Αυτά είναι τα νέα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ, ΜΕΓΑΛΑ, ΕΡΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣ ΤΙΣ «ΜΗΧΑΝΕΣ» ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 85ΗΣ ΔΕΘ

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Ποια είναι αυτά τα καινούργια έργα που θα δρομολογηθούν και ποια «τρέχουν» ήδη στην πόλη με τους πολίτες να ανυπομονούν για το πότε θα ολοκληρωθούν; 

Καινούργια έργα

Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 

Το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο αναμένεται να ανεγερθεί στη Λητή του δήμου Ωραιοκάστρου και όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, το «Θεαγένειο» υπηρέτησε τη δημόσια υγεία για δεκαετίες, όμως ο κύκλος του κλείνει. «Η Μακεδονία αξίζει ένα σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο και θα το αποκτήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ανακοινώσεις από πλευράς πρωθυπουργού έγιναν αποδεκτές με ιδιαίτερα ικανοποίηση από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, ο οποίος υπογράμμισε πως οι δυνατότητες ανάπτυξης πλέον για την ευρύτερη περιοχή του δήμου του είναι τεράστιες. 

Για την ανέγερση του Ογκολογικού Νοσοκομείου έχει ήδη βρεθεί το αγροτεμάχιο στη δημοτική ενότητα της Μυγδονίας που πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και είναι ιδιοκτησίας του δήμου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μεταβιβαστεί εύκολα στο ελληνικό δημόσιο και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.

Νέο γήπεδο του ‘Αρη στην Πυλαία και δημιουργία πάρκου στη Χαριλάου 

Η είδηση για το νέο γήπεδο του ‘Αρη έφερε πλατιά χαμόγελα στα χείλη των κιτρινόμαυρων οπαδών. Πρόκειται για μία επένδυση που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ και το έργο αναμένεται να παραδοθεί έως το 2026. 

Ο ερασιτέχνης ‘Αρης θα παραχωρήσει το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης για να γίνει χώρος πρασίνου και πάρκο σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως αυτή της Χαριλάου, ενώ ως αντάλλαγμα θα του παραχωρηθεί έκταση στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, το οποίο ανήκει στον ΟΑΕΔ. 

Το νέο γήπεδο αναμένεται να φιλοξενεί πάνω από 30.000 φιλάθλους, ενώ θα κατασκευαστούν επίσης ξενοδοχειακοί χώροι, γραφεία και χώροι επαγγελματικών χρήσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Α.Σ. Αρης θα παραχωρήσει τα 23 στρέμματα που καταλαμβάνει το Χαριλάου και ο χώρος θα μετατραπεί σε υπερτοπικό πάρκο, το οποίο θα ενοποιηθεί με αυτό της Νέας Ελβετίας. Κι επειδή η περιοχή είναι ταυτισμένη με τον αθλητικό σύλλογο, ο Αρης θα κρατήσει 500 τ.μ. για τη δημιουργία μπουτίκ.

Από την άλλη, ο ΟΑΕΔ που διαθέτει αυτά τα 170 στρέμματα στην ανατολική πλευρά της πόλης θα παραχωρήσει τον χώρο στους κιτρινόμαυρους. Εκεί, θα κατασκευαστεί το γήπεδο στα 50 στρέμματα, ενώ σε άλλα 30 θα γίνουν γραφεία, ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο. Τα υπόλοιπα 90 στρέμματα θα χρησιμοποιούνται ως χώροι αναψυχής, πρασίνου και στάθμευσης.

Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι

Η ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, σε μία απόσταση 40 χιλιομέτρων, είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης. Στο έργο που ξεκίνησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός για να «μεταμορφωθεί» τελείως η εικόνα και ολόκληρη η πόλη να στρέψει -επιτέλους- το βλέμμα της προς τη θάλασσα.

Σ’ ένα πρώτο βήμα έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες οι παρεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο για την εξυγίανση των εδαφών και την ανάπλαση της περιοχής από τις εκβολές του Γαλλικού Ποταμού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 τόνοι απορριμμάτων.

Σε αυτά τα 40 χλμ θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος, με αντίστοιχους πεζοδρόμους, χώρους αναψυχής και πολιτισμού ενώ θα δημιουργηθούν δύο μεγάλα πάρκα, ένα ανατολικά και ένα δυτικά. Θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, ενώ εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022 θα έχει τελειώσει η υπόθεση με τη μελέτη του Ειδικού Χωρικού, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης και θα περάσει το Προεδρικό Διάταγμα. 

Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι

Για τις μεταποιητικές βιομηχανίες στο Καλοχώρι που είναι άναρχα συγκεντρωμένες και με ελλιπείς υποδομές αναφορικά με την αποχέτευση και τα όμβρια ύδατα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι καιρός αυτές οι 800 επιχειρήσεις να συγκεντρωθούν σε έναν οργανωμένο φορέα υψηλών προδιαγραφών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή του Καλοχωρίου όταν βρέχει οι δρόμοι μετατρέπονται σε λίμνες, ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από τον δήμο Δέλτα και τη ΔΕΥΑΔΔ και διορθώθηκε έως ένα μέρος το δίκτυο αποχέτευσης. 

Πλέον με την επέμβαση της Πολιτείας αναμένεται να γίνουν έργα υποδομής, που ζητήθηκαν επανειλημμένα, να χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου και να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης που θα μετέχουν όλοι.

‘Εργα σε εξέλιξη

Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ξεκινούν μέσα στον Οκτώβριο τα έργα για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα δώσει «ανάσες» σε όλη την πόλη.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το παρών και στην έναρξη των εργασιών εντός του επόμενου μήνα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο με προϋπολογισμό 19,6 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Εκτός από τα έργα πρασίνου αναμένεται να γίνουν εργασίες αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πύλες εισόδου και εξόδου για τους πεζούς καθώς και τρία αναψυκτήρια, διαμορφώσεις χώρων και αποκατάσταση του μεγάλου κτιρίου Α2 με όψη στην οδό Λαγκαδά, όπου θα στεγαστούν τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και το νέο Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ λύθηκαν τα θέματα χωροταξίας και χρήσεις γης, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στην πόλη. 

Το έργο βρίσκεται εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, ενώ έως το τέλος του 2021 οι άνθρωποι του Δικεφάλου αναμένεται να έχουν στα χέρια τους το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και την ανέγερση του καινούργιου.

Σχετικά με τις προδιαγραφές του νέου γηπέδου, στόχος είναι να γίνει από τα πιο πολυτελή στην Ευρώπη και με χωρητικότητα 32.000 – 35.000. ενδεχομένως και 40.000 θεατών ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο έως το 2026 για να γιορτάσει και η ομάδα τα 100 χρόνια ιστορίας.

Ανάπλαση Αριστοτέλους

Ενθουσιασμένος με τη κατάληξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ως προς τη διαδικασία και ως προς το αποτέλεσμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. 

‘Οπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ στον χώρο που έχει επιλεγεί θα της δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μοναδικά χαρακτηριστικά στον διεθνή εκθεσιακό χάρτη και πως θα δημιουργηθεί μία «πράσινη» ΔΕΘ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Το νέο ConfEx Park, όπως θα ονομάζεται, περιλαμβάνει πέντε «νησιά», όπως χαρακτηρίζουν τις δομές που θα δημιουργηθούν οι σχεδιαστές της πρότασης. Θα δημιουργηθούν τρεις διαδρομές -πολιτισμού, πρασίνου και επιχειρηματικότητας- ένα ξενοδοχείο 120 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, εκθεσιακοί χώροι και υπόγεια πάρκινγκ χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων.

Εκτός από τις νέες κατασκευές, θα διατηρηθούν η Αψίδα της ΧΑΝΘ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το περίπτερο της Esso Pappas, τα οποία «θα συνδεθούν στο νέο πάρκο, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της ΔΕΘ.

‘Αλλα έργα

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα έργα τα οποία σχεδιάζονται και «τρέχουν» στη Θεσσαλονίκη όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους και η δημιουργία συγκροτήματος κοινωφελών λειτουργιών στο δημοτικό ακίνητο των πρώην στάβλων Παπάφη από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, το Fly Over στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης αλλά και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σε αυτό το τελευταίο έργο αναμένεται πολύ σύντομα η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και στις αρχές του 2023 θα αρχίσει η κατασκευή του με την ολοκλήρωση να προσδιορίζεται στα τέλη του 2025. Οι εργασίες για την ανέγερση του νέου πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου θα γίνουν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.