, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Μάχες για την πρωτιά σε δήμους και περιφέρεια

kalpes
Της Χρύσας Κυριακού
Συνολικά 77 είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ρίχνονται για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας φτάνουν τους 9. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο Γιάννης Ζιώγας, ο Νίκος Χρυσομάλλης, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Νιόβη Παυλίδου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Θανάσης Αγαπητός διεκδικούν την ψήφο μας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Γιάννη Ιωαννίδη να φέρονται ως οι βασικοί διεκδικητές. Ο νυν περιφερειάρχης όλο αυτό το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου έχει διατηρήσει ένα σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα είναι και ο τελικός νικητής.
Μόλις λίγα 24ωρα πριν την προσφυγή στις κάλπες τα… στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης δίνουν και παίρνουν. Φαβορί και αουτσάιντερ δίνουν τη δική τους μάχη για το ποιος θα κόψει τελικά πρώτος το νήμα με τις δημοσκοπήσεις σε πολλές περιπτώσεις να δίνουν προβάδισμα στους σημερινούς δημάρχους.
Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης
Επτά είναι οι ενδιαφερόμενοι για το δημαρχιακό θώκο στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου διεκδικεί με αξιώσεις εκ νέου την καρέκλα του δημάρχου έχοντας ως αντιπάλους τον Γιώργο Κυριλλίδη, τον πρώην αντιδήμαρχό του Γιώργο Καζαντζίδη, τον δημοτικό σύμβουλο Παράσχο Λαδά, τον Γιάννη Νοτάκη καθώς επίσης τους Άγγελο Φουρνοτζή και Ηλία Σμήλιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κ. Κυρίζογλου διατηρεί σταθερό προβάδισμα ενώ μάχη θα δοθεί για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης μεταξύ των κ.κ. Κυριλλίδη και Καζαντζίδη.
Δήμος Βόλβης
Στο δήμο Βόλβης υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, που αντικατέστησε τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Γαλαμάτη, ο Δημήτρης Στοΐτσας, ο Γιώργος Νανάκος και η Βασιλική Πολυζωΐδου με τον σημερινό δήμαρχο να διατηρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προβάδισμα έναντι του κ. Στοΐτσα. Η μάχη πολύ πιθανό να κριθεί τη δεύτερη Κυριακή.
Δήμος Δέλτα
Στο δήμο Δέλτα τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μίμης Φωτόπουλος, ο πρώην δήμαρχος και πρώην βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης και ο επίσης πρώην δήμαρχος Γρηγόρης Ουζούνης, ο Γιάννης Ρήγας και ο Ανέστης Πετρίδης. Η μάχη εδώ αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και το πιο σίγουρο είναι ότι θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των κ.κ. Γλώσση, Φωτόπουλου και Ουζούνη.
Δήμος Θέρμης
Στο δήμο Θέρμης υποψήφιοι είναι ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης και φίλος του νυν δημάρχου, Σωκράτης Φάμελλος, ο Φάνης Καρκατζούνης, και ο Δημήτρης Βλαχομήτρος. Όπως όλα δείχνουν η επικράτηση και μάλλον από την πρώτη Κυριακή του κ. Παπαδόπουλου είναι σχεδόν δεδομένη.
Δήμος Θερμαϊκού
Στο δήμο Θερμαϊκού υποψήφιοι είναι ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης, η Ντίνα Μώραλη και ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Η μάχη μάλιστα αναμένεται να κριθεί τη δεύτερη Κυριακή με πιθανότερους αντιπάλους τον Γιώργο Τσαμασλή και τον Γιάννη Μαυρομάτη.
Δήμος Κορδελιού Ευόσμου
Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί και η αναμέτρηση στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Υποψήφιοι εκεί είναι ο νυν δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης, ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου Πέτρος Σούλας, ο πρώην αντιδήμαρχος της πρώην παράταξης Χατζηβρέττα, Κώστας Σωτηράκης, ο Ανέστης Βασιλειάδης, ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης και ο Θεοφάνης Παπαδόπουλος. Στο δεύτερο γύρο αναμένεται να βρεθούν ο νυν δήμαρχος και ο Πέτρος Σούλας ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για ενδεχόμενη είσοδο στο β’ γύρο του Κώστα Σωτηράκη.
Δήμος Λαγκαδά
Στο δήμο Λαγκαδά υποψήφιος είναι εκ νέου ο σημερινός δήμαρχος, Γιάννης Αναστασιάδης, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, ο Φίλιππος Γεωργουδάκης και η Μαρκέλα Ταυρίδου. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του σημερινού δημάρχου ακόμη και από την πρώτη Κυριακή, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εφόσον τελικά απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιάννη Καραγιάννη.
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών το σκηνικό είναι ιδιαίτερα μπερδεμένο. Υποψήφιος είναι εκ νέου ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης με βασικό αντίπαλο τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης, Γρηγόρη Χατζησάββα. Υποψήφιος είναι επίσης ο Νίκος Φασφαλής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του κ. Δανιηλίδη και πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης ως και πριν από λίγο καιρό και ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ. Η κάθοδος του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μέχρι πρότινος εκλεκτού της ΝΔ, Δημήτρη Ζιγκερίδη, ο οποίος αποφάσισε την ύστατη στιγμή και είπε το ναι στον Σίμο Δανιηλίδη. Υποψήφιοι είναι επίσης οι Χρήστος Γιαρένης και Χαράλαμπος Βέλλης. Όπως όλα δείχνουν η μάχη θα κριθεί στη δεύτερη Κυριακή με τον Σίμο Δανιηλίδη να περνάει στο δεύτερο γύρο έχοντας αντίπαλο τον Γρηγόρη Χατζησάββα.
Δήμος Παύλου Μελά
Στο δήμο Παύλου Μελά οι υποψήφιοι είναι επτά με τον νυν δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο να διεκδικεί εκ νέου τον δημαρχιακό έχοντας απέναντί του δύο πρώην στελέχη της παράταξής του, τον Γιάννη Μοσχούλα και τον Γιώργο Λίλτση. Το δημαρχιακό θώκο διεκδικεί επίσης ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Τάσος Σταμπουλής και ο Γιώργος Βούρτσας. Όπως όλα δείχνουν στη δεύτερη Κυριακή αναμένεται να αναμετρηθούν ο Δ. Παπαδόπουλος με τον Κ. Θεοδωρίδη, αν και ο Γιάννης Μοσχούλας έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη αντιμέτωποι είναι ο νυν δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Απόστολος Αντωνούδης, ο Οδυσσέας Μάαϊτα και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Νυφούδης. Η επανεκλογή του κ. Καϊτεζίδη από τον πρώτο γύρο θεωρείται από τους περισσότερους κάτι παραπάνω από σίγουρη με τον σημερινό δήμαρχο να διατηρεί τα πολύ υψηλά ποσοστά του.
Δήμος Χαλκηδόνας
Στο δήμο Χαλκηδόνας υποψήφιοι είναι ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Άρης Αραμπατζής, ο Φώτης Κυριακίδης και ο Σάββας Μωυσίδης. Όπως όλα δείχνουν, η αναμέτρηση θα κριθεί τη δεύτερη Κυριακή, στην οποία πιθανότεροι μονομάχοι εμφανίζονται δύο εκ των κ. Αραμπατζή και Τσουκνιδά.
Δήμος Ωραιοκάστρου
Στο δήμο Ωραιοκάστρου υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος, ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, ο Άγγελος Θέμελης, ο Γρηγόρη Εδιρνέλης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην αντιδήμαρχος του Νίκου Μπάτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών στελεχών, η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν οι κκ. Γαβότσης και Σαραμάντος.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο δήμο Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι δήμαρχοι ξεπερνούν τους 10, καθώς συνολικά 11 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο μας. Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Γιάννης Δελής, η Ελεάννα Ιωαννίδου, ο Μάκης Στεργίου, ο Γιάννης Κουριανίδης, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Γιάννης Κούτρας, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Γιώργος Ρακάς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στον β’ γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο κυρ Γιάννης και ο εκλεκτός της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Δήμος Καλαμαριάς
Στο δήμο Καλαμαριάς το δημαρχιακό θώκο διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, στην παράταξη του οποίου έχουν συμπεριληφθεί γαλάζια στελέχη όπως ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Χαραλαμπίδης. Υποψήφιοι είναι επίσης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Στέλιος Μαντζαρίδης, ο Μανόλης Λαμτζίδης, ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, η Αμαλία Πασαλίδου και ο Βικέντιος Αντωνάκης. Όπως όλα δείχνουν η μάχη θα κριθεί μεταξύ του σημερινού δημάρχου και του δικηγόρου Μανόλη Λαμτζίδη στο β΄γύρο.