01:56, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Fakenews παρασύρει δεκάδες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, σε καταυλισμούς ακόμη και σε διαμερίσματα, φτάνουν ομαδικά από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν παρασυρθεί από εντελώς ψεύτικη πληροφόρηση ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα συνεχίσουν το πολυπόθητο ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Του Κώστα Καντούρη
Η εξαπάτηση μεταναστών και προσφύγων έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένα σελίδα στο facebook, όπου γίνεται η «πρόσκληση» σε μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ δημοσιεύονται συγκεκριμένες πληροφορίες μέχρι και βίντεο, παρασύροντας με τις ψευδείς πληροφορίες περί ανοίγματος των συνόρων πολλούς πρόσφυγες. Γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι έφταναν μέχρι και πριν λίγη ώρα με τρένα κυρίως από την Αθήνα στον σιδηροδρομικό σταθμό και στη συνέχεια με λεωφορεία του ΟΑΣΘ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Διαβατών, όπου μάλιστα έστησαν και σκηνές.
Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται πως οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου τους καθυστερούν έντονα και δεν έχουν άλλη λύση από το να φύγουν στο εξωτερικό, καθώς αυτός είναι ο στόχος τους. «Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μέσω ανεπίσημων πηγών, ιδίως στα κοινωνικά μέσα, είναι συχνά παραπλανητικές ή εντελώς εσφαλμένες. Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να βασίζεστε σε αυτές τις πηγές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων είναι επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Οι προσπάθειες για παράνομη διέλευση των συνόρων είναι συχνά ανεπιτυχείς και μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης, της κράτησης, του οικογενειακού χωρισμού και ακόμη και του θανάτου», τονίζεται.
Η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται επί ποδός παρακολουθώντας τις κινήσεις όσων έχουν έρθει στην πόλη προκειμένου να συμμετάσχει στην παραπλανητική πρόσκληση για διέλευση των συνόρων. Και στην περιοχή της Ειδομένης έχουν αναπτυχθεί αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης.