, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: "Καμπάνα" σε μαιευτήρα για θάνατο λεχώνας και τον τραυματισμό του νεογνού

Μαιευτήρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών, με τριετή αναστολή, για το θάνατο 45χρονης λόγω αιμορραγίας μετά τη γέννα, τον τραυματισμό του νεογέννητου παιδιού της, όπως όμως και ότι πλαστογράφησε έγγραφο της κλινικής για να δείξει πως χορήγησε φάρμακο αργότερα κατά 50 λεπτά από την ώρα που το έδωσε. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς του, καθώς ο ίδιος στην απολογία του είπε πως τα έκανε όλα όπως έπρεπε.
Το περιστατικό έγινε στα τέλη Μαρτίου 2013 όταν η άτυχη 45χρονη πήγε στην κλινική σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο – μαιευτήρα που την παρακολουθούσε για να γεννήσει το τρίτο της παιδί που είχε από εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς ήταν στην 39η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, σύμφωνα  με το κατηγορητήριο ο γιατρός ξεκίνησε τη διαδικασία τεχνητών πόνων (πρόκλησης) και αφού η γυναίκα άρχισε να πονάει της χορήγησε επισκληρίδιο και αμέσως μετά ωκυτοκίνη για επιτάχυνση του τοκετού, παρ’ ότι ήταν απαραίτητο να περάσουν έξι ώρες για τη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας μετά την επισκληρίδιο. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος φέρεται πως προκάλεσε τη γέννηση του παιδιού χρησιμοποιώντας βεντούζα, παρ’  ότι ο τράχηλος της γυναίκας «δεν ήταν έτοιμος», όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο.
Συνέπεια ήταν η γυναίκα να παρουσιάσει αιμορραγία που δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και καθυστερημένα χειρουργήθηκε, σχεδόν μία ώρα μετά, και τελικά έχασε τη ζωή της το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σοβαρά προβλήματα παρουσίασε και το νεογνό που διακομίστηκε και νοσηλεύτηκε στη μονάδα νεογνών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκη με τραύματα από τη βεντούζα που του άφησαν μόνιμες βλάβες. Αυτό που αποκαλύφτηκε κατά την έρευνα της υπόθεσης ήταν ότι το έγγραφο για τη χορήγηση της ωκυτοκίνης είχε αλλοιωθεί και προστέθηκαν 50 λεπτά στην ώρα που δόθηκε η ουσία στην 45χρονη.
Ο γιατρός στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ζήτησε από τον ιατρικό σύλλογο να εξετάσει την υπόθεση.
Κ.Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.