, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Φοιτητές του ΠΑΜΑΚ δημιούργησαν το πρώτο Finance Club στη Βόρεια Ελλάδα

Της Φιλίππα Βλαστού
Το πρώτο Finance Club στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2015, από φοιτητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονία. Με κεντρική ιδέα την ανάπτυξη ενός συλλόγου από φοιτητές για φοιτητές και με ένα concept δοκιμασμένο με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, οι φοιτητές το προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα. Γνώμονας είναι οι σπουδαστές να περάσουν από την θεωρεία στην πράξη και να συνδεθούν με την σύγχρονη χρηματοοικονομική επιστήμη και με την αγορά εργασίας. Ο δίαυλος για αυτό γίνεται μέσα από εκδηλώσεις με σημαντικούς ομιλητές, αλλά και με επαγγελματικά project σε συνεργασία με την εταιρία VRS, όπου εδρεύει σε Αθήνα και Λουξεμβούργο, εξηγεί στην Karfitsa η γενική γραμματέας του club, Άννα Παπαθανασίου. ‘’ Μέσα από εκδηλώσεις προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους φοιτητές να δουν λίγο πιο πέρα από τη σχολή τους. Σε αυτό εμείς συμβάλουμε προσφέροντας την δυνατότητα στήριξη εύρεσης επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς συνεργαζόμαστε με εταιρεία στην Αθήνα’’, περιγράφει. Τα πρότζεκτ αυτά συνήθως διαρκούν ένα μήνα, ενώ μετά την ολοκλήρωση τους οι φοιτητές αποκτούν αρκετά skills, που τους βοηθούν στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. ‘’Τα προγράμματα είναι αναγνωρισμένα, καθώς μετά το πέρας τους δημοσιεύονται, όπως για παράδειγμα στο Bloomberg’’, σημειώνει η ίδια.
Τα προγράμματα είναι δωρεάν και ανοιχτά για όλους τους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Άλλωστε η πρακτική εξάσκηση μέσω των προγραμμάτων μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως. Ως προς την διαδικασία των προγραμμάτων η ίδια υπογραμμίζει ότι: ‘’ στο club έχουμε έναν Υπεύθυνο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος έρχεται σε επαφή με την εταιρία, για την οποία τρέχουμε το εκάστοτε πρότζεκτ, και στη συνέχεια ο ίδιος κατευθύνει τους φοιτητές’’.

Τα μέλη και οι συμμετέχοντες ολοένα και αυξάνονται
Ο φοιτητικός σύλλογος από την πρώτη στιγμή δέχθηκε την στήριξη τόσο από καθηγητές του ΠΑΜΑΚ, όσο και από τους ίδιους του φοιτητές. Κάθε εκδήλωση στέφεται με επιτυχία, ενώ κάθε ομιλία είναι ‘’sold-out’’. Όπως μας αναφέρει η γεν. γραμματέας, από το 2015 έως τώρα τα μέλη είναι περίπου 400, ενώ στις εκδηλώσεις έχουν παρευρεθεί πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία δεν είναι μόνο από το ΠΑΜΑΚ, αλλά και από άλλες σχολές και πόλεις’’.
Μάλιστα, ένα από τα επιτυχημένα event του club έγινε φέτος και ήταν ο πρώτος πανελλαδικός διαγωνισμός trading ( μτφρ. Η διαδικασία των αγοραπωλησιών των μετοχών και των ομολόγων στο χρηματιστήριο).

Συνέδριο Career Paths

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Εορτασμός 4 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου