, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: «Μπαίνει» στις θυρίδες η ανακρίτρια διαφθοράς

Αυτοψία στον χώρο των θυρίδων υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης, κάτοχοι των οποίων υποστηρίζουν ότι έχασαν τις περιουσίες τους, αποφάσισε να κάνει η ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Ιωάννα Σερβέτα. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ύστερα από αίτημα μηνυτή, η ανακρίτρια όρισε πραγματογνώμονα που θα εξετάσει τα κλειδιά των  θυρίδων, τα πασπαρτού κλειδιά και τις κλειδαριές.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η υπόθεση των θυρίδων για την οποία κατηγορούμενοι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μετά τους πρώτους μηνυτές ιδιοκτήτες έξι θυρίδων, έχουν ακολουθήσει και άλλες μηνύσεις. Ήδη μάλιστα οι κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η έρευνα για τις θυρίδες ξεκίνησε το 2012 όταν συνταξιούχος σιδηροδρομικός υπάλληλος κατήγγειλε στην αστυνομία ότι έχασε όλα τα υπάρχοντα που είχε τοποθετήσει στην τραπεζική θυρίδα του συγκεκριμένου υποκαταστήματος.

Ακολούθησαν παρόμοιες καταγγελίες και μηνύσεις 13 ιδιοκτητών και συνιδιοκτητών θυρίδων, από τα στοιχεία των οποίων και την έρευνα που διενεργούν αστυνομικοί της ασφάλειας συντάσσεται κατηγορητήριο για υπεξαίρεση χρημάτων και τιμαλφή αξίας 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακριτική έρευνα, μετά τις απολογίες των έξι νυν και πρώην τραπεζικών που κατηγορούνται, εκτιμήθηκε ότι θα ολοκληρωνόταν με την παραπομπή της δικογραφίας σε εισαγγελέα για να εισαχθεί σε δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει τελικά την υπόθεση της παραπομπής. Ωστόσο στο γραφείο της ανακρίτριας εγκλημάτων διαφθοράς συνεχίζεται ο καταιγισμός μηνύσεων άλλων ιδιοκτητών τραπεζικών θυρίδων του ίδιου υποκαταστήματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενημερώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και όταν έλεγξαν το περιεχόμενο των θυρίδων τους παρατήρησαν ότι χρήματα και τιμαλφή τους έχουν κάνει φτερά. Πηγές έλεγαν πως από τις μηνύσεις για έξι θυρίδες που περιλήφθηκαν αρχικά στη δικογραφία, η ανακρίτρια σήμερα χειρίζεται υποθέσεις ιδιοκτητών 15 τραπεζικών θυρίδων.

Επί τόπου

Τα στοιχεία τα οποία φτάνουν στο ανακριτικό γραφείο φαίνεται πως οδήγησαν την ανακρίτρια να κάνει δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ιδιοκτήτη θυρίδας, Αστέριος Τόσκας για να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη. «Η ανακρίτρια έκανε δεκτό το αίτημά μας να οριστεί πραγματογνώμονας και πιστεύουμε πως είναι θέμα ημερών να γίνει αυτοψία στις θυρίδες του υποκαταστήματος», είπε ο ίδιος στην Karfitsa επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την ενεργοποίηση και αυτής της διαδικασίας. Στο αίτημα που είχε κατατεθεί στο πλαίσιο υπομνήματος στην ανακρίτρια, εννοείται σαφώς ότι οι τραπεζικές θυρίδες παραβιάζονταν και τονίζεται ότι στον χώρο, σε αυτοψία που έγινε το 2015, βρέθηκε ξύλινο κουτί που περιείχε σφυρί, κλειδιά και ελάσματα που θεωρούνται από τους μηνυτές «διαρρηκτικά εργαλεία». Ως τέτοια χαρακτηρίζονται στο υπόμνημα με το οποίο υποβλήθηκε το αίτημα για νέα αυτοψία. Ήδη εκτός του πραγματογνώμονα που όρισε η ανακρίτρια, οι εμπλεκόμενοι – μηνυτές και κατηγορούμενοι – έχουν ορίσει τεχνικούς συμβούλους.

Κατά  τη διάρκεια της επί τόπου έρευνας αναμένεται να εξεταστούν ειδικά τα κλειδιά των θυρίδων που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιοκτήτες τους, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι παλιά και εύκολα αντιγράφονται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτό που έχει καταγραφεί σε δίκη αστικής αξίωσης ιδιοκτήτη θυρίδας σε βάρος της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε ότι έβγαζε αντικλείδια από τον Βαρδάρη. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα εξεταστεί και το πασπαρτού, δηλαδή το κλειδί που ανοίγει όλες τις θυρίδες. Για το συγκεκριμένο έχουν γίνει αναφορές από τους μηνυτές ότι υπάρχει κατάθεση σύμφωνα με την οποία τραπεζικός υπάλληλος κρατούσε αντικλείδι από το πασπαρτού στο σπίτι του.

Η αυτοκτονία ξεκλείδωσε την υπόθεση

Η δικογραφία για την υπεξαίρεση των θυρίδων λίγο έλειψε να κλείσει όταν είχε πάρει τον δρόμο για αρχειοθέτηση, χωρίς μάλιστα να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι στην ανακρίτρια. Τις ίδιες ημέρες όμως, ένας άλλος πελάτης, την κατάθεση του οποίου αποκάλυψε η Karfitsa, παρέδωσε στην ασφάλεια μία σακούλα με ρολόγια, που του δόθηκαν ως αποζημίωση για τα χρήματα που έχασε από τη θυρίδα του, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Τρία από τα ρολόγια αυτά ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν σε διαφορετικά πρόσωπα που είχαν κάνει ήδη μήνυση για τις θυρίδες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η δικογραφία έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής για το γραφείο της ανακρίτριας, ύστερα από σχετικό βούλευμα. Και τότε σημειώνεται ακόμη μία ανατροπή με την αυτοκτονία πρώην υπαλλήλου που ήταν βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ως άμεσος διαχειριστής των θυρίδων. Σύμφωνα με τη δικογραφία ήταν αυτός που έδωσε στον πελάτη τη σακούλα με τα ρολόγια για να τον αποζημιώσει για τα χρήματα που είχε χάσει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.