, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το Καπάνι «αργοσβήνει»

Ρεπορταζ Φιλίππα Βλαστού

Αναβάθμιση και έργα που θα φέρουν έναν σύγχρονο αέρα ανεβάζοντας παράλληλα αρκετά επίπεδα την ιστορική παραδοσιακή αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το Καπάνι, τονίζουν επιχειρηματίες της περιοχής μιλώντας στην Karfitsa.

Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος

«Παλιά το Καπάνι είχε πολύ κίνηση, όμως πλέον ο κόσμος δεν έρχεται στο κέντρο για τα ψώνια του, γιατί δεν υπάρχει καλή συγκοινωνία, λόγω του ΟΑΣΘ. Επίσης, ο κόσμος φοβάται να μπει στα λεωφορεία εξαιτίας του κορονοϊού.
Η περιοχή θα μπορούσε να βελτιωθεί. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, όμως προς το παρόν δεν έχει κάνει κάτι. Περιμένουμε την ανάπλαση…Πρέπει να κάνουν κάτι για το Καπάνι που σβήνει, υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά».

Βασίλης Γκόσιος
«Η αγορά βαδίζει από το χειρότερο στο χειρότερο. Δεν έχει καμία σχέση πως είναι τώρα με το πως ήταν παλαιότερες εποχές. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά, υποδομές δεν υπάρχουν, μας έχουν εγκαταλείψει. Πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι στο Καπάνι, το υπόστεγο. Οι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει κάτι με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά να βάζουν λουκέτο».

Μιλτιάδης Γεωργόπουλος
«Ήταν να γίνει μια ανακαίνιση μέσω του ΕΣΠΑ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά έχει καθυστερήσει και δεν ξέρουμε τον λόγο. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει καινούργια πεζοδρόμια, θα αλλάξει το οδόστρωμα, η περιοχή θα έχει WiFi, θα μπει νέο υπόστεγο. Όλα αυτά θα ανεβάσουν κάποια επίπεδα την περιοχή. Θα γίνει πιο σύγχρονη η αγορά και πιο φιλική στους νέους, διότι δυστυχώς οι πελάτες που μπαίνουν είναι κυρίως μεγάλες ηλικίες».

Σοφία Αραμπατζή
«Μέσα στην κεντρική αγορά υπάρχουν προβλήματα, όπως η αποχέτευση, η καθαριότητα, ο φωτισμός. Παρότι και το μετρό μας έχει προκαλέσει προβλήματα, προσωπικά έχω υπομονή καθώς ξέρω ότι όταν γίνει θα είναι καλό για την περιοχή μας, θα αναβαθμιστεί. Όμως δεν πρέπει η περιοχή να μένει έτσι όπως είναι τώρα. Ζητήματα καθημερινότητας θα έπρεπε να λύνονται, γιατί είναι πιο εύκολο και γρήγορο να λυθούν. Η ανάπλαση βέβαια θα ήταν ιδανικό να γίνει.
Όσον αφορά του πελάτες, πλέον στην εποχή μας εν μέσω πανδημίας δεν έρχονται από άλλες γειτονιές, καθώς οι περισσότεροι έμαθαν να ψωνίζουν από τις γειτονιές τους και παράλληλα φοβούνται να μπουν στα λεωφορεία.
Το Καπάνι κατά την διάρκεια του Lockdown δεν επικοινωνήθηκε σωστά στον κόσμο. Έπρεπε να ενημερωθούν οι πελάτες ότι μπορούσαν να έρθουν από όλες τις μεριές της πόλης και να κάνουν τα ψώνια τους, άλλωστε είμαστε ένας ανοιχτός χώρος. Ήμασταν ένα έρημο τοπίο και ο κόσμος πήγαινε και στους κλειστούς χώρους των μεγάλων αλυσίδων».

Γιάννης Βαμβουκάκης
«Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και στο Καπάνι και στο κέντρο. Σε αυτή την φάση που είμαστε πρέπει να γίνουν πολύ δυνατές παρεμβάσεις. Το Καπάνι είναι παρατημένο εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια οφείλω να πω ότι φταίμε και εμείς οι ίδιοι οι επαγγελματίες της περιοχής, γιατί και εμείς δεν κάνουμε καν παρεμβάσεις στα μαγαζιά μας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αυτή την θλιβερή εικόνα η Αγορά. Υπάρχουν πολλά κλειστά μαγαζιά και λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με τον κορονοϊό. Πιστεύω θα κλείσουν και άλλα. Δεν μπορούν να αντέξουν τα μαγαζιά, ναι μεν το κράτος θέλει να βοηθήσει αλλά χρειάζονται πιο παρεμβατικές κινήσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή το Καπάνι χρειάζεται να αλλάξει η μορφή του, να γίνουν πάρκινγκ, να υπάρχει τρόπος οι πελάτες να μπορούν να έρθουν εδώ εύκολα, γιατί δεν έχουμε σωστά μέσα μαζικής μεταφοράς και αναφέρομαι στον ΟΑΣΘ. Επιπλέον, δεν γίνεται να αποφασίζει κάποιος να κάνει μια πορεία και να κλείνουν όλοι οι δρόμοι. Ή θα λειτουργούμε σαν Αγορά ή να φύγουμε.
Ακόμη και στην καραντίνα αυξήθηκε η κίνηση στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και εδώ κλείσανε μαγαζάκια γιατί οι επιχειρηματίες ερχόντουσαν άνοιγαν και δεν είχε πελάτες. Έπρεπε να γίνει κάτι να διοχετευτεί χρήμα και στις πιο μικρές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά την ανάπλαση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία. Προς το παρόν δεν ξέρουμε πότε θα γίνει και μέχρι να γίνει ίσως να μην χρειάζεται κιόλας, δηλαδή να έχουμε αναγκαστεί να φύγουμε από εδώ. Ο νέος δήμαρχος φαίνεται πως θέλει να κάνει παρεμβάσεις ελπίζω να τις κάνει».

Καλογερόπουλος Δημήτρης
«Η Αγορά πέφτει σιγά σιγά. Ο κόσμος δυσκολεύετε κάθε χρόνο και περισσότερο. Ακόμη ευτυχώς τα καταφέρνουμε.
Στο Καπάνι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Περιμένουμε το μετρό, το οποίο θα μας βοηθήσει, αλλά πιστεύω πρέπει να γίνουν μεταξύ άλλων και πάρκινγκ να μπορεί να έρχεται ο κόσμος πιο εύκολα».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση

Στην πορεία της εξέλιξης της ανάπλασης στο Καπάνι αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης, μιλώντας στην Karfitsa. Όπως είπε: «Ολοκληρώνουμε την μελέτη, την οποία στείλαμε στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Κάναμε χθες (22/09) μια συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Σύλλογο Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου από το Καπάνι και προχωράμε. Ευελπιστούμε στο επόμενο δίμηνο να βγάλουμε τον διαγωνισμό στον αέρα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗ STREETS OF SKG

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.