, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αιμίλιος Χειλάκης: Έχω τρακ και άγχος που ανεβαίνω ξανά στη σκηνή

Της Φιλίππα Βλαστού
 
«Το κίνημα #metoo που ξέσπασε και στην Ελλάδα δεν ξέρω αν απελευθέρωσε ή αν εγκλώβισε περισσότερο τα πράγματα. Πάντως το θέατρο αν και τραυματίστηκε, δεν θα πεθάνει. Θα καταλάβουμε όμως ότι κάθε φορά που θέλει ένας να δείξει την κυριαρχία του πάνω σε άλλους θα υπάρχει απάντηση». Αυτό αναφέρει ο Αιμίλιος Χειλάκης, για το #metoo που έσκασε σαν βόμβα στον χώρο της υποκριτικής τέχνης πριν λίγους μήνες, στην Ελλάδα, εν μέσω του lockdown. Οι καταγγελίες έπεφταν βροχή και τα όσα ακούγονταν είχαν «παγώσει» την κοινωνία.
Όσο σημειωνόταν αυτό το μπαράζ καταγγελιών ο ηθοποιός ένιωθε στεναχωρημένος, γιατί όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στην Karfitsa «χρησιμοποιήθηκε λάθος πληροφορία. Το ότι υπάρχει ένας ηθοποιός που βιάζει δεν σημαίνει ότι είναι όλοι βιαστές. Αυτή η κατηγοριοποίηση, που είναι το ίδιο του φασισμού, μας ‘’πήρε’’ μπάλα όλους. Βρεθήκαμε σε μια θέση να εξηγούμε τα ανεξήγητα, δηλαδή ότι δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί βιαστές, παιδόφιλοι και που εκμεταλλεύονται την θέση τους για να δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα στους υπόλοιπους. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος των ηθοποιών της χώρας είναι φωτεινοί άνθρωποι».
«Μας λείπουν οι σπουδαίοι άνθρωποι»
Με τα θέατρα να είναι και πάλι ανοιχτά ο Αιμίλιος Χειλάκης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι, στο οποίο είχε να ανέβει πάνω από 240 μέρες. «Έχω απίστευτο τρακ. Μεγάλο άγχος. Σχεδόν δεν ξέρω πως να συμπεριφερθώ», εκμυστηρεύεται λόγω της μεγάλης αποχής. Ο ηθοποιός ενσαρκώνει τον Ιάγο, από το έργο «Οθέλλος», του William Shakespeare, το οποίο αν και γράφτηκε περίπου το 1603 συνεχίζει να είναι επίκαιρο, γιατί θέτει ερωτήματα που ταλανίζουν ακόμη την κοινωνία μας.
«Ο λόγος που ασχολούμαστε ακόμη με αυτά τα κείμενα των μεγάλων τραγικών και των μεγάλων κλασσικών είναι γιατί θέτουν ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Άλλωστε η τέχνη αυτό είναι: μια προσπάθεια ανάδειξης των μεγάλων ερωτημάτων». Όσον αφορά εκείνα που αναδύονται μέσα από τον «Οθέλλο» o κ.Χειλάκης εξηγεί ότι γενικά τα έργα του W. Shakespeare έχουν ως επίκεντρο το κοινωνικό ον. Το συγκεκριμένο έργο «θέτει το ζήτημα του ξένου, του ρατσισμού, της διαφορετικότητας. Πώς μπορεί να σπείρει κάποιος το αίσθημα της ζήλιας μέσα σε μια αθώα ψυχή και να την διαβάλει. Πώς γίνεται η λογική να μην μπορεί να αντιστρέψει και να γιατρέψει κάτι τόσο δύσκολο να επικοινωνηθεί, όπως είναι η ανασφάλεια που έχει κάποιος για τους δικούς του ανθρώπους. Θέτει το ερώτημα: μας ανήκουν οι άνθρωποι; Υπάρχει κάτι που λέγεται ‘’δικό μου’’;».
Προσθέτει δε ότι «ίσως αν είχαν απαντηθεί όλα αυτά τα ερωτήματα να μην είχαμε γυναικοκτονίες , δολοφονίες ανθρώπων διαφορετικού χρώματος, φυλής ή σεξουαλικότητας. Αρκεί να ακούγαμε τις ερωτήσεις. Αν τις ακούγαμε θα συμμετείχαμε και θα θέλαμε να βρούμε μια λύση. Έστω θα μπαίναμε στην διαδικασία του ψαξίματος αυτού που οδηγεί στην απάντηση. Αυτό είναι σπουδή και παιδεία. Όμως μας λείπουν οι σπουδαίοι άνθρωποι, γιατί δεν σπουδάζουν οι σκέψεις και μας λείπει επίσης η παιδεία, γιατί θέλουμε κατευθείαν την εύκολη απάντηση και όχι την διαδικασία της που οδηγεί σε αυτήν».

«Έχουμε μάθει στην απομόνωση»
Το γεγονός ότι εν έτη 2021 υπάρχουν ακόμη κοινωνικές προκαταλήψεις, νόρμες, ρατσισμός προς το διαφορετικό, έλλειψη ισότητας και σεβασμός προς την επιλογή του κάθε ανθρώπου, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ελπίδα να εξαλειφθούν, κάποια στιγμή, όλες αυτές οι αντιλήψεις. Επί αυτού ο Αιμίλιος Χειλάκης αναφέρει ότι πιστεύει πως «δεν υπάρχει καμία ελπίδα», εξηγώντας ότι «αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα θα είχε εξαλειφθεί από τότε που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος πάνω στη γη. Δεν είναι διδαγμένη η κοινωνική συνοχή. Έχουμε μάθει να είμαστε μόνοι μας, κοινωνικά απομονωμένοι, με μια ανάγκη διαφορετικότητας για να μας ορίζει ως προσωπικότητες. Αντί να έχουμε ανάγκη για κοινό αγώνα, έχουμε ανάγκη την απομόνωση και αυτό θα γεννάει πάντα ανθρώπους που θα αδικούνται από άλλους».
*«Οθέλλος», 5 με 9 Ιουλίου, στο θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη, 21:30
 
 
(photo Πάτροκλος Σκαφίδας)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.