, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κ. Ζέρβας: Οι τρεις πυλώνες ανάκαμψης και εξέλιξης για την πόλη

Της Φιλίππα Βλαστού
Έξι δήμαρχοι της Ελλάδας περιέγραψαν την προσωπική τους εμπειρία διαχείρισης στους δήμους τους, όταν ήρθε στην χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού, αλλά παράλληλα ξετύλιξαν και το σχέδιο ανάκαμψης που έχουν για τις περιοχές τους.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και συμμετείχαν οι δήμαρχοι: Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, Ηρακλείου κ. Βασίλειος- Γεώργιος Λαμπρινός, Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, Tρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Για το πως πληροφορήθηκε ότι ο ασθενής μηδέν είχε διαγνωσθεί στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης. «Το πρώτο κρούσμα ήταν στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο δημαρχείο της πόλης. Ήταν 26 Φεβρουαρίου και την παραμονή είχαμε κάνει μια εκτελεστική επιτροπή καθότι όπως φαινόταν από τις εξελίξεις ο ιός θα ερχόταν σύντομα και στην χώρα μας. Είχαμε ξεκινήσει τα πρώτα μέτρα μεταξύ άλλων και την πρώτη προμήθεια μασκών. Την ημέρα που πληροφορήθηκα πως το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη ήμουν στην αίθουσα συσκέψεων και με ενημέρωσε η γραμματέας μου ότι ‘’σας ζητάει ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας’’ έτσι και έμαθα ότι σε εμένα έτυχε ο ‘’λαχνός’’ και το πρώτο κρούσμα του ιού καταγράφηκε στην πόλη μας». Όπως είπε η πρώτη κίνηση που έγινε ήταν να απολυμανθεί το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου, «ίσως να ήταν και το πρώτο που απολυμάνθηκε, καθώς το κρούσμα ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος και κατά σύμπτωση πριν δυο μέρες είχε βρεθεί εκεί, όπου συνεδριάζαμε».
Όπως τόνισε ο ίδιος ο πρώτος κύκλος της πανδημίας έκλεισε με απόλυτη επιτυχία για την χώρα μας, «αλλά τώρα είμαστε πάλι μπροστά σε μια ακόμη προσπάθεια, όμως πολύ πιο έμπειροι».
Επίσης, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα, την βιώσιμη κινητικότητα, την δυνατότητα δημιουργίας εναλλακτικής μετακίνησης για τους πολίτες, όπως οι ποδηλατόδρομοι και τα προβλήματα με τα ΜΜΜ «τα οποία δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά κάτω από αυτές τις συνθήκες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Το σχέδιο ανάκαμψης
Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ.Ζέρβας επεσήμανε ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης και εξέλιξης υπάρχουν τρεις πυλώνες και εξήγησε λέγοντας «πρώτον τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεύτερον το ανθρώπινο δυναμικό, όπου υπάρχει ένα έλλειμμα στους ανθρώπους που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν, ώστε να ωριμάσουμε και να υλοποιήσουμε τα σημαντικά έργα, όπου η όποια χρηματοδότηση θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί. Τρίτον, και το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι εκείνο των διαδικασιών. Συνήθως οι δήμαρχοι επαιρόμαστε για αυτά που έχουμε κάνει, αλλά ακόμη περισσότερο γκρινιάζουμε για τις δυσκολίες που έχουμε. Νομίζω πως το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε στην δουλειά μας ως δήμαρχοι είναι όλο αυτό το κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει που είναι ένα διαρκές σηκωμένο χειρόφρενο.
Δεν θα έλεγα πως το ΕΣΠΑ, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία είναι μικρή, αλλά στο δικό μας πεδίο είναι ακόμη χειρότερο. Όλες αυτές οι αδειοδοτήσεις, οι αγκυλώσεις που υπάρχουν μας κάνουν να σχεδιάζουμε κάτι σήμερα και να σκεφτόμαστε πως αν σε μια δεύτερη πιθανή θητεία που θα έχουμε θα προλάβουμε να κόψουμε την κορδέλα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όλα όσα έχουν να κάνουν με χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες είναι πράγματα που πρέπει να αξιοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο, ώστε να μην πάμε μόνο στην ανάκαμψη από τον κορονοϊό, που θα αφήσει πολλές ‘’πληγές’’ στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά να προσφέρουμε και εκείνη την ανάπτυξη που θέλουμε για τις πόλεις μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.