Τα αδέσποτα πηγαίνουν …σχολείο! 

Αρχίζει εκπαιδευτικό φιλοζωϊκό πρόγραμμα στον δήμο Θεσσαλονίκης
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Ένα νέο εκπαιδευτικό φιλοζωϊκό πρόγραμμα, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για την προστασία των ζώων, ξεκινά με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς στα δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση πάρθηκε από τη διοίκηση του κεντρικού δήμου και το πρόγραμμα θα έχει φορέα υλοποίησης την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «ΖΩ.Ε.Σ» (Ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων).
Πρόκειται για ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωο..φιλώντας μαθήματα αγάπης» που στοχεύει στη διαμόρφωση ευσυνείδητων ζωοφιλικά πολιτών και έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για σχολικό έτος 2020-2021. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος με τη φυσική παρουσία σκύλου θα μιλήσουν στα παιδιά για τα αδέσποτα, τις κακοποιήσεις ζώων, την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικιδίων, την υιοθεσία και τους τρόπους ορθής προσέγγισης ενός σκύλου.
Παράλληλα, μέσα από παιχνίδι, μουσική, χορό και άλλες δραστηριότητες θα απαντηθούν όλες οι σκέψεις, οι απορίες και οι προβληματισμοί των μικρών παιδιών και θα γίνει μια γόνιμη συζήτηση για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα στη χώρα μας, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύει στη ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας.
Μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί το πρόγραμμα σε 120.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα αφιλοκερδώς από ομάδες εθελοντών καταρτισμένους πάνω σε αυτό. Διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, ενώ θα πραγματοποιηθούν 2 – 3 ενημερώσεις σε κάθε σχολείο ανάλογα την περίσταση.
 
Πρόβλημα τα αδέσποτα στην πόλη 
Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των αδέσποτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην πόλη και τα οποία κατά τη διάρκεια του lockdown από την πανδημία του κορονοϊού είχαν προκαλέσει προβλήματα λόγω απουσίας σίτισης. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία, μόνο στον κεντρικό δήμο υπάρχουν περίπου 150 – 200 αδέσποτοι σκύλοι και άλλες 5.000 – 5.500 αδέσποτες γάτες.
«Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάσαμε τα κονδύλια ως δήμος Θεσσαλονίκης για την περισυλλογή, περίθαλψη και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα», δήλωσε στην εφημερίδα «Κ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης.
Ο κ.Δημητριάδης στέκεται και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα λάβει χώρα από τον Σεπτέμβρη του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 στις σχολικές αίθουσες τονίζοντας πως «από τη μία θέλουμε η νέα γενιά να γνωρίζει πως τα δεσποζόμενα ζώα είναι αυτά που μετατρέπονται ξαφνικά σε αδέσποτα και από την άλλη πως τα αδέσποτα θα πρέπει να βρουν ένα σπίτι και να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Τα παιδιά είναι το κοινό που μπορεί να ακούσει και να δεχτεί αυτές τις πληροφορίες. Ποντάρουμε σε αυτά για να μειωθεί το πρόβλημα».
 
Ταΐστε τα ζώα στο ζωολογικό κήπο 
Πέρα από την ενημέρωση για τα αδέσποτα εντός των σχολικών αιθουσών, στις σκέψεις της διοίκησης βρίσκεται η υλοποίηση μίας ακόμη πρωτοβουλίας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τα ζώα με την ονομασία «Ωρα Ταΐσματος» (Feeding Time) που θα υλοποιείται στο «Ζωολογικό Κήπο» στον Κέδρινο Λόφο.
Τα παιδιά είτε κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών που θα πραγματοποιούνται παρουσία των δασκάλων τους, είτε κατά τη διάρκεια προσωπικών επισκέψεων στο χώρο παρουσία των γονιών τους θα έχουν τη δυνατότητα να ταΐζουν τα ζώα που υπάρχουν στα κλουβιά, δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα.
«Επεξεργαζόμαστε τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα παιδιά την τροφή για να ταΐζουν τα ζώα, τις επιτρεπόμενες ώρες. Παράλληλα, θα έχουμε στον ζωολογικό κήπο κτηνιάτρους και εθελοντές κατά τη διάρκεια των επισκέψεων για να ενημερώνουν τους μικρούς πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα», προσθέτει ο κ. Δημητριάδης και γι αυτή την πρωτοβουλία που επίσης αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές φθινοπώρου.
Από την έντυπη έκδοση