Η «Οικονομία των Δήμων» χρυσή ευκαιρία της Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ 38 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΔ-ΚΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Του Ιγνάτιου Καϊτετζίδη *

 

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε τις διαστάσεις και τη σημασία της 85ης ΔΕΘ που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό της περσινής διοργάνωσης –η οποία δεν έγινε λόγω κορωνοϊού- οφείλουμε ως Αυτοδιοίκηση να κάνουμε αποτίμηση όλων των συνθηκών και να σχεδιάσουμε με προσοχή την επόμενη μέρα.

Έχουμε χρέος να δούμε την προοπτική και πως θα υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας για να κάνουμε τους δήμους μας, ακόμη πιο ισχυρούς, πιο σύγχρονους και πιο ανθρώπινους για τους δημότες, αλλά και για τους επισκέπτες μας. Είναι μια αποτίμηση που κάνουμε κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθέσεως. Ένας ετήσιος απολογισμός, μια ευκαιρία για την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική μας ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αδράξουμε τις ευκαιρίες του μέλλοντος.

Εκείνο που έγινε κατανοητό και αιφνιδίασε ευχάριστα την κοινωνία στη διάρκεια του επίπονου lockdown, ήταν ο πολύπλευρος και πρωταγωνιστικός ρόλος που έπαιξαν οι δήμοι μας σε ολόκληρη τη χώρα. Ένας ρόλος που μας έδειξε ότι ίσως υπάρχει ένας άλλος, εναλλακτικός και πολύ χρήσιμος δρόμος για την ανάπτυξη: η δυνατότητα ενίσχυσης και καθοριστικής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο οικονομικό γίγνεσθαι ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας από συγκεντρωτικό που είναι σήμερα σε ένα νέο σύστημα, ισχυρών τοπικών κέντρων-πόλων ανάπτυξης.

Στην πραγματικότητα, ακριβώς αυτό επιχειρούμε τα τελευταία χρόνια, στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της ΔΕΘ, οι 38 δήμαρχοι και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Έχοντας πλήρη συνείδηση ότι εκπροσωπούμε την πλέον κρίσιμη και νευραλγική περιοχή της χώρας, μια περιοχή που λόγω και της ΔΕΘ μπορεί να μεταφέρει τον παλμό της τοπικής οικονομίας μας και να αποτελέσει πανελλαδικό παράδειγμα καλής πρακτικής. Εκεί εστιάζεται εξάλλου και η ενεργός δράση και η μεγάλη συμμετοχή των δήμων μας στο στρατηγικό σχέδιο «Α. Τρίτση», στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και σε άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σκεφτείτε το: 38 δήμοι, σε 7 νομούς που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες έχοντας πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους προχωρούν όλοι μαζί από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνονται με μία δυνατή φωνή σε μία κοινή πορεία για την προώθηση των θέσεών τους και την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Η συνεργασία αλλά και οι συνέργειες μεταξύ μας είναι απαραίτητες, όσο απαραίτητες είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση μεγάλων διαδημοτικών και υπερτοπικών έργων. Η διαδημοτική συνεργασία άλλωστε είναι ένα στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί για να δώσει προστιθέμενη αξία σε μεγάλα πρότζεκτ, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση συνολικά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που αφορά όλη τη μητροπολιτική περιοχή.

Εξάλλου στο επίκεντρο βρίσκεται η Μητροπολιτική μας Θεσσαλονίκη, διότι εκτός των άλλων το μέλλον των δήμων μας εξαρτάται από την ανάπτυξη της. Προσδοκούμε και στηρίζουμε την ολοκλήρωση του Μετρό, την επέκτασή του προς τα δυτικά αλλά και ανατολικά προς το αεροδρόμιο, την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την κατασκευή του εναέριου αυτοκινητόδρομου, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Τεχνολογικού Πάρκου ThessIntec, του Παιδιατρικού Νοσοκομείου ΙΣΝ στο Φίλυρο, της σύγχρονης Μαρίνας και υποδομών για πολυτελή γιοτ στην Πυλαία, του Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και του Μουσείου Ολοκαυτώματος των εθνομαρτύρων μας στον Χορτιάτη, τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής κλπ.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι 38 δήμοι της ΠΕΔ-ΚΜ, η κάθε περιφέρεια, αλλά και η κάθε πόλη της χώρας, πρέπει να θέσουν προς τους επενδυτές, τους επισκέπτες και τους κατοίκους τους, το δικό τους στρατηγικό σχέδιο διατηρήσιμης ανάπτυξης που να στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα και στην ελκυστικότητα του επιχειρείν.

Η Πολιτεία από τη μεριά της οφείλει να αδράξει την ευκαιρία, να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα και να απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες. Να κατανοήσει, όσο είναι καιρός, ότι το ασαφές δαιδαλώδες και μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον ακυρώνει τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να φέρουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου είναι πλέον αυτονόητο ότι η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να στηρίξει χωρίς προϋποθέσεις τους δήμους, να αφουγκραστεί και να σεβαστεί την ανάγκη που έχουν πολίτες και επιχειρηματίες να στρέφονται προς την Τοπική Διοίκηση η οποία βρίσκεται άγρυπνα στο πλευρό τους και ενδιαφέρεται ουσιαστικά για αυτούς.

 

 

  • Ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη