11:19, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

H ανερχόμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

 

Πίσω από το ιστορικό μνημείο του Ιερού Ναού της Παναγιάς Αχειροποιήτου βρίσκεται η πιο ανερχόμενη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Τα κλειστά καταστήματα που έμοιαζαν στοιχειωμένα έχουν πάρει ζωή τα τελευταία χρόνια. Νέα μαγαζιά, εναλλακτικά, με σύγχρονες τάσεις και άλλα κρατώντας παραδοσιακή διάθεση δραστηριοποιούνται στην περιοχή ολοένα και περισσότερο.

Η «Μικρή Φρίντα» ήταν το πρώτο μαγαζί που τόλμησε να κάνει την υπέρβαση και κόντρα σε πολλά εμπόδια να καθιερωθεί, ακριβώς εκεί που βρίσκεται η πίσω πλευρά του ναού. Ουσιαστικά το μαγαζί είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας και το «τρέχουν» τα μέλη του. Η Χρυσάνθη, μέλος του συνεταιρισμού, μιλώντας στην Karfitsa εξήγησε ότι η επιλογή του μέρους, ώστε να δημιουργήσουν την «Μικρή Φρίντα», έγινε γιατί τους θύμιζε νησί. «Πριν έρθουμε η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη και τρομακτική για τους περιοίκους. 38 καταστήματα ήταν κλειστά. Για αυτό μόλις ανοίξαμε αρκετοί μας είπαν ότι δώσαμε μια ελπίδα φωτός», περιγράφει. Η ίδια παρατηρεί ότι η περιοχή αλλάζει προς το καλύτερο και χαμογελώντας μας τονίζει πως χαίρεται που αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησαν έχει αποδώσει θετικούς καρπούς για το μέρος.

Την σκυτάλη πήραν και άλλες επιχειρήσεις, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο «μπουστάρισμα» της περιοχής. Πιο αναλυτικά, πριν από ένα χρόνο στη γειτονιά έφτασε και ο Στέλιος Πορφυρίδης, ανοίγοντας το «Ισλί». Αν και διατηρούσε το γνωστό ζαχαροπλαστείο στην οδό Αγία Θεοδώρας, δίπλα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, η περιοχή στην Παναγιά Αχειροποιήτου, τον κέρδισε.

Μιλώντας για τους λόγους που τον έκαναν να πιστέψει στην περιοχή μας λέει πως ένας βασικός ήταν ότι βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό και πανέμορφο ναό. «Το γεγονός ότι υπάρχει παιδική χαρά δίπλα είναι ένα ακόμη κριτήριο, γιατί βολεύει αρκετές οικογένειες που έρχονται εδώ. Βέβαια ευελπιστούμε να κατασκευαστεί σύντομα και το μετρό, κάτι που θα δώσει πολλά συν», εξηγεί. Τονίζει μεταξύ άλλων πως η περιοχή έχει ένα δικό της ζεστό και φιλικό κλίμα, που σπάνια συναντάς στις μεγάλες πόλεις. «Η περιοχή ανεβαίνει και συνεχίζει να πορεύεται προς την εξέλιξη. Το τελευταίο διάστημα ανοίγουν νέα μαγαζιά, κάτι το οποίο πιστεύω θα συνεχίσει να συμβαίνει», αναφέρει και τονίζει ότι σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και ο Δήμος, με καλύτερες πεζοδρομήσεις και περισσότερο πράσινο. «Ό,τι φτιαχτεί θα επηρεάσει θετικά πάρα πολλούς κατοίκους ακόμη και των γύρω περιοχών», επισημαίνει.

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο εκεί άνοιξε τις πόρτες του και ένα ακόμη κατάστημα εστίασης, το πέμπτο της αλυσίδας του Gellissimo Biscoto. Οι ιδιοκτήτες Σώτος και Steve Τούμπας μαγεύτηκαν από την κρυμμένη ομορφιά που υπάρχει στην περιοχή. Για αυτούς βέβαια δεν ήταν άγνωστη, λίγα μέτρα πιο δίπλα, στην οδό Πλάτωνος διατηρούν το εργαστήριο τους. Η συχνή επαφή τους με την περιοχή τους έκανε να δουν τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει. «Το συγκεκριμένο σημείο έχει μεγάλη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι θα καθιερωθεί ως ένα από τα στέκια των Θεσσαλονικέων. Έχει μεγάλο ατού γιατί είναι δυο βήματα πάνω από την Εγνατία, έτσι υπάρχει γρήγορη πρόσβαση. Είναι συχνό πέρασμα για αρκετό κόσμο, καθημερινά», εξηγούν. Ο πεζόδρομος, τα δέντρα, η χαλαρή διάθεση και η ησυχία που διέπουν το πέταλο περιμετρικά του ναού είναι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της γειτονιάς, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τονίζουν ότι η περιοχή δεν πρέπει να αφεθεί τώρα που «ανθίζει».