, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Απηλλάγησαν μηχανικοί της πρώην νομαρχίας για την παράκαμψη Μεσημερίου

Απηλλάγησαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο μηχανικοί της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ένας εξωτερικός μελετητής για την κατασκευή του δρόμου της παράκαμψης Μεσημερίου, καθώς κατηγορήθηκαν ότι απαίτησαν επιπρόσθετες μελέτες χωρίς αυτές να χρειάζονται, ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη νομαρχία. Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο επιβλέπων μηχανικός της πρώην νομαρχίας, είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας για την υπόθεση με τα «45άρια» και βασικούς κατηγορούμενους του αδερφούς Ψωμιάδη.

Οι δύο μηχανικοί, επιβλέπων και προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας, κατηγορήθηκαν για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και συγκεκριμένα ότι ζημίωσαν την τότε νομαρχία με το ποσό των 190.972 ευρώ, παραγγέλνοντας επιπρόσθετες μελέτες για τον δρόμο Μεσημερίου – Επανομής το διάστημα 2004 – 2006. Ο εξωτερικό μελετητής κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στο αδίκημα.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι οι μελέτες ήταν απαραίτητες και δεν ζημιώθηκε η νομαρχία. Επιπρόσθετα ο επιβλέπων μηχανικός είπε στην απολογία του ότι η δίωξή του οφείλεται στη θέση που έχει πάρει για την υπόθεση με τα «45άρια» και ότι ουσιαστικά επιδιώχθηκε να απαξιωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Το δικαστήριο με πλειοψηφία δύο έναντι ενός αποφάσισε ότι το ποσό της ζημίας περιορίζεται σε 14.500 ευρώ, το οποίο είναι σε βαθμό πλημμελήματος, επομένως το αδίκημα έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας. Το ίδιο είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας. Αντίθετα, ένας δικαστής είχε την άποψη ότι έπρεπε να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι.

Κ. Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.