόδινα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές φορτούνες, όπως αντιμετωπίζουμε και σήμερα πολλά και έντονα προβλήματα, όπως είναι οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση και στη μείωση του αριθμού των ΑμεΑ ανά τμήμα δομής. Ελπίζουμε οι κυβερνώντες να αλλάξουν θέσεις και απόψεις, κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης.
«Συνεπώς το μόνο που έχω να πω είναι ότι και οι άλλοι δήμοι της χώρας να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα αυτού του δήμου και να δημιουργήσουν ισχυρές  κοινωνικές υποδομές, ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για τα άτομα με αναπηρία», δήλωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.