Η Θεσσαλονίκη γίνεται τόπος επενδύσεων

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Της Μαρίας Αντωνίου *

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η παρουσία του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής 85ης ΔΕΘ, επισφραγίζει στο μέγιστο, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Ενδιαφέρον που υφίσταται από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και ενώ καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε διάφορες κρίσεις δεν αποκλίνουμε καθόλου από το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Μεγάλα έργα που είχαμε οραματιστεί και εξαγγείλει προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, χάρη στη μεθοδικότητα και την προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουμε σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, ανακοινώνει στους παραγωγικούς φορείς το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και παρουσιάζει το πλάνο, όσα κάναμε και όσα θα κάνουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα γίνεται τόπος επενδύσεων, τα έργα προχωρούν με αποφασιστικότητα απέναντι στις ιδεοληψίες του παρελθόντος και δίνουμε άμεσα λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Έργα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη συνολικά της Βόρειας Ελλάδας και αποτελούν πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Ξεκινάω με το project για το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης  νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση και να παραδώσουμε στους πολίτες ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο αεροδρόμιο.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής, που κατασκευάζεται σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να είμαστε σε θέση να μιλάμε για πλήρη λειτουργία το 2023, όπως δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός μας.

Ένα ακόμη μεγάλο αναπτυξιακό και επενδυτικό έργο για τη Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι. Με την επέκταση του 6ου προβλήτα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά ενός hub, ενός κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, τρέχουμε όλα τα απαραίτητα έργα, όπως τη σύνδεση του λιμένος με Εγνατία Οδό και ΠΑΘΕ (ήδη ξεκίνησε η εργολαβία των 65 εκατ. ευρώ) και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα με το σιδηρόδρομο.

Στη νέα γενιά των μεγάλων έργων ανήκει και το έργο της αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας (fly over). Ένα ακόμη σημαντικό και πρωτοποριακό έργο, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και προσδίδει μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.

Το εμβληματικό έργο ανάπλασης της ΔΕΘ συνιστά κορυφαία αστική παρέμβαση ανάδειξης της συμπρωτεύουσας και έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία.

Η ανάπλαση της Τούμπας και το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, αφού θεωρούνται έργα κομβικής σημασίας για την αναβάθμιση της πόλης.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή.

Στον τομέα της υγείας, η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει μία τεράστιας σημασίας προσθήκη στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη, με το συνολικό σχεδιασμό που έχουμε καταρτίσει ως Κυβέρνηση, θα αποτελεί κέντρο τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένες και σημαντικές επενδύσεις παίρνουν σάρκα και οστά.

Η υλοποίηση του πρώτου στη χώρα μας Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς φιλοδοξεί να συγκεντρώσει στους κόλπους του καινοτόμες ερευνητικές δραστηριότητες. Το Thess Intec, υλοποιείται με ρυθμούς γρηγορότερους από τον αρχικό σχεδιασμό και θα λειτουργήσει μέχρι το 2023. Μία επένδυση, που θα προωθήσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ενώ θα συμβάλει στην ανάσχεση του Brain drain.

Επίσης, η ανάπτυξη και περαιτέρω επέκταση μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (Cisco, Pfiser, Deloitte, Beta -Cae), δείχνουν ότι στον τομέα της τεχνολογίας έχουμε πετύχει πολλά.

Η εγκατάσταση τεχνολογικών κολοσσών και η επέκταση των ήδη υφιστάμενων κάνουν τη Μακεδονία μας ορατή στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, φέρνοντας στην περιοχή περισσότερα ξένα κεφάλαια, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, αφουγκραζόμενοι τις εκάστοτε συνθήκες και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, σχεδιάζουμε συνεχώς έργα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.

Υπάρχει, λοιπόν,  όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα, καλύτερη Θεσσαλονίκη, καλύτερη Μακεδονία, αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτό το στόχο. Και συνεχίζουμε….

  • Η Μαρία Αντωνίου είναι Επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη