, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Είχαν οφειλές στην Εφορία… πριν τη γέννησή τους!

Δύο αδέρφια, 21 και 23 χρόνων, βρέθηκαν… χρεωμένα με τουλάχιστον 10.000 ευρώ ο καθένας στην Εφορία, επειδή οι γονείς τους δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να αποποιηθούν κληρονομιά του… αδερφού της γιαγιάς τους, που πέθανε το 2007 όταν εκείνοι ήταν 9 και 11 χρόνων! Τώρα έχουν μπλέξει με την ελληνική γραφειοκρατία και τρέχουν να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα, ότι δηλαδή εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχαν καμία δυνατότητα να αποποιηθούν τα χρέη του μακρινού συγγενή τους.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

«Έκπληκτοι παραλάβαμε τη σχετική ατομική ειδοποίηση, καθ’ όσον το νεαρό της ηλικίας μας, η άγνοιά μας για το γεγονός και η πλήρης και απόλυτη έλλειψη οποιασδήποτε οικονομικής μας δραστηριότητας και οποιουδήποτε οικονομικού πόρου (διατρεφόμαστε από τους γονείς μας και συμβιώνουμε μαζί τους) δεν μας επέτρεπε να φανταστούμε την ψυχική ταλαιπωρία που μας επιφυλάσσονταν», αναφέρουν τα δύο αδέλφια στην αγωγή που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η θεωρούμενη αποδοχή κληρονομιάς του μακρινού τους θείου, εξαιτίας της οποίας βρέθηκαν χρεωμένοι.

Η αρνητική έκπληξη των δύο φοιτητών, που δεν έχουν εισοδήματα, ήταν μεγαλύτερη από τα ειδοποιητήρια που έλαβαν, όταν ενημερώθηκαν από πού προέρχεται η οφειλή και διαπίστωσαν ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να ανατραπεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Σπεύσαμε αμέσως να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και διά ζώσης με την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μετά την ενημέρωσή μας από τους αρμόδιους υπαλλήλους η έκπληξή μας έγινε μεγαλύτερη και τραγικότερη, αφού αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως το ζήτημα των σε βάρος μας καταλογισθέντων ποσών», αναφέρουν στην αγωγή τους.

Αυτό που είναι εντελώς παράδοξο αφορά τον χρόνο που δημιουργήθηκαν τα χρέη από τον αδελφό της γιαγιάς τους, τις χρονιές 1992 και 1995 όταν αυτοί ήταν… αγέννητοι!

Συγγνωστή πλάνη

Τα δύο αδέλφια με την αγωγή που κατέθεσαν και συζητήθηκε την παραμονή Χριστουγέννων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, ζητούν να τους αναγνωριστεί συγγνωστή πλάνη, δηλαδή ότι η μητέρα τους δεν γνώριζε ότι έπρεπε να υποβάλει δήλωση αποποίησης κληρονομιάς και για τους δύο ανήλικους τότε γιους της.

Άλλωστε, όπως καταγράφεται στο κείμενο της αγωγής, όλοι οι άμεσοι συγγενείς του χρεωμένου θείου είχαν καταθέσει δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς και η συγκεκριμένα η μητέρα του θανόντος, η σύζυγος και τα δύο παιδιά του, οι δύο αδελφές του και τα παιδιά των δύο αδελφών του. «Δεν προέβησαν σε αποποίηση κληρονομιάς για λογαριασμό μας – τότε ανήλικων τέκνων τους, αλλά προέβησαν σε αποποίηση μόνον για λογαριασμό της μητέρας μας, πεπλανημένα πιστεύσαντες ως μη γνωρίζοντες την κείμενη νομοθεσία ότι σε αυτήν εξαντλείται και ολοκληρώνεται η επαγωγή της κληρονομιάς του αποβιώσαντος αδελφού της γιαγιάς μας. Έτσι δεν προέβησαν ως όφειλαν σε αποποίηση της κληρονομιάς για λογαριασμό μας (τότε ως ανηλίκων), ούτε μας ενημέρωσαν για το γεγονός κατά την ενηλικίωσή μας, προφανώς λόγω της λανθασμένης νομικής συμβουλής που έλαβαν και παντελούς άγνοιας της υποχρέωσής μας», τονίζεται στην αγωγή.

Τα δύο αδέρφια εξηγούν ότι από την πλευρά των γονέων τους, ειδικά της μητέρας τους που ήταν η κληρονόμος ως συγγενής εξ αίματος, όπως και των άλλων συγγενών, έγιναν όλες οι ενέργειες για να μην φορτωθούν τα χρέη και μάλιστα ο δικηγόρος του, που έχει πεθάνει, τους είχε διαβεβαιώσει ότι ο κύκλος των υπόχρεων, σε τέτοιες περιπτώσεις κλείνει πριν τη δική τους συγγένεια, επομένως οι γονείς τους δεν κινήθηκαν την περίοδο εκείνη. «Λόγω της ως άνω αναφερόμενης ενημέρωσης εκ μέρους του δικηγόρου στον οποίο απευθύνθηκαν και ενός λογιστή, που επιβεβαίωσε τη δικηγορική γνώμη, οι γονείς μας είχαν σχηματίσει την πεποίθηση ότι τα τέκνα τους (εμείς οι ενάγοντες) δεν κληρονομούν, επομένως δεν βαρύνονται με τα χρέη της κληρονομιάς», υπογραμμίζεται στην αγωγή. Συνέπεια αυτού ήταν να χαθούν όλες οι νόμιμες προθεσμίες που είχαν οι τότε ανήλικοι αδερφοί, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του συγγενή, για να ασκηθούν τα δικαιώματα αποποίησης.

«Είναι προφανές ότι η πλάνη των γονέων μας συνεχιζόμενη και μετά την ενηλικίωσή μας, (ημών των εναγόντων), είναι ουσιώδης, διότι υπήρχε διάσταση της βούλησης και της δήλωσης εκ μέρους των γονέων μας, καθ’ όσον εάν οι τελευταίοι είχαν ενημερωθεί σωστά θα είχαν προβεί σε αποποίηση της κληρονομιάς για λογαριασμό μας», καταλήγουν οι δύο φοιτητές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.