02:31, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

«Κόλλησαν» τα έργα που θα μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε πόλο έλξης

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού

 

Έργα που έχουν στόχο να αναδείξουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και παράλληλα να αποκαταστήσουν ζημιές και φθορές που έχει υποστεί στο παρελθόν, αναμένουν έγκριση για ξεκινήσουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.

Από τον Νοέμβριο του 2017, που ανέλαβε ως ιερατικός προϊστάμενος αλλά και προεδρεύοντας της διοικούσας επιτροπής του ναού ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Βογιατζής, έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα ώστε η Αγία Σοφία να αναβαθμιστεί. Κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ναό, όσο και για την Θεσσαλονίκη.

Η Εκκλησία και Εφορία Αρχαιοτήτων έχουν κάνει μελέτες, όμως φαίνεται πως έχουν προκύψει εμπόδια που καθυστερούν την έγκριση και δρομολόγηση των έργων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη. «Έχουμε δώσει πολλές μελέτες, στις οποίες έχουμε κάνει και τροποποιήσεις για να μπορέσει το ΚΑΣ να βρει μια για να την εγκρίνει. Ακόμη όμως περιμένουμε», εξηγεί ο ίδιος και καλεί το ΚΑΣ να δει το ναό ως μνημείο.

Εξηγεί μάλιστα ότι η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση των κονδυλίων, όπως επίσης ένα μεγάλο μέρος θα το καλύψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Αν δεν ήταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δεν θα είχε γίνει τίποτα». Συνεχίζει τονίζοντας πως «είναι παράλογο να έχουμε το ‘’οκ’’ της υπουργού και να κωλυσιεργούν οι μεταξύ μας υπηρεσίες». «Πρέπει να καταλάβουν ότι πάμε να κάνουμε ένα καλό που η μόνη που θα έχει συμφέρον είναι η πόλη μας», υπερτονίζει.

Τα έργα που θα γίνουν 

Αρχικά ένα από τα βασικά έργα που προβλέπεται να γίνουν είναι η εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος θέρμανσης και ψύξης, κάτι που έως τώρα δεν έχει ο ναός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη υγρασία, η οποία σε κάποια σημεία είναι εμφανής. «Θα βοηθήσει πολύ στην συντήρηση του κτιρίου» αναφέρει.

 

 

Το κατεστραμμένο από τους Τούρκους και στη συνέχεια από τον μεγάλο σεισμό του 1978 γυναικωνίτη θα γίνει μουσείο. Σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει θα ανοιχτεί ξανά η πύλη που είχαν γκρεμίσει οι Τούρκοι, στο νότιο κλίτος του ναού. Έτσι θα μπορεί ο κόσμος να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του ιστορικού μνημείου και διάφορα άλλα αρχαιολογικά εκθέματα που ίσως προστεθούν.

Το τρίτο και εξίσου σημαντικό έργο θα είναι η ανακατασκευή του περιβάλλοντα χώρου. Θα δούμε έναν καινούργιο φωτισμό περιμετρικά του, στην οροφή και εντός του, όπως αντίστοιχα στην Ακρόπολη.

«Η Αγία Σοφία είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά για τον ναό και για την πόλη» δηλώνει ο Προϊστάμενος του ναού, καθώς όπως επισημαίνει είναι άσχημο ένα τόσο όμορφο μνημείο – μεγαθήριο, με μεγάλη πολιτιστική σημασία να έχει την παρούσα εικόνα, όπου το προαύλιο του γίνεται χώρος παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ μετατρέπεται συχνά, κάτι που είδαμε κυρίως στην διάρκεια της καραντίνας, σε υπαίθριο μπαρ. «Δεν διαφωνώ να έρχεται ο κόσμος, ίσα ίσα. Μου αρέσει πολύ να βλέπω παιδιά να έρχονται με τους γονείς τους. Αλλά δεν μπορώ την έλλειψη παιδείας. Υπάρχουν οι μπαχαλάκηδες που μετατρέπουν τον χώρο σε σκουπιδότοπο.  Όσοι έρχονται πρέπει να σεβαστούν τον χώρο, αν όχι σαν ναό, σαν μνημείο», καταλήγει.

 

Από την έντυπη Karfitsa