, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Διεθνές Συνέδριο «13th Trends in Classics» στο ΑΠΘ

Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Φιλολογίας του Ludwig-Maximilians University of Munich διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο «13th Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία), καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη, για 13η συνεχή χρονιά, επίκεντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» (Λεωφ. Στρατού 2).
Διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία και τη Συγκριτική Γραμματολογία, συμμετέχουν στο Συνέδριο ως ομιλητές, μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Charles de Gaulle University – Lille III, Jacqueline Fabre-Serris, η Καθηγήτρια του Ludwig-Maximilians University of Munich, Therese Fuhrer, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, John Hamilton, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Stephen Harrison, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tübingen, Joachim Knape, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Jenny Strauss Clay, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, Richard F. Thomas κ.ά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel.
Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν η Kαθηγήτρια Therese Fuhrer και ο Καθηγητής Martin Vohler. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, οι Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης.
Η έννοια της αμφισημίας, δηλαδή της ταυτόχρονης συνδήλωσης δύο ή περισσότερων σημασιών, αποτελεί αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της σύγχρονης λογοτεχνίας και τέχνης. Διαπιστώνεται σε «ανοιχτά έργα» (Eco) και δημιουργείται μέσω «τεχνικών αποσυντονισμού της ευταξίας» (Wellershoff) και στρατηγικών αναγνωστικής αβεβαιότητας. Μολονότι η έννοια της αμφισημίας θεωρείται χαρακτηριστικό «δείγμα του μοντερνισμού» (Bode), διαπιστώνεται σκεπτικισμός στον σχετικό κριτικό λόγο για τη λειτουργία της στα χρόνια που προηγούνται του μοντερνισμού. Άραγε δεν εντοπίζονται ήδη στην αρχαιότητα παραδείγματα στοχευμένης αμφισημίας; Οι χρησμοί και τα αινίγματα, η Παλινωδία του Στησίχορου και του Σωκράτη (Φαίδρος), οι δισσοί λόγοι της ρητορικής και η αμφισημία της τραγωδίας αποτελούν στο σύνολό τους εξαιρέσεις ή μήπως, αντίθετα, καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της αρχαιότητας για τη χρήση της αμφισημίας με λογοτεχνικές και εικαστικές στοχεύσεις;
Με τη συμμετοχή 26 μελετητών εγνωσμένου κύρους από διάφορα γνωστικά πεδία της φιλολογικής επιστήμης, οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου συνδυάζουν τη συνδρομή θεωρητικών εννοιών της στοχευμένης αμφισημίας (στη ρητορική, τη φιλοσοφία και την αισθητική) με συζητήσεις περιπτώσεων μελέτης από τον χώρο της προ-μοντέρνας λογοτεχνίας και τέχνης.
Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ιστότοπο: https://www.lit.auth.gr/13th_trends.
Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Π.Κ.Ε.)» και τις χορηγίες του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του εκδοτικού οίκου University Studio Press.
 

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.