Γ. Πατούλης: Κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης Δήμων

Πατούλης, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Για τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης δήμων και για κύμα αιτημάτων δήμων για ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης σε επιστολή που έστειλε χθες Πέμπτη στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Με αφορμή την είσοδο του δήμου Αχαρνών στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, ο κ. Πατούλης στην επιστολή του επισημαίνει ότι «οι τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (…) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πολλούς από τους δήμους σε οικονομική κατάρρευση».
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγιάνσης. Η συνέπεια αυτή θα έχει τεράστια επίπτωση, τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες όσο και ως προς τους εργαζόμενους των δήμων».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η αύξηση του αριθμού των δήμων που θα μπουν στο πρόγραμμα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο αποθεματικό του λογαριασμού εξυγίανσης, ο οποίος στην παρούσα φάση διαθέτει μόλις 85 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός χρηματοδοτείται από το 4% της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων και ζητά να συνεισφέρει η κυβέρνηση, με ισόποσο κονδύλι, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά οι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης».
Ο δήμος Αχαρνών είναι ο τρίτος δήμος που δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του μετά το Δήμο Σαλαμίνας και Γόρτυνας Ηρακλειου Κρήτης.
 
Πηγή skai.gr