, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Δυσαρέσκεια για την καταβολή ολόκληρου ενοικίου

Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις δυσαρέσκειες μετά το άκουσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται από την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των καταστημάτων, είναι πραγματικότητα.
Οι ημέρες της “καραντίνας” τελειώνουν, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμα του γνωστοποίησε τα βήματα χαλάρωσης των μέτρων και επανεκκίνησης της αγοράς με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων. Βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού στις 11 Μαΐου που είναι και το δεύτερο στάδιο, ανοίγουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου,( εκτός από τα εμπορικά κέντρα που ανοίγουν 1η Ιουνίου),με την υποχρέωση να τηρούν μέτρα προστασίας και απόστασης πελατών. Και κάπου εδώ αρχίζει το πρόβλημα, η δυσαρέσκεια και η αναφορά σε άδικους χειρισμούς.
Είναι αλήθεια πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνολικά έχουν λάβει εύσημα για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία του κορονοϊου στην Ελλάδα, ωστόσο δεδομένη της έκτακτης και πρωτοφανούς καταστάσεως με οικονομικό πλήγμα πολύ βαρύ ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδήγησε την πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών να ελπίζουν σε μια περαιτέρω στήριξη την οποία θεωρού αναγκαία για την επιβίωση των ιδίων, των θέσεων εργασίας και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις και της ίδια της επιχείρησης.
Η δημοσιοποίηση όμως από πλευράς υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Σκυλακάκη σε πρώτη φάση και του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα στη συνέχεια, πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί και τον μήνα Μάιο η μείωση ενοικίου κατά 40%, έχει φέρει στα “κάγκελα” επιχειρηματίες που διατηρούν μικρά καταστήματα σε γειτονιές, η ακόμη και πιο μεγάλα σε πιο γνωστούς εμπορικούς δρόμους, οι οποίοι το πρώτο που σημειώνουν ως μεγάλη αδικία, είναι το γεγονός όπως υπογραμμίζουν “μας κρατάνε κλειστά με δική τους απόφαση μέχρι τις 11 Μαΐου και μας επιβάλουν να καταβάλουμε ολόκληρο το ενοίκιο”. Πλέον όπως λένε, καταλαβαίνουν ότι τελείωσε η περίοδος  ελαφρύνσεων σε λιγότερο από ενάμιση μήνα.
 Γιατί είναι αδικία η μη συνέχιση της μείωσης 40% στα μισθώματα
Η karfitsa για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, μίλησε με τρεις γυναίκες που διατηρούν εμπορικά καταστήματα πώλησης ενδυμάτων σε τρεις διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Ξεκινάμε από Θεσσαλονίκη την κυρία Π.Ε. με κατάστημα στην κάτω Τούμπα. Η ίδια χαρακτηρίζει αδικία την μη συνέχιση του μέτρου μείωσης των ενοικίων και τον Μάιο τουλάχιστον, ανησυχώντας για την αγοραστική κίνηση στο μαγαζί της. “Πλήρωσα 300 ευρώ για μίσθωμα τον Απρίλιο, έναν μήνα δηλαδή που δεν ήταν ανοιχτό το μαγαζί ούτε λεπτό. Έδωσα άλλα τριακόσια ευρώ για τον Μάρτιο, ενώ τον μισό μήνα ήμασταν κλειστά και είχα μηδέν έσοδα και τώρα μας ανοίγουν 11 Μαΐου και μας λένε δώστε ολόκληρο το ενοίκιο, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα, καθώς και πάλι για μισό μήνα τα έσοδα είναι στο μηδέν και φυσικά μόλις ανοίξουμε δεν μας λέει κανείς ότι θα τρέξουν οι πελάτες”.
 
