, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ΑΠΘ στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων για τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Στο Global Forum for Higher Education and Scientific Research: Present and Future, (Κάιρο, 4-6 Απριλίου 2019) συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.
Με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως Έτους Εκπαίδευσης και την ανάληψη της Προεδρίας της Αφρικανικής Ένωσης, η Αίγυπτος διοργάνωσε τη σημαντική αυτή διεθνή συνάντηση, υπό την αιγίδα και την παρουσία του Προέδρου της χώρας Abdel Farad Al-Sisi, που συγκέντρωσε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο και όλους τους χώρους, εστιάζοντας στις μελλοντικές εξελίξεις στη Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, με στόχο την ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών και τη διάδοση της γνώσης.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ συμμετείχε με εισήγηση στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση, Έρευνα και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» (“Education, Research and the SDGs”), αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο που έχουν σήμερα τα Πανεπιστήμια για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), όπως υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν –μεταξύ άλλων– ο διεθνώς καταξιωμένος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Jacoub και η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αιγύπτου, κα Ghada Waly.
«Η συμμετοχή του ΑΠΘ στο συγκεκριμένο Φόρουμ δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συστηματικών ενεργειών που έχουμε αναλάβει για την υλοποίηση των ΣΒΑ και την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος ζητημάτων και προκλήσεων των σύγχρονων κοινωνιών» επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, τονίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιό μας με το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο των μελών του, υπηρετεί διαχρονικά το σύνολο των ΣΒΑ».
Η διεθνής αυτή συνάντηση με θέμα «A new Foreign Policy» διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Nizami Ganjavi και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα παγκοσμίως, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 400 διπλωμάτες, νυν και πρώην αρχηγοί κρατών, διακεκριμένοι επιστήμονες, κάτοχοι Νόμπελ, καθώς και ηγέτες του ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.
Οι κ. κ. Μήτκας και Θεοδοσίου ηγήθηκαν των Εκτελεστικών Επιτροπών του BSUN και του SDSN Black Sea αντίστοιχα που πήραν μέρος στις εργασίες του Φόρουμ.
Παράλληλα, με πρωτοβουλία των Δικτύων BSUN και SDSN πραγματοποιήθηκαν, στις 17 Μαρτίου 2019, δύο ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις:
Στις 3 Απριλίου 2019 δημοσιοποιήθηκε η νέα κατάταξη του Times Higher Education «THE University Impact Rankings 2019», η οποία αξιολογεί την ανταπόκριση 462 Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο στην εφαρμογή των 11 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η παρουσία τριών ελληνικών Πανεπιστημίων (του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ στις θέσεις 200-300 και του ΟΠΑ στις θέσεις 300+) θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής, δεδομένης της σχετικά πρόσφατης ενασχόλησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους ΣΒΑ.

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.