, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Κορδελιό: Αναβάθμιση στο σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων του δικτύου του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Κορδελιό, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μετρά και δύσοσμες ενώσεις.
Οι εργασίες που πραγματοποίησε στο σταθμό η Περιφέρεια αφορούσαν:
-στην εγκατάσταση νέου κλωβού,
-στην εγκατάσταση νέου συστήματος καταγραφής των μετρήσεων και επικοινωνίας του κλωβού με το Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων (ΚΔΔ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-στην εγκατάσταση νέων μετεωρολογικών συστημάτων,
-στην εγκατάσταση νέου συστήματος δειγματοληψίας των αναλυτών.
-στην αναβάθμιση του υφιστάμενου λογισμικού επικοινωνίας των σταθμών του Εθνικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ΚΔΔ της Περιφέρειας.
Πρόκειται για την πρώτη φάση των αναγκαίων εργασιών, καθώς ο σταθμός του Κορδελιού προβλέπεται να ενισχυθεί με δύο σύγχρονους νέους ηλεκτρονικούς αναλυτές, ώστε να είναι δυνατές στο εξής οι μετρήσεις και των χημικών ενώσεων, που προκαλούν δυσοσμία.
«Ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργεί από το 2000 και καταγράφει μόνο τους ‘κλασικούς’ αέριους ρύπους του μονοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του αζώτου, του διοξειδίου του θείου, του όζοντος, πτητικές οργανικές ενώσεις και αιωρούμενα σωματίδια.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει το σταθμό, τον εξοπλίζει με σύγχρονα συστήματα και επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη ενισχύει τη λειτουργία του, με στόχο τη διερεύνηση και τον εντοπισμό των αιτίων που προκαλούν τα προβλήματα δυσοσμίας, ώστε στη συνέχεια να δοθεί οριστική λύση», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Η συνολική αναβάθμιση του σταθμού έχει εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση ύψους 131.480 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο».
«Με την εγκατάσταση αναλυτή ολικών υδρογονανθράκων (μεθάνιο και μη-μεθανιούχοι) και αναλυτή δύσοσμων ενώσεων του θείου, που θα γίνει στη συνέχεια, κάνουμε το πρώτο από τα βήματα που έχουμε αποφασίσει προκειμένου να αναζητήσουμε τις απαντήσεις για το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Είχαμε δεσμευτεί γι’ αυτό και τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Κινηθήκαμε με ταχύτητα, εξασφαλίσαμε τους πόρους από το ‘Πράσινο Ταμείο’ και οι εργασίες εξελίσσονται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων στη σύμβαση που υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρία», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.