Ανοίγουν δειλά – δειλά τα δικαστήρια εν μέσω αντιδράσεων

Ανοίγει ένα τμήμα των δικαστικών διαδικασιών από αύριο Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τα αυστηρά μέτρα του lockdown που είχαν «παγώσει» σχεδόν όλα τα δικαστήρια. Παρ’ ότι στα ποινικά δικαστήρια οι υποθέσεις που θα γίνονται εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, όμως οι ειδικές διαδικασίες ανοίγουν και ορισμένες και με κατάθεση μαρτύρων.

Έτσι από αύριο ανοίγουν τα Εργατικά, οι Διατροφές και οι Ανακοπές, όπως και τα ασφαλιστικά μέτρα αυτών, με κατάθεση μαρτύρων. Σημαντικό είναι πως από αύριο θα «τρέχουν» οι προθεσμίες σε όλες τις διαδικασίες που όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν παγωμένες. Παρ’ ότι οι δικηγόροι δεν ήταν ικανοποιημένοι περιμένοντας μεγαλύτερο άνοιγμα, τελικά βρέθηκε λύση με τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί ότι θα ανοίξουν μόνον όσες σχετίζονται με την αναγκαστική εκτέλεση, προκαλώντας αντιδράσεις και μάλιστα απειλώντας με αποχή.

Έντονη ήταν η αντίδραση των δικαστών, αυτή τη φορά για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Η Ένωση δικαστών και εισαγγελέων με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και σε αυτό το μικρό άνοιγμα των διαδικασιών, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος λόγω της έξαρσης της πανδημίας είναι μεγάλος σε αυτή τη φάση και αναφέροντας περιστατικά ασθένειας δικαστών σε διάφορα δικαστήρια.

Όλες οι πλευρές ζητούν με ανακοινώσεις τους οι παράγοντες της δικαιοσύνης να ενταχθούν στους καταλόγους των αδιάθετων εμβολίων και να εμβολιαστούν προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση. Τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν αύριο με τη διενέργεια rapid τεστ στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου για δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους.

Κ.Κ.