, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας: Εθελοντές έβαζαν φωτιές σε δάση για να εισπράττουν συνδρομές από δήμους

Μέλη οργάνωσης εθελοντών κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας για να εκβιάζουν δημάρχους να τους πληρώσουν συνδρομές για σταθμούς πυρόσβεσης που είχαν στήσει και οι οποίοι κατά τ’ άλλα ήταν… εθελοντικοί. Βασικός κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμός σε δάση κατ’ εξακολούθηση και εκβίαση κατ’ επάγγελμα είναι ο 66χρονος πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι άλλα τρία μέλη της, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας απόστρατος πυροσβέστης.
Του Κώστα Καντούρη
Η υπόθεση που ήδη διαβιβάστηκε σε ανακριτή αφορά τη δράση της οργάνωσης «Σώμα Εθελοντών και Αναδασωτών» για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από το 2010 – 14. Είναι η ίδια οργάνωση που έλαβε δωρεές σε οχήματα από τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Γ. Φούχτελ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 στον Λευκό Πύργο. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Γερμανός απεσταλμένος είχε επισκεφτεί και το «κέντρο εκπαίδευσης» των εθελοντών στα Ριζώματα Ημαθίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως τα οχήματα που χρησιμοποιεί η οργάνωση, η οποία είχε συνάψει συμβόλαια για δασοπυρόσβεση με 51 δήμους σε όλη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστα και μη ταξινομημένα. Μάλιστα από τις συνδρομές είχαν εισπραχθεί στο διάστημα από το 2000 μέχρι το 2014 ποσό που έφτανε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει τότε από την ασφάλεια. Τελικά ο 66χρονος κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία σε βαθμό πλημμελήματος και κρίθηκε αθώος, όμως το υπόλοιπο σκέλος της δικογραφίας συνέχισε να ερευνάται.
Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι στο συγκεκριμένο διάστημα μέλη της οργάνωσης είχαν βάλει τουλάχιστον τρεις δασικές φωτιές στην Πελοπόννησο και κατηγορούνται για να δείξουν ότι το έκαναν επειδή οι δήμοι με τους οποίους αρχικά συνεργάστηκαν δεν δέχτηκαν να πληρώνουν συνδρομή. Η εκβίαση αφορά απειλές που εκτοξεύτηκαν σε αντιδημάρχους με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία γίνεται αναφορά σε περισσότερους από δέκα δήμους, όμως δεν είναι γνωστό μέχρι πού θα επεκταθεί η ανακριτική έρευνα. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν για απολογίες στον ανακριτή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.