, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το αρσενικό στάζει ακόμη στις οικογένειες και δηλητηριάζει μία 8χρονη…

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των δύο οικογενειών της υπόθεσης με τη διπλή δολοφονία 32χρονης και της γιαγιάς της από αρσενικό, ξετυλίγεται ένα άλλο δράμα. Αυτό της διαχείρισης του παιδιού της νεκρής και του συζύγου της, γεωλόγου, που βρίσκεται στις φυλακές, καταδικασμένος σε δις ισόβια, για μία από τις πιο σπάνιες ιστορίες των εγκληματικών χρονικών.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Διαδοχικές πράξεις του δράματος για την 8χρονη κόρη θύματος και καταδικασμένου για το πρωτοφανές σχέδιο δολοφονίας, παίζονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, όταν οι γονείς της 32χρονης πηγαίνουν να επισκεφτούν την εγγονή τους, που μεγάλωναν μέχρι τα 3 της χρόνια. Τώρα το παιδί ζει με τους άλλους παππούδες, τους γονείς του πατέρα της. Η τελευταία πράξη διαδραματίστηκε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι διαδοχικές αιτήσεις ανάληψης γονικής επιμέλειας από τις δύο οικογένειες. Εκεί κατέθεσε ο καταδικασμένος σε δις ισόβια 47χρονος γεωλόγος: «Θέλουν να χωρίσουν για τρίτη φορά το παιδί μου. Πρώτα έχασε τη μητέρα του, μετά τον πατέρα του. Σε λίγο θα βγω…», είπε στο δικαστήριο.

Διπλό έγκλημα

Γιαγιά και εγγονή είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στην ίδια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2013 και από τότε τα δύο περιστατικά είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους γιατρούς του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, όπου είχαν νοσηλευτεί, χωρίς αρχικά να επιβεβαιωθεί η δηλητηρίαση από αρσενικό. Πρώτα πέθανε η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε σχετικά μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της, μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος του κατηγορούμενου, η οποία όμως είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο νωρίτερα από τη γιαγιά της. Οι γιατροί προσπαθούσαν επί μέρες να θεραπεύσουν την 32χρονη, χωρίς αποτέλεσμα. Το ιατρικό παράδοξο ήταν ότι όταν έμενε στην Εντατική η κατάσταση βελτιωνόταν και όταν έβγαινε στον κοινό θάλαμο επιδεινωνόταν. Τα ευρήματα του θανάτου της 32χρονης ήταν αυτά που οδήγησαν στην αιτία της δηλητηρίασης. Μόνο που στις εξετάσεις αμέσως μετά τον θάνατο αναφερόταν ως αιτία η δηλητηρίαση από κάδμιο. Η αρχική εκτίμηση ήταν αρκετή να καθυστερήσει τις έρευνες.

Αφού κατατέθηκαν μηνύσεις και η υπόθεση οδηγήθηκε στις διωκτικές αρχές και στη δικαιοσύνη, ακολούθησε μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον περσινό Μάρτιο και κατέληξε στην ομόφωνη καταδίκη του 47χρονου γεωλόγου, συζύγου της 32χρονης. Ο ίδιος πάντως σε κανένα σημείο της δίκης δεν παραδέχτηκε ότι δηλητηρίασε τις δύο γυναίκες και απέδιδε διαρκώς τον θάνατό τους από δηλητηρίαση λόγω των νερών που έπιναν στη Χαλκιδική, όπου η οικογένεια διατηρεί εξοχικό. Προσκόμισε μάλιστα και αποτελέσματα εξετάσεων στον ίδιο και στην κόρη του, στις οποίες διακρίνεται πως είχαν επίσης ποσότητες αρσενικού στον οργανισμό τους.

Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου φάνηκε ότι εξέπληξε τον ίδιο, ο οποίος αντέδρασε μιλώντας για «καταδίκη χωρίς στοιχεία» και λέγοντας πως «αυτά γίνονται μόνον στην Τουρκία».

Πίσω στην αίθουσα του Πρωτοδικείου, οι γονείς της 32χρονης ανέπτυξαν στο δικαστήριο ότι είναι ανάγκη να αναλάβουν οι ίδιοι την επιμέλεια της μικρής, για να μεγαλώσει σε ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς ούτως ή άλλως εκείνοι μεγάλωναν το παιδί έως τα 3 του χρόνια, καθώς τους το παρέδιδαν τόσο η κόρη τους όσο και ο γαμπρός τους, που έχει καταδικαστεί. Αυτό σημείωσε και η συνήγορός τους Σοφία Νερολαδάκη στο δικαστήριο, προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η οικογένεια του γεωλόγου αδυνατούσε να μεγαλώνει τη μικρή όταν η μητέρα της ήταν ζωντανή.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς του καταδικασμένου συζύγου, όπως και ο ίδιος ο οποίος κατέθεσε ως διάδικος στη διαδικασία, υποστήριξαν πως είναι καλύτερο για το παιδί να μείνει με τους παππούδες από την πλευρά του γονέα που έχει, προκειμένου έτσι να έχει τη δυνατότητα να τον επισκέπτεται και στη φυλακή, όπου βρίσκεται. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι γρήγορα η ποινική ιστορία του θα τελειώσει και ότι μετά τη δίκη του στο Εφετείο θα αφεθεί ελεύθερος, επειδή καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία, όπως ισχυρίζεται. Τόνισαν ακόμη πως όλο αυτό το διάστημα μετά τον θάνατο της μητέρας του, δηλαδή τα τελευταία πέντε χρόνια το παιδί ζει μαζί τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.