85η ΔΕΘ: στο δρόμο για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ  

* Του Σάββα Αναστασιάδη

 

Ένα από τα πιο αισιόδοξα που πρόκειται να συμβούν το προσεχές χρονικό διάστημα είναι η επαναλειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τις 11-19 Σεπτεμβρίου. Η περσινή ματαίωσή της λόγω της πανδημίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μεταπολεμικά, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την οικονομική ζωή της Μακεδονίας, ενώ παράλληλα σημάδεψε την συλλογική ψυχολογία των πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι καταφέρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της Helexpo να διοργανώσουν την πρώτη covid free εμπορική έκθεση στη χώρα, σημαίνοντας έτσι την επανέναρξη της εκθεσιακής ζωής της χώρας και δίνοντας το μήνυμα του σεβασμού της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.

Δε είναι τυχαίο ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα της Έκθεσης το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Εκτός από την χρονιά ορόσημο που διανύουμε, βρισκόμαστε και στο μεταίχμιο της επόμενης μέρας της πανδημίας, σημείο κρίσιμο για τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Μπορεί να είναι η χρονιά που μας υπενθυμίζει το παρελθόν της Ελλάδας αλλά είναι, επίσης, η χρονιά που μας φέρνει ενώπιον της μεγάλης ευθύνης για το μέλλον της πατρίδας μας. Κι επειδή η εθνική οικονομία υπέστη μέσα σε 1,5 χρόνο πολλαπλάσια ζημία από όση υπέστη σε 10 χρόνια παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η 85η Διεθνής Έκθεση καλείται να εστιάσει και να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία αλλά και την τεχνολογία. Να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικής αυτοπεποίθησης ενόψει της εξόδου από την πανδημική κρίση.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν τα ελληνικά επιμελητήρια με έναν διαφορετικό τρόπο, μιας και η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, καταθέτοντας το δικό τους σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη, ανταποκρινόμενοι στον κύριο θεσμικό τους ρόλο ως συμβούλου της Πολιτείας. Παράλληλα, το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τα μεγάλα τρέχοντα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής της χώρας.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία η Διεθνής Έκθεση είναι σημείο αναφοράς. Οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια για έξοδο από την πανδημική κρίση η οποία περνά μέσα από αυτήν. Η «επόμενη μέρα» και η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα δεν είναι αυτονόητες. Οφείλουμε να συμμετέχουμε, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως πολίτες, στην 85η ΔΕΘ αλλά και στη γενική προσπάθεια. Προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους άλλους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αισιόδοξη «επόμενη μέρα».

  • Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης