, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι γιατροί για το εμπόριο ωαρίων

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δύο γιατροί – ειδικοί στην εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι που είχαν ενοχοποιηθεί για υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων αλλά ειδικά για εμπορία ωαρίων από δότριες έναντι αμοιβής. Το δικαστήριο τους απάλλαξε για τη λαθρεμπορία φαρμάκων, καθώς είχαν καταβληθεί οι δασμοί, ενώ για τα ωάρια έκρινε πως δεν ήταν παράνομη η αγορά τους, καθώς μεταγενέστερος νόμος όριζε αμοιβή για γυναίκες που τα δώριζαν.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τη διετία 2010 -2012 «δώρισαν» με τον τρόπο αυτό δώρισαν τα ωάρια τους πολλές γυναίκες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση ασθενών των γιατρών, εισπράττοντας για την κάθε φορά το ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ ο νόμος που ψηφίστηκε δύο χρόνια αργότερα ορίζει ποσό αμοιβής 1.400 ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας γυναίκας η οποία επιβεβαίωσε πως δώρισε τα ωάρια της τουλάχιστον επτά φορές, εισπράττοντας το αντίστοιχο αντίτιμο και αφού προηγουμένως είχε υποβληθεί σε σχετική ορμονοθεραπεία. Ακόμη μία γυναίκα δώρισε τα ωάρια της δύο φορές, όπως αναδείχτηκε στη σύντομη ακροαματική διαδικασία.
Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα 45χρονου, ο οποίος είχε επαφές με εταιρία εισαγωγής φαρμάκων στη Βουλγαρία και ήταν εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι εμπορεύεται παράνομα φάρμακα από την Τουρκία και τα διοχετεύει σε κλινικές της χώρας μας μέσω της βουλγαρικής.
Οι κατηγορούμενος τις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.