Η σοδειά του Λαζαράτι περνάει από την Ειδομένη

ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΧΑΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης 

Τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή της Παιονίας, στα χωριά κοντά στο Πολύκαστρο, παλιότερα έχουν χρησιμοποιηθεί από εμπόρους ναρκωτικών για μεταφορά ποσοτήτων που παραδίδονται σε ντίλερς στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικές αρχές στο Κιλκίς εξιχνίασαν μέσα σε μόλις δέκα ημέρες τρεις σοβαρές υποθέσεις διακίνησης. Κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 κιλά χασίς, που όλα δείχνουν πως προέρχονται από τις αλβανικές περιοχές των καλλιεργητών ινδικής κάνναβης. 

Η περίοδο της συγκομιδής του χασίς που διανύουμε θέτει πάντα τέτοιον καιρό τις διωκτικές αρχές σε επιφυλακή, ειδικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η δυσκολία διέλευσης τόσο στην Ήπειρο όσο και στη Δυτική Μακεδονία, όπου έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες και εξιχνιάστηκαν ισχυρά κυκλώματα διακίνησης χασίς, δείχνει ότι οι έμποροι ναρκωτικών αναζητούν άλλους δρόμους. «Φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση προς την περιοχή του Κιλκίς, ωστόσο οι έρευνες και η κινητοποίηση των δυνάμεων εκεί έχει αποτέλεσμα», έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει την κατάσταση στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, ειδικά στην περιοχή της Παιονίας, έχει αναπτυχθεί συνεργασία με άτομα από το γειτονικό κράτος ή ενδεχομένως Αλβανούς που δραστηριοποιούνται εκεί. Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι ο μεταφορέας να περνάει τα ναρκωτικά από τη γραμμή των συνόρων και να τα αφήνει σε συγκεκριμένο σημείο στο ελληνικό έδαφος. Αυτό υποδεικνύεται στον παραλήπτη από την ελληνική πλευρά, ο οποίος αναλαμβάνει τη διακίνηση εντός της ελληνικής επικράτειας. Συνήθως οι ποσότητες, όπως εκτιμάται και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρχές, καταλήγουν στις πιάτσες της Θεσσαλονίκης. Πάντα όμως τον έλεγχο φαίνεται να τον έχουν από την αρχική γραμμή παραγωγής μέχρι και τον τελικό προορισμό Αλβανοί ντίλερς, που αποτελούν τους ανθρώπους εμπιστοσύνης των βαρόνων του χασίς στη γειτονική χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις εκ των τεσσάρων περιπτώσεων συνελήφθησαν Αλβανοί.  

Μέσα σε δέκα ημέρες 

Αστυνομικοί της ασφάλειας Κιλκίς πληροφορήθηκαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου ότι ένα αυτοκίνητο φόρτωσε σάκους με χασίς στην περιοχή των συνόρων και κατευθύνθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση οδήγησε σε έναν 37χρονο Αλβανό. Πράγματι στο αυτοκίνητό του είχε τρεις σάκους με 49 συσκευασίες με χασίς, συνολικού βάρους 52 κιλών και 34 γραμμαρίων. Από το υλικό που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές ο 37χρονος παρέλαβε τα ναρκωτικά από σημείο κοντά στα σύνορα που του υπέδειξε άλλο πρόσωπο, το οποίο εκτιμάται ότι επέστρεψε στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.  

Θεωρείται ότι τα 49 δέματα με ινδική κάνναβη προέρχονται από την τελευταία σοδειά των χασισοχώραφων που εξακολουθούν και καλλιεργούνται στην Αλβανία. Η επιλογή αυτού του «δρόμου», που είναι αλήθεια ότι έχει χρησιμοποιηθεί πάλι στο παρελθόν αλλά περιορισμένα, σημαίνει ότι οι έλεγχοι στην υπόλοιπη μεθόριο ενισχύθηκαν. Το ίδιο όμως φαίνεται ότι συμβαίνει και στην περιοχή της Παιονίας.  

Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 15 του μήνα, αστυνομικοί της ειδικής ομάδας του τμήματος Παιονίας Κιλκίς, ακινητοποιούν έναν 38χρονο Αλβανό, την ώρα που φορτώνει σε ένα φορτηγό δέματα με ναρκωτικά. Τους δύο σάκους με τα 30 δέματα συνολικού βάρους 32 κιλών και 860 γραμμαρίων είχε αφήσει άγνωστος στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Ο 38χρονος κλήθηκε να παραλάβει τα κρυμμένα ναρκωτικά για να τα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Πολυκάστρου, κοντά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Και γι’ αυτή την ποσότητα εκτιμάται ότι η μεταφορά έγινε από την Αλβανία και από εκεί στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία για να φτάσει στην Ελλάδα.  

Το περασμένο Σάββατο αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Κιλκίς ύστερα από πληροφορίες που είχαν ζήτησαν να ελέγξουν αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος και κινούταν στην περιοχή της Αξιούπολης. Ο οδηγός, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέπτυξε ταχύτητα έχοντας μάλιστα εμβολίσει ένα περιπολικό και αρχικά διαφεύγει. Στο ύψος της Πηγής Κιλκίς εντοπίζεται και συλλαμβάνεται. Στην κατοχή του δεν βρέθηκε τίποτε, αν και οι πληροφορίες ανέφεραν πως είχε εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών. Επιστρατεύονται οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι στην ανίχνευση ναρκωτικών της ασφάλειας Κιλκίς και του τελωνείου Ευζώνων και επιβεβαιώνουν ότι στο αυτοκίνητο είχαν φορτωθεί ναρκωτικά. Πράγματι ύστερα από έρευνες την Κυριακή εντοπίζεται κρυμμένη ποσότητα 21 κιλών και 61 γραμμαρίων χασίς. Ήταν δύο σάκοι με τα δέματα που κατηγορείται ότι έκρυψε ο 35χρονος Έλληνας.  

«Τα περιστατικά δείχνουν ότι ακολουθείται μία πρακτική από τον συγκεκριμένο δρόμο. Μένει να δούμε εάν οι έμποροι συνεχίσουν να τον ακολουθούν», έλεγε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων χασίς.