Ή απολύσεις ή απλήρωτες υποχρεώσεις
Η δεύτερη επιχειρηματίας με την οποία μιλήσαμε είναι η κυρία Ελένη Παπαδάτου όπου δραστηριοποιείτε στον πεζόδρομο Καβάλας, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, διατηρώντας μπουτίκ ρούχων. Και στη δήλωση της κοινή συνισταμένη, το αίσθημα αδικίας που νιώθει, και έντονου προβληματισμού για το εάν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. “Μέχρι τώρα θεωρούσαμε πως είχαμε μια κυβέρνηση σύμμαχο μας που μας βοηθάει και μπορούσαμε να στηριχθούμε για να μείνουμε επιχειρηματικά όρθιοι. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις καταλαβαίνω ότι μας αφήνουν στην τύχη μας. Δεν λέω να μην πληρώσουμε καθόλου, γιατί και οι άνθρωποι που έχουν τα ακίνητα έχουν υποχρεώσεις, αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορείς να ζητάς από κάποιον να καταβάλει το 100% των υποχρεώσεων του, ενώ δεν του επιτρέπεις να λειτουργεί στο 100%, γιατί και τη ΔΕΗ πρέπει να πληρώσουμε και τους προμηθευτές μας και τώρα και ολόκληρο το ενοίκιο. Είναι σίγουρο πως κάποιοι δεν θα μπορέσουν και ή θα απολύσουν τον έναν υπάλληλο που έχουν ή θα αφήσουν απλήρωτες υποχρεώσεις”.
Κλειστά, χωρίς τουρισμό και ενοίκιο 100% δεν γίνεται
Η τρίτη περίπτωση είναι αυτή που αναδεικνύει και το πολυδιάστατο του ζητήματος και το πόσο σημαντική ήταν ακόμη και αυτή η μείωση ενοικίου. Πρόκειται για κατάστημα στον εμπορικό δρόμο στο νησί της Κεφαλονιάς, στον πεζόδρομο με την κυρία Ροδαμάνθη Φλωράτου να μας εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. “Εμείς δεν έχουμε πολλές επιλογές, περιμένουμε τον τουρίστα συγκεκριμένες περιόδους κυρίως καλοκαίρι για να δουλέψουμε. Εγώ έχω να ανοίξω από τον Οκτώβριο και πληρώνω κανονικά το ενοίκιο. Φέτος το Πάσχα δεν ανοίξαμε καθώς υπήρχαν τα μέτρα για τον κορονοϊο και πάλι από το μηδέν έσοδα, πλήρωσα το 60% του μισθώματος. Η Κεφαλονιά είναι μια περιοχή που βιοπορίζεται αποκλειστικά από τον τουρισμό, φέτος που τα πράγματα όπως φαίνεται δεν θα έχουν προηγούμενο στη μείωση της τουριστικής κίνησης, έρχεται η κυβέρνηση και μου λέει, θα πληρώνεις ότι πλήρωνες και αν δεν μπορείς διαπραγματεύσου με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να σου ρίξει το νοίκι. Δηλαδή μου λένε τουρίστες δεν θα έχεις, μείωσε και τα έσοδα των κατοίκων του νησιού, από τους οποίους περιμένεις να βγάλεις κανένα ευρώ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Η κυρία Ροδαμάνθη ανέδειξε με την δήλωση της στην karfitsa ακόμη ένα μεγάλο θέμα που θα προκύψει και χρειάζεται ρεπορτάζ ειδικά για αυτό. Το θέμα των εποχικών υπαλλήλων που θα εργάζονταν σε τουριστικές περιοχές και φέτος θα μείνουν άνεργοι.
 
“Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα” η μείωση 40% των μισθωμάτων
Το νόμισμα όμως πάντα έχει δυο πλευρές και σε αυτή την περίπτωση στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται μαζί με την μείωση των ενοικίων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς μίλησε στην karfitsa, ήταν ξεκάθαρος και μας έδωσε την άλλη οπτική. Όπως δήλωσε “ η εξ αρχής άποψη της ΠΟΜΙΔΑ ήταν ότι έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στις δυο πλευρές ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να καθορίσουν από μόνοι τους τη σχέση τους, μέσα στις νέες συνθήκες της πανδημίας”. Κάτι το οποίο όπως θύμισε έγινε μέσα στην οικονομική κρίση την τριετία 2010-2011-2012.
Ο κύριος Παραδιάς χαρακτήρισε “μέση λύση” το μέτρο της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων που εφαρμόστηκε. “ Η κυβέρνηση επέλεξε τη μείωση του 40% , η οποία αν επεκταθεί τους υπόλοιπους μήνες με αδικαιολόγητο τρόπο και όχι πλέον ως κάτι απόλυτα αναγκαίο από την πραγματικότητα, αλλά ως ένα είδος μνημόσυνου με ξένα κόλλυβα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωφέλιμο το μέτρο μόνο με φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ξεκαθάρισε πως  το μέτρο μείωσης των ενοικίων θα αποδειχθεί ωφέλιμο για την κοινωνία μόνο εάν συνδεθεί με μια σημαντική και ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αποδεκτή και μια παράταση του.
Καταλήγοντας ο κύριος Παραδιάς, αναφερόμενος στο εάν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης προς τα κάτω για τα μισθώματα, εξήγησε πως η αγορά μεσοπρόθεσμα τα ρυθμίζει όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο.
Ίσως μετά τη “σκόνη” που σήκωσαν οι δηλώσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και τις έντονες διαμαρτυρίες που ήδη υπάρχουν και έχουν φέρει σε αντίπαλα “στρατόπεδα’ ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, τα θέμα να επανεξεταστεί καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί θα αξιολογείται ανά 24ωρο.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.