Δέκα χρόνια από την ίδρυση της Περιφερειακή Ένωση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε εορταστικό – εύθυμο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, το τακτικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του οποίου εορτάσθηκαν και τα δέκα χρόνια από την σύστασή της.

Στην δεκαετία που πέρασε υπηρέτησαν από τη θέση του προέδρου τρεις καταξιωμένοι Δήμαρχοι ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος βραβεύτηκε για την πληθώρα δράσεων, έργων και προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια που ο ίδιος διατέλεσε πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ (2014-2019)  .

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε  σε συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετώπισαν εκείνη την περίοδο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέσαμε στις προτεραιότητές μας το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ. Επίσης, η ΠΕΔΚΜ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών. Κορυφαίο γεγονός, αποτέλεσε το 2017 η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε «και σε αυτές τις μέρες συνηθίζεται κάτι να θυμόμαστε, κάτι να βλέπουμε για το αύριο και να θυμόμαστε, εκτός από γεγονότα και θεσμούς, και τους ανθρώπους που υπηρέτησαν αυτές τις ημέρες». Ανέφερε ότι «οι περιφερειακές ενώσεις των δήμων όπως και ο «Καλλικράτης» δημιουργήθηκαν κάπως περίεργα και ενώ συζητήθηκαν για πάρα πολύ καιρό, δημιουργήθηκαν εσπευσμένα και σε πολλά σημεία με την απουσία της αυτοδιοίκησης και του δημοκρατικού διαλόγου». Συνέπεσαν, άλλωστε, με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, γεγονός που, όπως είπε, τους στέρησε τη δυνατότητα να επιτελέσουν το έργο που αρχικά είχε σχεδιαστεί φιλόδοξα και ήταν μια οραματική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι άξιοι αυτοδιοικητικοί υπηρέτησαν την ΠΕΔ-ΚΜ και σημείωσε ότι τόσο ο Σίμος Δανιηλίδης όσο και ο Λάζαρος Κυρίζογλου είναι σήμερα ενεργοί σε όλα τα επίπεδα του δήμου, της κοινωνίας τους, και της ΠΕΔ.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια στην ΠΕΔ-ΚΜ δεν ήταν πάντα εύκολη, καθώς υπήρχαν πολύ μεγάλα προβλήματα στους δήμους. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, επιτεύχθηκε η εξυγίανση των οικονομικών της ΠΕΔ, η οποία παράλληλα λειτούργησε συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τους 38 δήμους. «Του χρόνου συμπληρώνω 40 χρόνια στην αυτοδιοίκηση» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει «τον αγώνα και τον ωραίο δρόμο που έχει την απέραντη αγάπη και την ικανοποίηση των πολιτών όταν υπάρχει προσφορά προς τις τοπικές κοινωνίες».

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